De 4 belangrijkste dingen in het leven

Het is belangrijk dat je je richt op de dingen die er echt toe doen in het leven, omdat dat de pijlers zijn van je geluk.
De 4 belangrijkste dingen in het leven

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Soms beseffen we niet wat er echt belangrijk is in het leven. Het is daarom goed om af en toe eens de balans op te maken van hetgeen écht invloed heeft op ons geluk en welzijn. Om je daarin te stimuleren, gaan we hieronder in op de vier belangrijkste dingen in het leven.

De 4 belangrijkste dingen in het leven

Iedereen heeft andere behoeftes en prioriteiten. De meesten van ons zullen ooit op een punt komen waarop we beseffen dat ons leven niet compleet is zonder bepaalde dingen.

Of het nu komt door een ongeval dat je leven compleet verandert, of een gebeurtenis die onherstelbare schade aanricht, vaak besef je pas hoe belangrijk iets is op het moment dat het er niet meer is.

Graag delen we een lijstje met de dingen die voor ons allemaal het belangrijkst zouden moeten zijn in ons leven.

1. Je gezondheid is je grootste goed

Je gezondheid is je grootste goed

Van de vier belangrijkste dingen in ons leven, komt onze gezondheid op de eerste plaats. Helaas weten we vaak niet hoe waardevol onze gezondheid is, totdat er iets (ergs) gebeurt. Een aantal voorbeelden:

  • Je stopt met sporten en vraagt je daarna af hoe het mogelijk is dat je zo vaak geblesseerd raakt bij bepaalde activiteiten.
  • Het kan zijn dat je stopt met je gezonde dieet, en opeens ziet dat je een paar kilo zwaarder bent geworden.
  • Je negeert je geestelijke gezondheid en je snapt niet hoe het kan dat je zo gestrest bent.

Het is ontzettend belangrijk om goed te zorgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dus: eet gezond en beweeg dagelijks, om de risico’s op een ernstige ziekte en stress te minimaliseren.

Immers, als je gezond bent dan kun je meer tijd doorbrengen met vrienden, familie of je partner. Bovendien kun je dan meer genieten van je passies en verlangens.

2. Je tijd is kostbaar

Voor iedereen geldt dat er 24 uur in een dag zitten. Sommige mensen hebben echter altijd haast, maar komen tóch altijd tijd tekort. Natuurlijk hebben we allemaal onze verantwoordelijkheden en verplichtingen. Maar uiteindelijk gaat het om de keuzes die we maken.

Elke keer dat we ‘ja’ zeggen tegen iets, zeggen we ‘nee’ tegen iets anders. Het probleem ontstaat als we te vaak ‘ja’ zeggen, en we de balans kwijtraken.

Bedenk dat je tijd geen oneindige bron is; je kunt het niet twee keer gebruiken. De tijd die je hebt verspilt, krijg je nooit meer terug. Je kunt echter wél selectiever omgaan met de tijd die je nog hebt.

Neem daarom controle over je tijd en zeg wat minder vaak ‘ja’ op dingen. Zo haal je op een productieve manier meer voordeel uit je leven. Besteed je vrije tijd aan activiteiten en mensen die je leven betekenisvoller maken en meer vreugde geven. 

Oók als je bijvoorbeeld kinderen hebt of manager bent, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Uiteraard zonder hierbij je verantwoordelijkheden uit de weg te gaan.

3. Liefde is alles

Liefde is alles

Liefde geven en liefde nemen, zijn de fijnste ervaringen die je in je leven kunt hebben. Dit omvat:

  • Iedereen die je leven nét wat leuker maken: je vrienden, familie en andere mensen die je liefhebt.
  • De dingen die je graag doet.
  • Alle ervaringen die je opdoet met andere mensen. 
  • De verhalen waarmee je bent opgegroeid.
  • De interacties met onbekenden, die je eraan herinneren dat liefde nog steeds bestaat in de wereld.

Liefde kan je leven een nieuwe betekenis geven en het zinvoller maken. Je relaties vormen hiervan de basis. Daarom is het zo belangrijk dat je je relaties voedt met de liefde en de aandacht die ze verdienen. Besteed je tijd en energie dus aan het onderhouden van die kostbare relaties.

Het is prima om druk te zijn, maar het is nog veel beter om samen met andere mensen te zijn en de dingen te doen die het meest voor je betekenen.

4. Een leven zonder doel is een leven zonder lot

Een van de belangrijkste dingen in het leven is het ontdekken van de betekenis en het ware doel ervan. Om een vol bestaan te kunnen leiden, is het belangrijk dat je bepaalde doelen hebt. Dus: ontdek wat je wilt in het leven, en volg je passie vervolgens met al je energie.

Jouw levensdoel is de reden waarom je ‘s ochtends op wilt staan en verder wilt gaan op je pad – ondanks alle moeilijke momenten. Hoe dat levensdoel eruit ziet, kan voor iedereen weer anders zijn.

Misschien wil je een betere vader of moeder zijn, of iemand zijn die invloed heeft en de wereld gaat veranderen. Het belangrijkst is dat je je doel vindt en dat je er je hart en ziel in legt.

Zoals je leest, zijn de vier belangrijkste dingen in het leven allemaal immaterieel. Ondanks alles, zorgen die dingen er uiteindelijk voor dat je een gelukkig mens wordt, en geniet van de wereld om je heen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.