Co-enzym Q10 voor je haar: wat je moet weten

Orale suppletie met ubiquinol en het direct aanbrengen ervan op het haar versterkt de hoofdhuid. Lees meer over hoe deze verbinding de gezondheid van het haar helpt.
Co-enzym Q10 voor je haar: wat je moet weten
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 24 januari, 2023

In het algemeen maakt het lichaam zelf alle vitaminen aan die het haar nodig heeft. Bepaalde voedingsstoffen kunnen echter versterkt worden met orale supplementen en verrijkte topische ampullen. Dit is het geval met co-enzym Q10 voor je haar, een verbinding die nauw samenhangt met de gezonde groei ervan.

Deze voedingssupplementen worden ook in verband gebracht met het werk van de stofwisseling, de gezondheid van het hart en de ontspanning van de spieren. Op cosmetisch niveau onderscheidt het zich echter door de resultaten die worden behaald door degenen die de gezondheid van het haar willen herstellen. Wat zijn de effecten ervan? Hoe wordt het gebruikt? Lees verder!

Wat is co-enzym Q10 en uit welke bronnen kan het worden verkregen?

Co-enzym Q10, “ubiquinol” of “CoQ10” wordt door Nutri-Facts gedefinieerd (Engelse link) als een in vet oplosbare verbinding die is opgeslagen in de weefsels van het lichaam. Het is vergelijkbaar met een vitamine, maar het feit dat het lichaam in staat is het te synthetiseren maakt een verschil.

Om precies te zijn, het bevindt zich in de mitochondriën en is nodig voor het ademhalingsproces van cellen. Daardoor wordt energie uit vetzuren en koolhydraten omgezet in cellulaire brandstof.

Hoewel het het lichaam deze stof op natuurlijke wijze aanmaakt, is het mogelijk het te consumeren in pillen, poeders en serums. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die het in kleine hoeveelheden leveren. Bijvoorbeeld het volgende:

 • kalkoen
 • fruit
 • zalm
 • broccoli
 • spinazie
 • peulvruchten
 • kruisbloemige groenten
 • sesamzaad
 • olijf-, druivenpit- en sojaolie

Als het CoQ10-niveau laag is, heeft de persoon de neiging om sneller moe te worden, spierzwakte te voelen, minder uithoudingsvermogen te ervaren, en vroegtijdige veroudering van de huid en het haar te vertonen. Wat dat laatste betreft: het is een van de essentiële ingrediënten van veel haarbehandelingen die gericht zijn op het herstellen van de vitaliteit van het haar en het stoppen van haaruitval.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Bekijk deze soorten haarspray en hoe je ze gebruikt

De effecten van co-enzym Q10 op het haar

Q10
Hoewel het lichaam co-enzym Q10 op natuurlijke wijze produceert, kan je het binnenkrijgen uit voedsel en supplementen.

Het is essentieel om duidelijk te zijn dat het innemen van een CoQ10 supplement alleen het uiterlijk van het haar niet volledig zal veranderen. Het is noodzakelijk om andere verzorgingsmethoden toe te passen en aandacht te besteden aan het dieet. Samen maakt dit het herstel van broos, poreus en dof haar mogelijk.

CoQ10 behandelingen beïnvloeden de dikte en elasticiteit van het haar, naast andere voordelen.

Het bevordert de doorstroming van zuurstof

Het versterken van het co-enzym Q10 helpt bij de zuurstofvoorziening van de hoofdhuid. Deze huid heeft voldoende zuurstof nodig om energie in de cellen op te wekken en de haarzakjes te versterken.

Het verhoogt de productie van keratine

Het Medisch Woordenboek van de Clínica Universidad de Navarra legt uit dat keratine een onoplosbaar en scherp eiwit is dat bestaat uit polypeptideketens. Het is ook het hoofdbestanddeel van haar en nagels.

Onderzoek (Engelse link) gerapporteerd door de International Federation of Cosmetic Chemists Societies Journal onthulde dat co-enzym Q10 een krachtige bioactieve stof is die verschillende haarkeratines stimuleert, vooral die welke door veroudering in de haarfollikels zijn geminimaliseerd.

Kappers raden shampoos, tonics en flash ampullen verrijkt met CoQ10 aan voor haarverzorging. De reden hiervoor is dat ze anti-aging eigenschappen bevatten op basis van keratines.

Het draagt bij aan een efficiënte stofwisseling

Co-enzym Q10 speelt een fundamentele rol bij het verkrijgen van energie door de cellen; dit wordt benadrukt (Spaanse link) door de Spaanse Vereniging voor Anti-Veroudering en Langlevende Geneeskunde.

Met het klimmen der jaren nemen de niveaus van deze verbinding af, zodat er minder energie-efficiëntie is. Als de celenergie onvoldoende is, lijdt de stofwisseling daaronder, en dat uit zich in symptomen als capillaire zwakte.

Co-enzym Q10 is een antioxidant

Volgens een artikel (Spaanse link) in Offarm veroorzaken bepaalde ziekten en ouderdom oxidatieve stress. Ubiquinol functioneert als een antioxidant met de kracht om vrije radicalen te neutraliseren.

Zo beschermt CoQ10 de haarfollikel tegen schade door het verouderingsproces, gifstoffen en vervuiling.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Chinese roos voor het haar: heeft het voordelen?

Hoe gebruik je haarbehandelingen met co-enzym Q10 ?

Vrouw verzorgt haar haar
Co-enzym Q10 alleen kan het haar niet herstellen. Het isnoodzakelijk om het gebruik ervan aan te vullen met andere haarverzorgingsproducten.

Hoewel co-enzym Q10 deel kan uitmaken van een behandeling, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration  (FDA) het niet goedgekeurd als medicijn (Engelse link). Het is echter in de handel als voedingssupplement. Deze orale verbinding is populair in zachte gels, capsules en poeders.

 • Topische toepassing is met capillaire serums.
 • In het geval van tabletten moeten doseringen en potenties strikt worden voorgeschreven door een arts.
 • Ampullen direct op het haar zijn te gebruiken thuis of als onderdeel van hydraterende behandelingen toegepast door stylisten.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik en de consumptie van ubiquinol?

Co-enzym Q10-supplementen voor het haar veroorzaken geen ernstige bijwerkingen. Dat komt omdat het een stof is die het lichaam van nature aanmaakt. De bijwerkingen die het zou kunnen veroorzaken hebben te maken met buikpijn, misselijkheid en maagklachten.

Zwangere en zogende vrouwen moeten noodzakelijkerwijs met hun arts overleggen over de inname van CoQ10. Ook degenen die anticoagulantia en statines voorgeschreven krijgen, omdat het co-enzym een wisselwerking met deze medicijnen kan hebben.

Wat moet je onthouden?

Co-enzym Q10 is een supplement dat kan bijdragen aan de gezondheid van het haar. Uiteraard moet je het aanvullen met andere verzorgingsmogelijkheden, zoals het gebruik van de juiste producten, een goed dieet, en bescherming tegen giftige stoffen van buitenaf. Op dit moment maakt het deel uit van verschillende haarbehandelingen om het haar zowel te voeden als te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.