De voordelen van brandnetel voor je haar

Brandnetel is één van de planten die je kan gebruiken om je haar te verzorgen. Weet jij waarvoor brandnetel handig is? In dit artikel zullen we jou wat meer informatie over deze plant geven.
De voordelen van brandnetel voor je haar

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Ken jij de voordelen van brandnetel om roos en haarverlies te bestrijden? Deze plant groeit spontaan op vele plaatsen en het is een krachtig ingrediënt dat je kan gebruiken voor je haarverzorging.

Jouw haar vereist een bepaalde verzorging. Het haar kan immers door verschillende milieufactoren aangetast worden. Bovendien zijn de effecten van vrije radicalen op je hoofdhuid heel sterk. Dit veroorzaakt onder andere:

 • aftakeling van de huid
 • roos
 • andere problemen

Gelukkig bestaan er enkele alternatieven waarmee je het haar kan verzorgen. Het uiteindelijke doel is om de schade tegen te werken, de haargroei te bevorderen, zijn glans te stimuleren, enzovoort.

We willen ook beklemtonen dat de meerderheid van deze heel doeltreffende alternatieven volledig natuurlijk zijn.

Brandnetel

Maak kennis met brandnetel

Brandnetel is een plant die veel voorkomt. Het groeit op vochtige plaatsen. In het algemeen groeit het dichtbij water zoals een meer, een rivier, een vijver, enzovoorts. Eigenlijk behoort het tot de groep onkruid die mensen soms koste wat kost uit hun tuin proberen te verwijderen.

Deze plant heeft verschillende eigenschappen. Brandnetel werkt antibacterieel en is een antihistaminicum. Bovendien is het zuiverend en ontstekingsremmend. Het bezit dus vele gebruiksmogelijkheden. Toch gebruiken we het meestal in thee of in versterkende middelen.

In kruidenwinkels kan je het in capsules vinden. Dit is echter niet de bekendste methode en bovendien ook niet de nuttigste. Je kan het ook rechtstreeks eten, bijvoorbeeld in salades.

De voordelen van brandnetel voor het haar

Brandnetel is erg gunstig om je haar te verzorgen. Dat komt omdat het helpt om de aanmaak van vet op de hoofdhuid te regelen. Het zorgt ook voor het verwijderen van opgestapelde vrije radicalen. Als gevolg bevordert het dus de capillaire gezondheid.

Mensen die vertrouwd zijn met deze plant, voegen meestal enkele bladeren toe aan hun shampoo. Door het dagelijks te gebruiken profiteren ze van alle voordelen van brandnetel. Anderzijds kan je het ook toevoegen aan:

 • zelfgemaakte haarmaskers
 • versterkende remedies
 • andere huismiddelen

1. Brandnetel helpt haarverlies voorkomen

Brandnetel voorkomt haarverlies

Brandnetel stimuleert de bloeddoorstroming. Dit betekent dat de haarzakjes sterker worden. Op die manier helpt het haaruitval  voorkomt en het broos worden van het haar.

2. Het regelt de aanmaak van vet

Vet is één van de moeilijkste problemen wat betreft de dagelijkse haarverzorging. Toch is het een probleem dat heel vaak voorkomt. Bovendien bestaat er een oplossing.

Overdreven talgproductie en de ophoping van vreemde deeltjes zijn zaken die je heel vervelend kan vinden. Gelukkig kan een plant als brandnetel je helpen om de buitensporige olie te regelen.

Hoe kan je dit doen? Je moet het haar zuiveren van de gifstoffen en de bacteriën bestrijden die de aanmaak van vet op je hoofdhuid laten stijgen.

3. Brandnetel maakt je haar sterker

Brandnetel versterkt het haar

We hebben dus al een aantal voordelen van brandnetel besproken. Wanneer je regelmatig brandnetel gebruikt, dan zal het haar aanzienlijk sterker worden.

Het geheim van deze plant is echter niet alleen dat het veel vitaminen en mineralen bevat. Brandnetel is immers ook een krachtig hydraterend element.

Door het haar te wassen en te hydrateren stimuleer je het volume van het haar. Je verbetert eveneens de kwaliteit van de nieuwe haren die beginnen groeien. Na brandnetel ongeveer een week gebruikt te hebben zal je haar er veel gezonder uitzien. Na een maand zal je zelfs genieten van een schitterende melanine.

Hoe profiteer je van deze plant?

Brandnetel heeft dus vele voordelen voor de haarverzorging te bieden. Om van alle voordelen van brandnetel te profiteren kan je ook een thee van verse brandnetelblaadjes maken.

 • Verzamel dus eerst de brandnetelblaadjes. Breng daarna in een pan 200 ml water aan de kook.
 • Wanneer het water begint te koken, voeg je de brandnetel toe. Verlaag ook het vuur.
 • Wacht dan 5 minuten en zet het vuur uit.
 • Je kan deze thee drinken of het rechtstreeks op je haar aanbrengen nadat je het met je gewone shampoo gewassen hebt.
 • Herhaal dit proces regelmatig. Beetje bij beetje zal je de resultaten zien.

Ook in groene smoothies, stoofpotjes, salades, enzovoort kan je van deze plant genieten. Wees dus creatief! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.