Elke dag je dosis push-ups voor een betere gezondheid

Is je lichaam nog niet gewend aan een hoge dosis push-ups, probeer dan om niet te hard van stapel te lopen. Neem een kalme start en bouw geleidelijk aan je work-out op.
Elke dag je dosis push-ups voor een betere gezondheid

Laatste update: 14 oktober, 2018

Een regelmatige work-out is dé manier bij uitstek om overtollige calorieën te verbranden, extra pondjes te verliezen en je spieren strakker te maken tot je opnieuw dat leuke figuurtje in de spiegel ontdekt. Heb je al eens aan push-ups gedacht?

Niet elke vorm van beweging activeert echter elke spiergroep in het lichaam en de meeste bewegingsroutines combineren cardio met kracht om elk onderdeeltje van het lichaam aan bod te laten komen.

Maar gelukkig bestaan er ook enkele alles-in-één oefeningen, Deze trainen het hele lichaam zonder de noodzaak steeds over te schakelen op steeds uitgebreidere of zwaardere routines. Push-ups behoren tot die categorie.

Natuurlijk blijft het leuk en gevarieerd ze ook te combineren met andere bewegingen. Ga je echter een drukke periode tegemoet, dan zal de eenvoudige push-up je vast en zeker ook helpen om je lichaam opnieuw in vorm en goede conditie te krijgen.

Maak je bovenlichaam sterker

Door langzaamaan elke dag het aantal push-ups op te bouwen, zorg je voor een sterk bovenlichaam zonder een overdreven grote spiermassa te kweken. Deze eenvoudige oefening versterkt de borst- en schouderspieren en helpt je een mooi, afgelijnd bovenlichaam te creëren.

Voel je buikspieren aan het werk

Push-ups voor sterkere buikspieren

Terwijl theoretisch gezien push-ups ondergebracht worden onder de categorie van oefeningen voor het bovenlichaam, hebben ze echter heel wat impact op andere delen van het lichaam als ze op de juiste manier uitgevoerd worden.

Hou tijdens het uitvoeren van de oefening de onderbuik in een rechte lijn. Hierdoor kan de ruggengraat de volledige lengte behouden.

Deze houding tijdens het uitvoeren van de push-ups zal je buik en middel versterken en strakker maken zonder de buikspieren rechtstreeks in de routine te betrekken.

Ontdek dat je meer energie hebt

Maak je een periode door waarin je energie op een laag pitje staat, dan lijkt een work-out wel het minste waar je aan denkt.

Je hebt helemaal geen zin in beweging en raakt helemaal niet op gang. Maar wist je dat zelfs het starten met een klein aantal push-ups je lage energieniveau een heuse oppepper kan geven?

Deze eenvoudige beweging bevordert je bloedcirculatie, genereert lichaamswarmte en laat zelfs je hersenen efficiënter werken.

En zeg nu zelf, een push-up is makkelijk overal uit te voeren, Het vraagt geen uitvoerige toestellen of een duur abonnement in de sportschool. Een push-up is altijd en overal beschikbaar als je nood hebt aan dat beetje extra energie.

Verhoogt de botdichtheid

Verhoogde botdichtheid door push-ups

Tijdens het verouderingsproces is het een normale evolutie dat de botdichtheid vermindert en de botten minder sterk worden. Het gevaar op botbreuken verhoogt, terwijl het genezingsproces ook meer tijd in beslag gaat nemen.

Krachttraining is van het allerhoogste belang om de botten in het lichaam sterk te houden. Push-ups zorgen voor die nodige extra kracht in armen, benen, billen en buik.

Voer ze elke dag op een correcte manier uit. Dan zorg je er alvast voor dat verschillende spiergroepen in het lichaam versterkt worden. Tegelijkertijd worden de polsen en ellebogen krachtiger.

Hierdoor vermindert het risico op botbreuken in de armen, die langzamer genezen tijdens het verouderingsproces.

Verhoogt de snelheid van je stofwisseling

Tijdens het uitvoeren van push-ups maakt je lichaam gebruik van heel wat verschillende spiergroepen op hetzelfde moment. Deze inspanning laat het hart sneller pompen, de hartslag verhoogt en het ritme van de ademhaling wordt sneller.

Het gevolg van deze acties is een geleidelijk aan verhogen van de snelheid van je stofwisseling. Daardoor ga je sneller overtollig vet verbranden en je lichaam in betere conditie raakt.

Zet deze eenvoudige oefening daarom op je dagelijkse agenda. Je pakt hiermee zowel het versterken van de spieren aan als het verzorgen van de conditie van je hart door cardio.

Doe je push-ups op de juiste manier

Doe je push-ups op de juiste manier

Ben je overtuigd van alle voordelen die de push-up gegarandeerd levert? Wil je graag zo snel mogelijk aan de start?

Wil je spiermassa opbouwen en tegelijkertijd vet verbranden, je algemene conditie opvoeren zonder gebruik te maken van ingewikkelde toestellen of tijdrovende ritjes naar de gym? Lees dan snel hieronder hoe je push-ups op een correcte manier voor maximaal en snel effect kan uitvoeren:

  • Zorg ten eerste voor een leuke yogamat en start al liggend op de buik met het gezicht omlaag. Hou de beide voeten samen en voel je lichaamsgewicht in borst en schouders.
  • Plaats daarna beide handpalmen naast het lichaam, ter hoogte van de onderste borstlijn, op gelijke afstand van je schouders.
  • Buig de tenen zodat ze de grond raken en de hielen omhoog wijzen.
  • Duw jezelf daarna omhoog door de spierkracht in je armen te gebruiken, terwijl je het lichaamsgewicht over handen en tenen verdeelt.
  • Strek de armen en houdt even de volledig uitgestrekte positie aan. Houd de buikstreek en ruggengraat lang. Buig vervolgens de ellebogen en keer terug naar de uitgangspositie.

Wat is het juiste aantal push-ups?

Het aantal push-ups dat je wil uitvoeren, kies je zelf. Denk er echter aan niet te hard van stapel te lopen. Vooral als je lichaam nog niet gewend is aan deze vorm van work-out.

Luister naar je lichaam. Las de nodige pauzes in zodra je merkt dat je lichaam dit nodig heeft. Je kan werken met een x-aantal setjes en het aantal keren opdrukken verhogen zodra je lichaam het juiste ritme en de juiste uitvoering te pakken heeft.

Een tip is elke dag twee push-ups aan het totaal van de vorige dag toe te voegen. Las de nodige rustpauzes in om je lichaam de tijd te gunnen spiermassa en kracht op te bouwen.

Beginners kunnen twaalf push-ups verdelen over drie dagen, een rustdag inlassen en de vierde dag starten met de opbouw. Je zal merken dat je na enkele weken een volledige set van push-ups vlot en in één enkele beweging zal uitvoeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.