Darmbacteriën de basis voor behandeling van obesitas?
Mensen bevatten enorm veel bacteriën in hun lichaam die hen helpen bij het uitvoeren van tal van functies, zoals de spijsvertering. Sommige beschermen ons ook tegen andere bacteriën die ziekten kunnen veroorzaken. Onder hen bevinden zich darmbacteriën. Vandaag willen we de mogelijke relatie tussen darmbacteriën en obesitasbehandelingen nader bekijken.
Darmbacteriën vormen de darmmicrobiota. Dit is een verzameling micro-organismen die permanent in ons spijsverteringskanaal leven. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën, maar er kunnen ook virussen en schimmels zijn.
Deze darmmicrobiota maakt bijna 1,5 kg van ons gewicht uit. Volgens wetenschappers vervullen deze bacteriën een veelheid aan functies. Dat komt omdat ze een deel van de metabolische reacties vergemakkelijken die we nodig hebben om te leven. Tegelijkertijd stimuleren ze ook het immuunsysteem.
De rol van deze darmbacteriën bij onder meer obesitas wordt momenteel onderzocht. In dit artikel zullen we het laatste nieuws over dit onderwerp uitleggen en waarom het een factor kan zijn bij behandelingen van obesitas.
Wat is de rol van darmbacteriën?
Zoals we al zeiden, zijn darmbacteriën micro-organismen die aanwezig zijn in ons spijsverteringskanaal. Ze bestaan uit verschillende soorten en bovendien is de darmmicrobiota bij elke persoon anders.
Wetenschappers hebben deze verschillen tussen mensen bestudeerd om aan te tonen welke functies deze bacteriën in ons lichaam vervullen. Ze hebben ontdekt dat het hebben van een gezonde microbiota bijdraagt aan het behoud van een evenwicht in het hele lichaam.
Het lijkt erop dat darmbacteriën bepalend zijn voor de stofwisseling. Blijkbaar helpen ze de eetlust en het gewicht te reguleren, en ook het ontstekingsproces dat gepaard gaat met obesitas. Ze kunnen zelfs een belangrijke rol spelen bij het beheersen van stress.
Er is bijvoorbeeld gezien dat mensen met een goede gezondheid veel bacteriën van het geslacht Clostridium hebben. Degenen met een probleem in hun immuunsysteem hebben echter een veel lager aantal van deze bacteriën.
Rol bij ziekten
Recente studies (Engelse link) wijzen erop dat deze darmbacteriën een belangrijke rol kunnen spelen bij bepaalde ziekten. Omdat ze bijvoorbeeld deelnemen aan het glucosemetabolisme, kunnen ze te maken hebben met diabetes.
Ze kunnen zelfs te maken hebben met verschillende hart- en vaatziekten. Een van de meest relevante gegevens is dat bij zwaarlijvige mensen variaties in de darmflora zijn geconstateerd.
Dit is een van de meest relevante onderzoeksgebieden, vanwege de hoge incidentie van obesitas in de huidige populatie. Volgens schattingen zijn wereldwijd ongeveer 650 miljoen mensen zwaarlijvig (Engelse link).
Ook interessant om te lezen:
8 ziekten die verband houden met obesitas bij kinderen
Hoe kunnen darmbacteriën worden gebruikt bij behandelingen van obesitas?
Wanneer er een onbalans is in de hoeveelheid darmbacteriën, kunnen er verschillende veranderingen optreden. Ten eerste lijkt het erop dat veel zwaarlijvige mensen bacteriën hebben die veel meer van de energie in bepaalde voedingsmiddelen kunnen gebruiken.
Dat wil zeggen, ze absorberen meer voedingsstoffen dan andere. Daarom is de calorie-inname uiteindelijk hoger dan bij dunnere mensen, die deze voedingsstoffen niet kunnen gebruiken. Andere veranderingen die variëren, afhankelijk van de darmbacteriën die aanwezig zijn in de zwaarlijvige persoon, zijn:
- Verminderde productie van ontstekingsremmende moleculen.
- Een gebrek aan goede regulatie van eetlust of stoelgang.
- Een grotere ophoping van vetten.
Al deze varianten worden nog onderzocht. Ze vertegenwoordigen echter een groot open front voor onderzoek. Als ze echt een rol spelen bij gewichtsbeheersing, kunnen ze namelijk de basis vormen voor toekomstige obesitasbehandelingen.
Daarom zou de behandeling bestaan uit het aanpassen van het aandeel darmbacteriën. Op deze manier zou het doel zijn om de balans te vinden tussen gezonde en slanke mensen. Dit kan door middel van bepaalde probiotica, of zelfs met fecestransplantaties.
Hoewel het misschien vreemd lijkt, worden fecestransplantaties al gebruikt om bepaalde infecties te behandelen. Ze helpen de bacteriële flora in de darmen te vervangen. Kortom, dit wordt allemaal nog onderzocht, maar het is een belangrijke vooruitgang voor de geneeskunde.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Serena, C., Ceperuelo-Mallafré, V., Keiran, N., Queipo-Ortuño, M. I., Bernal, R., Gomez-Huelgas, R., … Fernández-Veledo, S. (2018). Elevated circulating levels of succinate in human obesity are linked to specific gut microbiota. ISME Journal, 12(7), 1642–1657. https://doi.org/10.1038/s41396-018-0068-2
- Ottosson, F., Brunkwall, L., Ericson, U., Nilsson, P. M., Almgren, P., Fernandez, C., … Orho-Melander, M. (2018). Connection between BMI-Related Plasma Metabolite Profile and Gut Microbiota. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, 103(4), 1491–1501. https://doi.org/10.1210/jc.2017-02114
- Descubren una relación entre las bacterias intestinales y la obesidad. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/descubren-una-relacion-entre-las-bacterias-intestinales-y-la-obesidad-771519648433
- Bacterias intestinales para combatir la obesidad y el estrés / Noticias / SINC. (n.d.). Retrieved February 6, 2020, from https://www.agenciasinc.es/Noticias/Bacterias-intestinales-para-combatir-la-obesidad-y-el-estres