Sappen voor het ontgiften van je darmen

Het ontbijt is van essentieel belang wanneer je je darmen wilt reinigen. Om ervoor te zorgen dat je darmen naar behoren functioneren, kan je je dag het beste beginnen met een kopje warme thee of lauw water met citroen.
Sappen voor het ontgiften van je darmen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig hebben veel mensen last van allerlei soorten darmproblemen. Het is namelijk zo dat deze organen helaas worden aangetast door slechte eetgewoontes, een sedentaire leefstijl en andere slechte gewoontes die het lichaam volstoppen met gifstoffen en afval, waardoor het voor de zuiverende organen zwaarder wordt om goed te functioneren. We zullen in dit artikel een aantal sappen opnoemen voor het ontgiften van je darmen.

Het ontgiften van je darmen is een van de beste manieren om het lichamelijke reinigingsproces te ondersteunen en de basisfuncties van je lichaam te herstellen.

Daarom bedenken mensen steeds meer tips en adviezen voor het ontgiften van je darmen en om de afvalstoffen die zich in de darmen ophopen te verwijderen. Deze afvalstoffen kunnen op de langere termijn zeer schadelijk zijn voor je gezondheid.

Slechte eetgewoontes en de ongezonde leefstijl die velen van ons hebben kunnen onze darmen negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om de darmfunctie te bevorderen en de darmen schoon te houden.

Je zult gezond blijven en je leefkwaliteit zal verbeteren. In dit artikel delen we een aantal tips en recepten voor gezonde sappen die je zullen helpen je darmen op natuurlijke wijze te ontgiften.

Tips voor het ontgiften van je darmen

Als je spijsverteringssysteem niet naar behoren functioneert of als je last hebt van chronische constipatie, darmgas of zwelling in de onderbuik, dan zijn je darmen vast en zeker aan een volledige ontgifting toe. Bekijk onderstaande tips:

 • Eet een goed ontbijt. Het ontbijt speelt een belangrijke rol bij het reinigen van onze darmen en ons spijsverteringssysteem. Wij raden aan de dag te beginnen met een kopje warme thee of wat lauw water met citroen. Daarna kun je wat havermout, fruit, groenten en natuurlijke smoothies nemen.
 • Ga naar het toilet wanneer je lichaam aangeeft dat dit nodig is. Je lichaam zal altijd een aantal signalen geven als het klaar is om afval te ontlasten. Wanneer je deze behoefte te lang ophoudt, kun je juist constipatie of andere darmproblemen opwekken.
 • Probeer nooit te drukken tijdens de ontlasting. Deskundigen geven aan dat het beter is om geen druk uit te oefenen tijdens het ontlasten van afval. Je kunt het beste gewoon normaal blijven ademen en zolang als nodig rustig blijven zitten.
 • Houd een gezonder dieet aan. Als je wilt dat je darmen schoon en vrij van afvalstoffen blijven, is het vooral belangrijk om goed te letten op je eetgewoontes. Probeer meer producten te eten die rijk zijn aan antioxidanten en vezels, zoals fruit, groenten en volkoren granen.
 • Lichaamsbeweging. Beweging speelt een belangrijke rol bij de ontgifting van ons lichaam. Probeer minstens dertig minuten per dag te bewegen. Dit zal zeker positieve resultaten opleveren wat betreft de spijsvertering en de darmgezondheid.

De beste sappen om de darmen te ontgiften

Het drinken van natuurlijke sappen is een uitstekende manier om de darmen te ontgiften en een goede spijsvertering te bevorderen. Wij hebben geprobeerd hier een paar van de beste recepten voor te ontwikkelen:

Sinaasappel-perzik-aardbeiensap

Een glas sinaasappelsap

Dit sap zal je helpen je darmgezondheid te verbeteren. Wanneer je dit sap vaak genoeg drinkt, zal je lichaam beter zijn in het ontgiften van je darmen en in staat zijn het spijsverteringsproces te verbeteren.

Ingrediënten

Hoe maak je dit sap?

Meng alle ingrediënten met elkaar in de blender en drink het sap wanneer het koud is.

Groen sap om de darmen te ontgiften

Een gezonde groene smoothie

Groene sappen zijn een uitstekend alternatief om niet alleen je darmen, maar je hele lichaam te ontgiften. De eigenschappen die groene bladgroenten bevatten zijn geweldig voor de luchtwegen, lever, nieren en dikke darm.

Ingrediënten

 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 wortels
 • 1 knoflookteen
 • 1 biet
 • 3 takjes peterselie
 • 4 blaadjes romaine sla
 • 2 takjes dille

Hoe maak je dit sap?

Was alle ingrediënten grondig en doe ze in de blender. Voeg een beetje water toe om het makkelijker te maken de ingrediënten met elkaar te mengen. Je kunt dit sap het beste drinken op een lege maag.

Appelsap

Appels voor appelsap

Vers appelsap is een van de beste alternatieven om je darmen op natuurlijke wijze te reinigen en gifstoffen te verwijderen. Dit sap, dat je in grote hoeveelheden zou moeten drinken, ondersteunt de leverfunctie en verbetert de stoelgang, waardoor het problemen als constipatie kan verminderen.

Hoe drink je dit sap?

Gebruik een sapcentrifuge om het sap uit de appels te persen en drink dit sap, zonder te zeven, op een lege maag. Drink een half uur later een glas water en verdeeld over de dag nog een liter appelsap.

Appel-wortelsap

Appel-wortelsap

In dit sap worden de voordelen van appels gecombineerd met de geweldige eigenschappen van wortels, waardoor dit een heerlijk en intens ontgiftend middel wordt. Om goede resultaten te zien kun je dit sap het beste negen dagen achtereenvolgend drinken.

Ingrediënten

 • ½ kilo appels, in blokjes gesneden
 • 1 handje waterkers
 • 2 grote wortels

Hoe maak je dit sap?

Was alle ingrediënten goed schoon en pers het sap uit de appels en wortels. Meng deze twee ingrediënten dan met de waterkers. Drink deze drank op een lege maag. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.