De 15 beste medicinale planten

Hoewel het gebruik van deze planten veelzijdig en ongelooflijk kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat sommige van hen nog niet wetenschappelijk zijn getest.
De 15 beste medicinale planten

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel zullen we meer vertellen over de 15 beste medicinale planten. Het zijn natuurlijke producten waarvan in de loop van de tijd gebleken is dat ze nuttig kunnen zijn bij het behandelen van tientallen gezondheidsproblemen.

Leer hoe je ze kunt gebruiken om verschillende gezondheidsproblemen op natuurlijke wijze te behandelen. Denk er echter altijd aan om eerst je arts te raadplegen voordat je medicinale kruiden voor de behandeling gebruikt en volg zijn of haar instructies nauwkeurig op.

De 15 beste medicinale planten

Medicinale planten

1. Zilverkaars

Zilverkaars (officiele benaming Actaea racemosa) is een van de medicinale planten die veel wordt gebruikt voor de behandeling van de symptomen die gepaard gaan met de menopauze. Bovendien helpt het ook bij het verlichten van de pijn die gepaard gaat met PMS.

Het is een alternatief voor hormoonpreparaten die de symptomen van de menopauze helpen te verminderen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid en hartkloppingen.

Men gebruikt het ook als remedie tegen migraine (Engelse link), evenals voor slaapstoornissen, vooral als deze gerelateerd zijn aan de menopauze.

Voordat je zilverkaars gebruikt, raden we je aan je arts te raadplegen.

2. Wilde Yam

De wilde yam is een klassiek levertonicum in de aloude geneeswijzen. De officiële naam is Dioscorea villosa. Het brengt naar verluid de hormonen in evenwicht en verlicht ochtendmisselijkheid.

3. Leeuwenoor

 • Vele volkeren uit Zuid-Amerika gebruiken medicinale planten om angst of slapeloosheid te behandelen, omdat het kan helpen om het lichaam te kalmeren.
 • Bovendien is het ook een goed middel tegen aritmie en vermindert het tachychardie en hartkloppingen.
 • Daarnaast gebruiken ze het voor veranderingen in het zenuwgerelateerde hartritme en kan het helpen om hyperthyreoïdie te bestrijden.

4. Salie

Salie

De voordelen van salie zijn eindeloos. Salie helpt bij de spijsvertering, astma, bacteriële en schimmelinfecties en galproblemen. Daarnaast kalmeert salie en stimuleert het zenuwstelsel en verlicht verkoudheid en hoesten, enz.

De etherische olie die uit salie komt, helpt de concentratie te verbeteren en kan een rol spelen bij het behandelen van geheugenverlies dat verband houdt met de ziekte van Alzheimer.

We kunnen het ook uitwendig gebruiken om pijnlijke ziekten zoals spierstijfheid, reuma en neurologische aandoeningen te bestrijden. Het helpt ook bij het verlichten van nervositeit, angst, hoofdpijn, stress en vermoeidheid.

Zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven mogen het echter niet gebruiken. Dat geldt ook als iemand aan epilepsie lijdt. De plant is giftig bij overmatig gebruik of bij langdurige inname. Een giftige dosis is echter erg groot en zal niet snel per ongeluk ingenomen worden.

5. Blauwe verbena

In de kruidengeneeskunde gebruikt men verbena al eeuwen door de geschiedenis heen. Er is echter een gebrek aan wetenschappelijk studies over de toepassing van medicinale planten bij mensen en dat geldt ook voor blauwe verbena.

De genezende eigenschappen van verbena worden voornamelijk toegeschreven aan het stimulerende effect op de lever en andere organen, evenals het ontspannende effect op het zenuwstelsel.

Verbena een nuttige plant bij veel aandoeningen als pijnstiller en natuurlijk kalmeringsmiddel kan dienen. Sommigen zeggen ook dat we het kunnen gebruiken als slijmoplossend middel om chronische bronchitis te behandelen of om gewrichtspijn te verminderen.

Deskundigen op het gebied van kruiden beschouwen verbena vooral nuttig bij de ondersteuning van therapieën met een depressie die het gevolg is van een chronische ziekte.

6. Ginseng

Ginseng wordt gebruikt als algemeen tonicum door moderne westerse deskundigen in alternatieve geneeswijzen evenals door traditionele Chinese artsen (Engelse link). Ze geloven dat deze plant het centrale zenuwstelsel stimuleert en versterkt.

Dit geldt in het bijzonder voor gevallen van vermoeidheid, lichamelijke inspanning, zwakte door ziekten en verwondingen en langdurige emotionele stress.

 • De relatie die ginseng heeft met het zenuwstelsel en het vermogen om ontspanning te bevorderen, maakt het zeer nuttig bij aandoeningen die verband houden met stress, zoals slapeloosheid en angst.
 • Daarnaast kunnen sporters baat hebben bij het gebruik van ginseng voor een betere weerstand.
 • Preparaten van deze plant kunnen ook gebruikt worden als een seksueel tonicum en afrodisiacum en helpen bij het voorkomen of omkeren van erectiestoornissen die veroorzaakt worden door prostaataandoeningen en stress.
 • Studies tonen zelfs aan dat ginseng mogelijk het ontstaan van kanker afremt of verhindert (Engelse link).

7. Schisandra

Schisandra is een plant die mooie bloemen heeft. Het is een adaptogeen hulpmiddel met veel toepassingen. Zo kan schisandra helpen de weerstand tegen ziekte en stress te verhogen. Daarnaast kan het je energieniveau, de fysieke prestaties en de weerstand verhogen.

Velen gebruiken deze plant ook om de bloedsuikerspiegel en bloeddruk te normaliseren, het immuunsysteem te stimuleren en het herstel na een operatie te versnellen.

8. Meidoorn

Meidoorn

Meidoorn wordt gebruikt bij de behandeling van hart- en vaatziekten, zoals congestief hartfalen, pijn op de borst en onregelmatige hartslag. Bovendien gebruiken velen het ook voor de behandeling van een te lage en een te hoge bloeddruk, aderverkalking en hoog cholesterol.

Tot nu toe suggereert onderzoek dat meidoorn effectief kan zijn bij de behandeling van congestief hartfalen (Engelse link). Er is echter niet genoeg onderzoek gedaan naar de andere toepassingen die verband houden met het hart om te weten of het bij die aandoeningen effectief is.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
7 gevaarlijke planten die je thuis moet vermijden

9. Paardenbloem

Paardenbloem kan in veel verschillende omstandigheden nuttig zijn. Er is echter niet voldoende wetenschappelijk bewijs om te bepalen of het echt effectief is voor de behandeling van de aandoening waarvoor men het gebruikt.

 • Het zou echter nuttig kunnen zijn om verlies van eetlust, maagpijn, darmgassen, galstenen, gewrichtspijn, spierpijn, eczeem en blauwe plekken te behandelen.
 • Ze gebruiken het ook om de urineproductie te verhogen en als laxeermiddel om de stoelgang te versnellen.
 • Het wordt ook gebruikt als huidtoner, bloedtonicum en spijsvertering.
 • Je kunt paardenbloem eten in groene salades, soepen, wijnen en theeën.

10. Monnikspeper

Veel deskundigen op het gebied van kruiden bevelen deze plant aan voor onregelmatige menstruatiecycli, PMS en de symptomen van de menopauze.

Bovendien gebruiken sommigen het ook om fibrocystisch borstweefsel te behandelen, een spontane abortus te voorkomen bij vrouwen met laag progesterongehalte en om de productie van moedermelk te verhogen.

Sommige mannen gebruiken deze plant om hun urinestroom te vergroten, voor de behandeling van goedaardige hyperplasmie van de prostaat en om seksueel verlangen te verminderen.

11. Zoethout

 • Zoethoutwortel kan nuttig zijn voor een verscheidenheid aan problemen in het spijsverteringsstelsel, zoals maagzweren, maagpijn, koliek en voortdurende ontsteking van de maagwand (chronische gastritis).
 • Sommige mensen gebruiken het voor keelpijn, bronchitis, hoest en bacteriële of virale infecties.

12. Gember

Gember

Gember wordt vaak gebruikt om verschillende soorten maagproblemen te behandelen, waaronder duizeligheid, misselijkheid, koliek, maagklachten, gasvorming en diarree.

Men beveelt het vaak aan bij misselijkheid door kankerbehandelingen, misselijkheid en braken na een operatie, evenals bij verlies van eetlust.

Een van de chemische componenten van gember is ook een ingrediënt in zowel laxerende medicijnen als middelen tegen gassen en maagzuurremmers.

Andere toepassingen zijn onder meer het verlichten van pijn door artritis of pijnlijke spieren, menstruatiepijn, infecties van de bovenste luchtwegen, hoesten en bronchitis.

13. Brandnetel

Brandnetel is nuttig voor veel aandoeningen. Er is echter nog steeds niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te bepalen of brandnetel een van de medicinale planten is die echt effectief is voor een van de aandoeningen waarvoor het wordt gebruikt.

De wortel zou kunnen helpen bij diverse plasproblemen die kunnen voortkomen uit een vergrote prostaat. Deze problemen omvatten onder andere:

 • de noodzaak om te vaak te plassen.
 • pijn tijdens het urineren.
 • het onvermogen om te plassen.
 • een prikkelbare blaas.

De bladeren zijn samen met grote hoeveelheden vloeistoffen nuttig bij “detox-therapie” voor urineweginfecties, urineweg-ontstekingen en galstenen. De bladeren zouden ook nuttig kunnen zijn bij allergieën, hooikoorts en artrose.

14. Vrouwenmantel

Dit is een plant die erg populair is in de kruidengeneeskunde in heel Europa. Vrouwenmantel helpt pijn geassocieerd met menstruatie te verminderen en ook om hevige bloedingen te verminderen.

Het speelt ook een rol bij het verlichten van de symptomen van de menopauze. Als astrigent kan het een nuttig mondwater zijn voor zweren en zweren, en een gorgeldrank bij laryngitis.

15. Frambozenblaadjes

Medicinale planten zoals frambozenblaadjes

Ten slotte bevelen deskundigen vaak rode frambozenblaadjes aan voor aandoeningen van het maagdarmkanaal zoals diarree. Deze remedie kan ook nuttig zijn bij aandoeningen van het ademhalingssysteem, waaronder griep en verkoudheid, maar ook bij problemen zoals:

 • koorts
 • hartproblemen
 • diabetes
 • vitaminegebrek

Bovendien gebruiken sommige mensen het om de huid en het bloed te zuiveren.

Hoewel het gebruik van deze medicinale planten veelzijdig en ongelooflijk kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat veel van deze remedies nog niet wetenschappelijk zijn getest. De werking en de optimale dosering zijn dus nog niet bewezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
 • Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
 • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
 • Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.