Color block: hoe kun je deze trend toepassen in het interieurontwerp

Kleur op het gebied van decoratie is een constante die steeds verandert en toch altijd zijn essentie behoudt. "Color block" is een trend die een klassieker in de inrichting wil worden.
Color block: hoe kun je deze trend toepassen in het interieurontwerp

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 04 november, 2022

Kleur, kleur en nog eens kleur voor je kamers is het voorstel van deze interieurtrend die color block heet. Zoals de naam al doet vermoeden, bevordert deze trend het gebruik van levendige en duidelijk afgebakende kleuren in de ruimten van een huis of appartement.

Het eindresultaat is misschien gedurfd en opvallend, maar geloof ons dat het de moeite waard is om het eens te proberen. Verre van een monochroom palet stimuleert de color block een contrast van tonen die op muren en meubels kunnen worden aangebracht. Laten we eens nader bekijken waar het om gaat.

De belangrijkste kenmerken van color block

Hoewel hij al enkele jaren geleden begon te worden gebruikt, zet color block momenteel een sterke trend in de wereld van de decoratie. Zoals de naam al zegt, appelleert het aan het gebruik van kleur in zijn maximale pracht.

Het vindt zijn oorsprong op de catwalks, terug in het jaar 2000, toen het mode werd om kledingstukken van (Spaanse link) te combineren. Zo was het combineren van een groen jasje, een rood overhemd en een gele broek helemaal in.

In deze zin neemt decoratie deze ideeën over en verwelkomt kleur, maar niet zomaar elke kleur, want het neigt naar een voorkeur voor lichte, levendige en heldere tinten. Het doel is leven te geven aan een ruimte.

In dit geval proberen ontwerpers de pastels en verzachte chromatische schalen terzijde te laten, om zich volledig tot klassieke en tamelijk zuivere kleuren te wenden. Het idee van deze decoratietechniek is om blokken kleuren op een harmonieuze manier te combineren – dat wil zeggen dat ze met elkaar te maken hebben en elkaar aanvullen.

Het eerste voordeel van deze stijl is dat hij in het algemeen geen regels of codes volgt, maar voor de decoratie vertrouwt op fantasie en persoonlijke stijl. Maar is het echt waar dat neutrale tinten niet meer werken? Maak je geen zorgen; ze zijn nog steeds erg in de mode!

Hoe kun je color block met succes toepassen?

Kleuren
Deze trend heeft een voorkeur voor levendige tonen en neigt ertoe pasteltinten of monochrome schalen te schuwen.

Je kunt hem toepassen waar je maar wilt en op de manier die het beste bij je past. In het algemeen is het gebruikelijk om een primaire kleur te kiezen die een belangrijke plaats inneemt. Bedenk dat het hier om effen kleuren gaat die geen tekeningen of motieven van welke aard dan ook vertonen.

Het eerste wat je moet doen is een kamer in je huis kiezen om de techniek toe te passen. Er zijn geen beste opties. Het kan de keuken zijn, een eetkamer, of zelfs een slaapkamer. Als je eenmaal weet welke plaats je gaat verbouwen, moet je je concentreren op een paar vierkante meter van die plaats.

Dan kun je kiezen voor het kleuren van een muur, een meubelstuk, of de vloer. Overweeg dan de mogelijkheden die je hebt.

Als je niet voor een te opvallende kleur wilt gaan, kun je een zachtere kleur kiezen uit het gekozen palet. Dit is een goede manier om te beginnen, en je zult de verandering merken.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
Gerecyclede flessen als tuindecoratie

Stijlvol meubilair

Een goede manier om met deze vormgevingstechniek te beginnen is via meubels en openingen. In dit geval kun je een meubelstuk beschilderen met gekleurde strepen – dat wil zeggen, in blokken.

We zeggen “strepen,” maar het kan om een compleet deel van het meubel gaan, zoals laden, planken, of deuren. Als het een ladekast is, kunnen het de laden zijn die de kleur bepalen. Bij een meubel met deuren kunnen het de deuren zijn die een kleurrijk patroon hebben.

Wat je deuren en ingangen betreft, een klassieker van de color block stijl is om ze, waar mogelijk, in een halve kleur te schilderen, inclusief de lijst. Bovendien kan de kleur die op de deur gaat doorgetrokken worden naar een van de muren. Het effect van dit kleurblok is op deze manier echt opvallend.

Anderzijds kun je een bank aankleden met een bekleding die een heel intense kleur heeft, en hem contrasteren met kussens van verschillende tinten. Een vloerkleed, een deken, of gordijnen die de kamer met kleur overspoelen zijn ook meer dan geldig.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Decoratie in etnische stijl: tips om het thuis toe te passen

Muren in color block

Color block
Patronen zijn in deze stijl erg belangrijk, en je kunt gebruik maken van geometrische vormen.

Nu is het tijd om je op de muren te richten en te bedenken hoe je die kunt inrichten om van deze decoratieve stijl te profiteren. Om te beginnen raden inrichtingsdeskundigen aan de sterke kleur vanuit het midden van de muur naar beneden te plaatsen. N iet andersom.

Op die manier moeten het bovenste deel van de muur en het plafond doorgaan met een lichte tint. Daarnaast verzadig je zo de muur niet.

Een andere manier om een muur in color block te schilderen is met geometrische vormen in de door jou gekozen tint en aanvullende kleuren. Je kunt bijvoorbeeld vierkanten maken en die in paars, groen, of rood schilderen. Ook schuine of diagonale figuren kun je tot een groot effect gebruiken.

Tenslotte kun je deze stijl toepassen om enkele architectonische kenmerken van je huis te benadrukken. Je kunt bogen, zuilen, trappen, lijstwerk, of tussenverdiepingen schilderen.

Kleuren die door deze stijl worden ondersteund

Hoewel er geen regel is over welke kleuren wel en welke kleuren niet passen. De favorieten zijn groen, blauw, fuchsia, mosterdgeel, oranje en paars. Opgemerkt moet worden dat het mooiste aan deze stijl is dat je de volledige vrijheid hebt om de kleuren te kiezen die je het mooist vindt.

Color block is een stijl die zichzelf steeds opnieuw uitvindt

We geloven dat deze decoratieve stijl zo aantrekkelijk is omdat hij zich aan alle smaken aanpast en veelzijdigheid biedt. Grote en kleine ruimtes, ruimtes met veel of weinig natuurlijk licht, op muren of meubels… kortom, er zijn geen excuses om het niet eens te proberen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Heller, E. (2004). Psicología del color.
  • García, J. F. C. (2017). Psicología del color aplicada a los cursos virtuales para mejorar el nivel de aprendizaje en los estudiantes. grafica5(9), 51-56.
  • Carrascal, B. L. V., Angarita, H. L. P., & Hernández, C. C. (2020). La Psicología del color en el diseño. Revista CONVICCIONES7(14).
  • Muñoz, A. V. (2013). Principios de color y holopintura. Editorial club universitario.
  • Gibbs, J. (2009). Diseño de interiores.
  • Ching, F. D., & Binggeli, C. (2015). Diseño de interiores: un manual. Gustavo Gili.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.