4 redenen waarom je grijze haren krijgen kunt als je jong bent

Stress, roken en vitaminetekorten zijn enkele van de redenen waarom je vroegtijdig grijze haren kunt krijgen. Slechts in enkele gevallen gaat dit verschijnsel gepaard met ernstige ziekten. Lees er meer over in dit artikel!
4 redenen waarom je grijze haren krijgen kunt als je jong bent

Laatste update: 09 augustus, 2022

Melanine is het pigment dat het haar zijn kleur geeft. Grijze haren zijn haren die geen melanine bevatten. Er zijn veel redenen waarom je grijze haren krijgen kunt als je nog jong bent.

Met het verstrijken van de jaren verliest het haar zijn pigmentatie. Dit is de reden waarom dit fenomeen typisch is voor de ouderdom. Je zult echter zien dat dit niet altijd het geval is.

Jongeren kunnen ook grijze haren krijgen, wat heel eng en vervelend kan zijn. Denk niet dat het vreemd is of dat er iets ergs met je gebeurt. Sommige factoren kunnen ertoe leiden dat mensen vroegtijdig grijs worden, zoals stress.

Wordt vroegtijdig grijze haren krijgen geassocieerd met een ziekte?

Dit is een veel voorkomende vraag, omdat mensen vergrijzing associëren met ouderdom. Maak je echter geen zorgen. Hieronder leggen we uit of grijze haren echt geassocieerd zijn met specifieke ziekten of dat dit een normale ontwikkeling is.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd door de NIH National Library of Medicine, kan iemand vroegtijdig grijze haren krijgen als gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Er zijn echter maar weinig onderzoeken die atopie (de erfelijke aard van iemand met veel allergische reacties) in verband brengen met het al jong krijgen van grijze haren.

Sommige omstandigheden en aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat grijze haren voortijdig verschijnen. We willen hierbij benadrukken dat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

De meeste gevallen van voortijdige vergrijzing zijn te wijten aan erfelijkheid. Er zijn maar heel weinig ziekten die worden geassocieerd met het krijgen van grijze haren. Sommige behandelingen kunnen helpen om normale haarpigmentatie te bereiken, hoewel ze niet 100% effectief of permanent zijn.

Lees verder voor meer informatie:
Verberg grijs haar met deze huismiddelen

4 redenen waarom je grijze haren kunt krijgen als je jong bent

Een jonge man met grijze haren

Mensen hoeven zich behalve de esthetische kant geen zorgen te maken over voortijdige vergrijzing.

Zoals we hierboven vermeldden kunnen meerdere redenen vergrijzing veroorzaken die niets te maken hebben met ernstige ziekten. Geloof het of niet, dit is een vrij algemeen verschijnsel.

1. Stress

Is stress de schuldige als het gaat om vroegtijdige ontwikkeling van grijze haren? Wetenschappers van de universiteit van Harvard voerden een onderzoek (Engelse link) uit en concludeerden dat het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor het reageren op externe bedreigingen) verantwoordelijk is voor ongepigmenteerde haarzakjes. Dit bevordert het verschijnen van grijze haren op het hoofd.

Een zeer stressvolle situatie kan er ook voor zorgen dat de haarzakjes hun melanocyten verliezen, de cellen die verantwoordelijk zijn voor haarpigmentatie. Grijs haar en stress zijn dus in sommige gevallen met elkaar verbonden. Als je het voortijdig verschijnen van grijze haren wilt voorkomen, moet je proberen je stressniveaus laag te houden of te verminderen.

2. Vitamine B12- en mineraaltekorten

Je dieet kan het voortijdig verschijnen van grijze haren sterk beïnvloeden. Tekorten aan vitamine B12, foliumzuur, ijzer, zink en vitamine D3 veroorzaken depigmentatie van het haar. Daarom raden experts aan om de volgende voedingsmiddelen regelmatig in het dieet op te nemen:

 • walnoten
 • mager vlees
 • pure chocolade
 • avocado
 • volkoren granen
 • vers fruit

Zorg ervoor dat je een uitgebalanceerd dieet volgt en overeet je niet aan de voedingsmiddelen die we hierboven noemden. Het geheim is balans, evenals het aanvullen van je dieet met een actieve levensstijl. Met andere woorden, je moet ervoor zorgen dat je voldoende beweging krijgt.

3. Genetica

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications (Engelse link) wordt het vroegtijdig krijgen van grijze haren geassocieerd met het DNA. In deze studie hebben de experts zelfs het eerste gen dat verband houdt met grijs haar gedetermineerd.

De naam van dit gen is IRF4 en het speelt een rol bij de aanmaak van melanine. Zoals we hierboven vermeldden, is melanine het pigment dat haarkleur produceert.

Dit is de reden waarom sommige generaties van families last hebben van vroegtijdige vergrijzing. Dit is geen ziekte, het betekent gewoon dat ze niet het genetische vermogen hebben om langdurig voldoende melanine te produceren.

Dit artikel kan je interesseren:
Alles over het menselijk genoomproject

4. Auto-immuunziekten

Studies zoals degene die we hierboven noemden, stellen dat auto-immuunziekten ook het krijgen van grijze haren kunnen veroorzaken als iemand jong is. Dit komt omdat hun immuunsysteem ook gezonde cellen aanvalt. Enkele van de aandoeningen die verband houden met het vroegtijdig verschijnen van grijze haren zijn onder andere:

 • vitiligo
 • schildklieraandoeningen
 • het syndroom van Werner
 • pernicieuze anemie

Hoe kun je het krijgen van grijze haren te voorkomen als je jong bent?

Kunstmatige veroudering op de helft van het gezicht van een jonge vrouw

Tabak kan de huid en het haar van rokers aantasten en tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken.

Nu je weet waarom je grijze haren zou kunnen krijgen, is het tijd om de gewoonten te ontdekken die kunnen helpen om te voorkomen dat je haar op jonge leeftijd grijs wordt. Bedenk dat doorzettingsvermogen en inzet daarbij essentieel zijn.

Stoppen met roken

Experts van het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas stellen dat sigarettenrook het haar beïnvloedt door de doorbloeding van de hoofdhuid te verminderen en het DNA van de haarzakjes te veranderen (Spaanse link). De gevolgen van roken op het haar kan tot uiting komen door dof uitziend haar, verkleuring, dunner wordend haar en voortijdige vergrijzing.

Verbeter je dieet

Voeding is een fundamentele factor om grijze haren op jonge leeftijd te voorkomen. Je moet onder andere 5 porties groenten en fruit per dag eten. Ze zijn belangrijk omdat ze je lichaam voorzien van de vitamines die het nodig heeft om de haarzakjes gezond te houden.

 • Je moet ook voldoende magere eiwitten eten.
 • Daarnaast zijn vitamine B12 en vitamine C twee stoffen die je lichaam helpen om voldoende melanine te produceren.
 • Tot slot kun je ijzer- en foliumzuursupplementen nemen, omdat lage niveaus van deze mineralen dof haar kunnen veroorzaken.

Vermijd excessen

Wij raden je aan vormen van excessen te vermijden. Junkfood, alcohol, hoge zoutinname, gefrituurd voedsel en gebak kunnen de gezondheid van je haar beïnvloeden en het verschijnen van voortijdige grijze haren bevorderen. Het is zeer belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden als je het vroegtijdig krijgen van grijze haren.

Voortijdige grijze haren krijgen is meestal geen reden tot bezorgdheid

Maak je geen zorgen als je jong bent en je een paar grijze haren ziet. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit gebeurt vanwege een ernstige aandoening. Bepaalde gewoonten, die we hierboven noemden, kunnen helpen om te voorkomen dat je haar grijs wordt.

Je moet echter wel weten dat als je ouders op jonge leeftijd al grijze haren hadden, dit ook met jou kan gebeuren. Vergeet niet dat dit iedereen vroeg of laat zal overkomen. Gelukkig verandert grijs haar niet wie je van binnen bent!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.