Bekijk deze 12 soorten haarspray en hoe je ze gebruikt

Los, opgestoken, steil of krullend haar...Het maakt niet uit wat voor haarsoort je hebt of voor welke stijl je gaat, er is een haarspray voor jou!
Bekijk deze 12 soorten haarspray en hoe je ze gebruikt

Laatste update: 03 november, 2022

Je haar er perfect uit laten zien is de missie van de haarspray. Deze cosmetica vallen op tussen de basics die niet op de kaptafel mogen ontbreken. Een beetje van deze stoffen sprayen helpt om het kapsel er eleganter uit te laten zien en langer te laten zitten.

De keuze van haarspray hangt af van het doel, maar vooral van het soort haar. Ze zijn een nuttig hulpmiddel, als je maar de juiste hebt en weet hoe je ze moet aanbrengen. Lees verder om uit te vinden welk van deze producten geschikt is voor jou.

Wat is een haarspray, en wat zijn de voordelen ervan?

Een haarspray, haarlak of haarfixeermiddel is een mengsel van stoffen die het gemakkelijker maken je kapsel vast te houden. Je spuit het op en als het droogt, verbindt het gebieden of films tussen vezels om lokken op hun plaats te houden en ze tegen wind en vochtigheid te beschermen.

Deze stylinghulpmiddelen geven onder andere volume, hydrateren en controleren pluis. Je vindt spuitbussen voor een uniform en veralgemeend uiterlijk, maar met meer chemicaliën. Er zijn ook niet-aërosolen, met een hoger watergehalte dan alcohol.

In de loop van de tijd hebben de formules van deze producten de weg geopend naar meer natuurlijke ingrediënten, waardoor de mogelijkheid van uitdroging van de haarvezel vermeden wordt. De fabricage overweegt het gebruik van moleculen of polymeren in lange ketens, die de haarstructuur ondersteunen.

Als haarspray goed gebruikt wordt, biedt het de volgende voordelen:

  • Volumeregeling.
  • Verlenging van de afwerking.
  • Glans, zachtheid en elasticiteit.
  • Vermijding van voortdurend bijwerken.
  • Voorkomen of verminderen van pluis.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Tips voor veilige make-up rond je ogen

Soorten haarspray

Vrouw met haarspray
Er zijn ook opties die niet helemaal spuitbussen zijn. Ze hebben een andere toepassing, want je moet met het product dichter bij het haar komen.

Hoewel er veel soorten haarspray zijn, neigt de manier om ze te gebruiken naar hetzelfde. Het eerste wat je moet doen is het flesje een paar seconden schudden voor je de verstuiver indrukt.

Als je de klep indrukt, houd je het flesje verticaal en op 25 tot 30 centimeter afstand van je hoofd. Anders wordt je haar te nat.

De volgende stap is het kammen. Een tweede ronde is aanvaardbaar als je meer houvast wilt. Bij de gestylede kapsels spuit je “werkend fixatief” terwijl je het ontwerp maakt.

Elke spray is bedoeld om aan de behoeften van het haar aangepast te worden. Er is haarspray voor thermische bescherming bij föhnen of stijlstrijken en texturiserende of gelspray, bijvoorbeeld.

Met de hulp van je styliste bepaal je welke haarspray geschikt is voor jou. Daartoe stellen we je andere varianten van het product voor.

1. Basic

De gewone spray heeft geen speciale kenmerken, behalve wat van belang is voor het zetten en bevochtigen. Het is het mengsel dat je bij elke gelegenheid aanbrengt en werkt voor alle haartypes.

2. Medium hold

De bijzonderheden van deze haarspray zijn greep, volume, beweging en veerkracht. De medium hold is bedoeld voor subtiele stijlen zoals paardenstaarten of achterover kammen. De samenstelling is bestand tegen vochtigheid, droogt snel en draagt bij tot geen stijfheid.

3. Styler

Deze spray lijkt op de werkspray, behalve dat de werkspray gebruikt wordt tijdens het stylen, terwijl de styler te gebruiken is tijdens en aan het einde van het stylen.

Het drogen gaat langzaam, dus terwijl het gebeurt, ga je verder met de styling. Stylers zorgen voor vrije beweging, natuurlijke veerkracht en een glanzend resultaat.

4. Voor volume

Ze worden ook wel verdikkingsmiddelen genoemd. Het is een haarspray die lijkt op gewone haarspray, met de toevoeging van meer dikte en volume. De techniek is om strengen in te smeren, zodat het haar de illusie van extra body en textuur krijgt.

Dit soort fixatief heeft sterke actieve bestanddelen die de lokken optillen, waardoor ze volume krijgen maar wel op hun plaats blijven.

De juiste toepassing is vanaf de wortels. Een andere truc is om vanaf de bron te spuiten, maar met het haar ondersteboven, zodat wanneer het weer in de normale houding komt het effect te zien is.

5. Antifrizz

In een publicatie in het tijdschrift Perception wordt opgemerkt (Engelse link) dat hoge temperatuur en vochtigheid tot pluiziger, wilder haar leiden. Het artikel beweert dat veranderingen in de luchtvochtigheid een onevenredig grote invloed hebben op pluis.

Anti-kroes haarsprays helpen om statische elektriciteit of wind uit het haar te houden. Het zijn ultraflexibele formules die zorgen voor een frisse look, ongeacht de weersomstandigheden.

6. Krultang

Krulsprays zijn ideaal als je golven natuurlijk zijn of als je ze in model wilt brengen. Alcoholvrije sprays geven de kenmerkende flexibiliteit aan kroeshaar om het eerder de indruk van beweging dan van stijfheid te geven.

Voor natuurlijke krullen raden we aan op vochtig haar te sprayen en het aan de lucht te laten drogen. Zo krijg je meer definitie. Geef de voorkeur aan flexibele hold sprays op waterbasis.

7. Freeze

Dit is de ster onder de haarsprays, omdat het samengesteld is om extra fixatie te geven. Doorgaans houden deze producten tot 24 uur lang, zonder dat het haar er stijf uitziet.

8. Professionele finish

Dit zijn de spuitbussen die aan het einde van het kapsel gaan. Ze hebben een dichte samenstelling; ze zijn gemaakt om de styling de hele dag te behouden.

Hoewel de fixatie sterk is, verhindert ze het borstelen niet. De variëteit van deze cosmeticaklasse omvat glanzende haarsprays en haarsprays met een matte afwerking.

9. Stijlspray

Sprays voor steil haar zijn bereid om de schubbenlaag glad te maken en het haar te redden van dofheid. Het is gebruikelijk dat ze eiwitten, zoals keratine, en natuurlijke elementen, zoals aloëvera, met elkaar versmelten.

Behalve vitaliteit geven ze het haar ook een tam uiterlijk. Breng aan en stijl zoals gewoonlijk.

10. Haaruitval

Volgens de Clínica Universidad de Navarra (CUN) kan haaruitval aangeboren of verworven zijn. In sommige gevallen is het te herstellen. Een fixeermiddel tegen haaruitval bestaat uit panthenol en polysacchariden, die de haarfollikel versterken en haaruitval voorkomen. Je kunt ze in je haarverzorgingsroutine opnemen.

11. Tegen dofheid

Een tekst gepubliceerd door het tijdschrift Coiffure Professionelle wijst erop dat haarglans een gevolg is van lichtreflectie op de schubbenlaag en dat dofheid varieert naargelang de schubbenlaag open of gesloten is. Op zijn beurt zegt het dat dof uitziend haar het gevolg is van beschadigde haarschubben.

Met de haarspray voor dof haar bied je maximale glans, omdat het oliën bevat die de glans versterken. Bijvoorbeeld kokosolie.

12. Voor breekbaar haar

De haarsprays voor haar dat de neiging heeft te breken hebben voedende en vochtinbrengende bestanddelen om de lokken te versterken en breuk te voorkomen.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt om te lezen:
4 Redenen waarom je grijze haren kunt krijgen als je jong bent

Aanbevelingen bij het gebruik van haarspray

Haarspray
De afstand tussen de spuitbus en het ontvangende haar is van groot belang. Dit bepaalt hoe goed de substantie verdeeld wordt.

Voor het beste effect bij het aanbrengen van een haarspray moet je bij het indrukken van de verstuiver nagaan of er geen hindernissen in het spuitstuk zitten. Haal in dit geval het gereedschap uit elkaar, zodat je het ventiel met heet water kunt schoonmaken.

Het helpt de look als je tijdens het spuiten van het product met je vingers door je haar gaat, want zo zorg je ervoor dat het product alle plekken bedekt. Op moeilijke of kleine plekken kun je met een tandenborstel doorkammen.

Bovendien is het belangrijk de afstand tussen de fles en het hoofd te bewaren. Zo wordt de substantie verspreid in plaats van te klonteren.

Hoe kies je de beste haarspray?

De juiste haarspray is die, die aan de behoeften van het haar voldoet. Houd bij je keuze rekening met de factor soepelheid, zodat het haar zonder zwaarte beweegt. Wil je het haar echter fixeren, dan verdienen vries- of professionele afwerkingssprays de voorkeur.

Houd ook rekening met het gehalte aan vluchtige organische stoffen (VOC/LVOC), dat zijn gassen die door het product worden uitgestoten en die nadelige gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben, zoals het U.S. Environmental Protection Agency stelt (Spaanse link).

Tenslotte is het raadzaam een kans te geven aan sprays waarvan de ingrediënten natuurlijk zijn. Kijk op etiketten en raadpleeg stylingspecialisten voor de meest gunstige elementen voor je haar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.