Chinese roos voor het haar: heeft het voordelen?

Door zijn samenstelling wordt Chinese roos gebruikt om het haar te hydrateren en te revitaliseren. Maar werkt het ook echt? We vertellen je hier het antwoord.
Chinese roos voor het haar: heeft het voordelen?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 05 november, 2022

Behandelingen voor het haar met Chinese roos zijn al lang bekend. Deze plant, waarvan de wetenschappelijke naam Hibiscus rosa-sinensis is, behoort tot de mallow-familie en is inheems in Azië. Terwijl het voor medicinale doeleinden gebruikt wordt om haar pijnstillende eigenschappen, heeft het ook toepassingen in de cosmetica.

In feite is dit, zoals een studie (Engelse link) in het tijdschrift Plants aantoont, een soort die overvloedig is aan bioactieve fenolische verbindingen, waarvan de antioxiderende werking helpt om vroegtijdige veroudering en andere negatieve effecten veroorzaakt door vrije radicalen te voorkomen. We vertellen je in dit artikel meer over de voordelen ervan.

Samenstelling van de Chinese roos

De Chinese roos valt in de cosmetica op door zijn overvloedige concentratie antioxidanten. Volgens een studie (Engelse link) die gedeeld werd in het Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, bevatten extracten van deze plant flavonoïden, en ook galluszuur en vormen van natuurlijke alcohol.

Bovendien levert het kleine hoeveelheden micronutriënten, zoals de volgende:

 • Calcium
 • IJzer
 • Fosfor
 • Stikstof
 • Vitamine C
 • Vitamine B1 en B2

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Make-up met één laagje: waar gaat deze Beauty Trend op TikTok over?

De mogelijke voordelen van Chinese roos voor je haar

Gezond haar
Chinese roos kan het haar hydrateren en overtollige olie uit het haar verwijderen. Dit kan leiden tot gezonder haar.

De Chinese roos staat ook bekend onder andere namen, zoals “hibiscus” of “Cayennebloem.” De eigenschappen ervan worden in de traditionele Chinese geneeskunde al lang benut als een hulpmiddel om het welzijn te bevorderen. Maar afgezien daarvan is het een gewaardeerd ingrediënt in haarcosmetica.

De reden? De extracten ervan worden in verband gebracht met bepaalde voordelen voor de gezondheid van het haar, zoals stimulering van gezonde groei, hydratatie, en eliminatie van overtollige olie. Dus, wat zegt de wetenschap erover? Laten we het eens nader bekijken.

Chinese roos om haargroei te bevorderen

Een van de belangrijkste toepassingen van Chinese roos heeft te maken met het bevorderen van gezonde haargroei. De extracten van deze bloemen worden positief in verband gebracht met het verminderen van overmatige haaruitval.

In feite meldde een studie (Engelse link) in het Internation aal Tijdschrift voor Actueel Onderzoek meldde dat het actieve bestanddeel van Hibiscus rosa-sinensis mogelijkheden vertoonde om de haargroei te stimuleren. Er moet echter opgemerkt worden dat dit onderzoek op dieren werd gedaan. Daarom zijn nog studies nodig die hetzelfde effect bij mensen aantonen.

Voorlopig spreekt de populaire literatuur van veelbelovende effecten van deze plant om de groei van haarstrengen te bevorderen. Het plaatselijk gebruik ervan brengt men in verband met gezonder en sterker haar.

Anti-roos effect

De polyfenolen die in Chinese roos zitten, brengt men ook in verband met een positief effect op de bestrijding van roos. Volgens onderzoek (Engelse link) waarover gerapporteerd werd in het International Journal of PharmTech Research helpt het antischimmelvermogen de groei van de schimmel Malassezia furfur, die verantwoordelijk is voor dit haarprobleem, onder controle te houden.

Controle van overtollige olie

Dankzij de interessante concentratie bio-actieve stoffen (Engelse link) heeft Chinese roos een samentrekkende werking op de hoofdhuid. De topische toepassing ervan helpt de pH te reguleren en de overmatige olieproductie in dit gebied te minimaliseren. Het resultaat? Een schone en gezond uitziende haardos.

Hydratatie en glans

De polyfenolen, vitamine C en mineralen in deze bloem hebben een gunstige invloed op de hydratatie en het herstel van de haarstrengen. Vandaar de toepassingen bij het bestrijden van overmatige droogheid, breuk en gespleten haarpunten.

Het is belangrijk te onthouden dat de bewijzen over de voordelen van Chinese roos voor het haar nog beperkt zijn. De meeste effecten ervan worden beschreven in anekdotische gegevens. Daarom moet het met voorzichtigheid gebruikt worden en alleen als supplement.

Behandelingen met Chinese roos voor haar

Chinese roos
De bereiding van een aftreksel met de bloem is vergelijkbaar met wat je zou doen om het te drinken. Daarna kan je het op het haar aanbrengen.

Op dit moment kun je haarbehandelingen vinden met Chinese roos onder de bestanddelen. Er zijn echter mensen die de plant liever in zijn natuurlijke vorm gebruiken. In het laatste geval is het raadzaam eerst een patch test te doen om mogelijke bijwerkingen uit te sluiten.

Wat houdt dit in? Wel, het is het beste om het preparaat op een klein stukje van de hoofdhuid te testen. Als er na twee uur geen tekenen van bijwerkingen zijn, kan je het zonder problemen op al je haar gebruiken.

1. Een haarspoeling met Chinese roos

De traditionele manier om Chinese roos op het haar te gebruiken is door een infusie te bereiden. Die kan je vervolgens als spoeling gebruiken. Dit wordt gebruikt om de haarstrengen te versterken en te laten glanzen en hydrateren.

Ingrediënten

 • 7 Chinese rozen
 • 1 kop water (250 milliliter)

Instructies

 • Doe de Chinese rozen in een pan met een kopje water.
 • Breng ze dan op middelhoog vuur aan de kook tot ze aan de kook komen.
 • Zet, als de vloeistof een donkere tint en een dikke textuur krijgt, het vuur uit en laat het 10 minuten staan.
 • Zeef dan de drank en gebruik de vloeistof om het haar mee uit te spoelen.
 • Eenmaal aangebracht laat je het 30 minuten staan en was je je haar zoals je altijd doet.

2. Herstellende behandeling met Chinese roos

De combinatie van Chinese roos met andere gezonde ingrediënten maakt het mogelijk effectievere haarbehandelingen te verkrijgen. In dit geval wordt het bereid met aloëvera, een ingrediënt dat veel in de cosmetica gebruikt wordt vanwege zijn voedende en herstellende eigenschappen (Engelse link).

Ingrediënten

 • 10 blaadjes Chinese roos
 • 2 stengels aloëvera
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1/2 kopje milde neutrale shampoo (100 milliliter)

Gebruiksaanwijzing

 • Maak de Chinese rozen schoon en pel ze. Snijd op dezelfde manier de aloëvera en haal er het vruchtvlees uit.
 • Doe dan in een blender beide ingrediënten plus de plantaardige olie.
 • Nadat een glad mengsel verkregen is, combineer je het met de neutrale shampoo.
 • Breng de behandeling nu aan en laat het 10 minuten intrekken alvorens af te spoelen.

3. Chinese roos, yoghurt en rozemarijnolie behandeling

De ingrediënten in deze behandeling zijn ideaal om gezonde haargroei te bevorderen. Het is ook een goede optie om droogheid en het breken van de haarstrengen tegen te gaan.

Ingrediënten

 • 10 Chinese rozen
 • 5 eetlepels natuurlijke yoghurt
 • 8 druppels etherische olie van rozemarijn
 • 1 eetlepel honing (15 gram, optioneel)

Instructies

 • Was de Chinese rozen goed en doe ze vervolgens in de keukenmachine met de rest van de ingrediënten.
 • Blend dan tot je een gladde, gelijkmatige pasta krijgt.
 • Breng het aan op vochtig haar en laat 15-20 minuten intrekken.
 • Spoel uit zoals gewoonlijk. Je kunt de toepassing 2 of 3 keer per week herhalen.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt om te lezen:
4 redenen waarom je grijze haren krijgen kunt als je jong bent

Wat je moet onthouden over Chinese roos voor het haar

De toepassing van Chinese roos is een alternatief geworden voor de gezondheid van het haar. Anekdotisch bewijs wijst erop dat het de groei bevordert, hydrateert, en roos verlicht. Kwaliteitsstudies om dit te bewijzen ontbreken echter nog.

Voorlopig gebruikt men behandelingen met deze bloem als hulpmiddel om de glans en hydratatie van het haar te verhogen. En hoewel dit middel meestal veilig is, is het het beste om vooraf een kleine lapproef te doen om mogelijke bijwerkingen uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dos Santos Nascimento LB, Gori A, Raffaelli A, Ferrini F, Brunetti C. Phenolic Compounds from Leaves and Flowers of Hibiscus roseus: Potential Skin Cosmetic Applications of an Under-Investigated Species. Plants (Basel). 2021 Mar 10;10(3):522. doi: 10.3390/plants10030522. PMID: 33802222; PMCID: PMC8000889.
 • Khan ZA, Naqvi SA, Mukhtar A, Hussain Z, Shahzad SA, Mansha A, Ahmad M, Zahoor AF, Bukhari IH, Ashraf-Janjua MR, Mahmood N, Yar M. Antioxidant and antibacterial activities of Hibiscus Rosa-sinensis Linn flower extracts. Pak J Pharm Sci. 2014 May;27(3):469-74. PMID: 24811803.
 • Adhirajan N, Ravi Kumar T, Shanmugasundaram N, Babu M. In vivo and in vitro evaluation of hair growth potential of Hibiscus rosa-sinensis Linn. J Ethnopharmacol. 2003 Oct;88(2-3):235-9. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00231-9. PMID: 12963149.
 • Deviha, Meena & Sivaraja, Pavithra. (2015). Antifungal activity by ethanolic extracts of medicinal plants against Malassezia furfur: A potential application in the treatment of Dandruff. International Journal of PharmTech Research. 8. 974-4304.
 • Arif, & Fatema, Samreen & Basa’ar, Ola & Farooqui, Mazahar & Pathan, Mohd Arif Ali Khan. (2018). PHYTOCHEMICAL AND PHYSICOCHEMICAL PROPERTIES OF HIBISCUS ROSA SINENSIS LEAVES EXTRACT: A COMPARISON BETWEEN CONVENTIONAL AND MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION.
 • Surjushe A, Vasani R, Saple DG. Aloe vera: a short review. Indian J Dermatol. 2008;53(4):163-6. doi: 10.4103/0019-5154.44785. PMID: 19882025; PMCID: PMC2763764.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.