Cellulitis voorkomen: vermijd deze 7 voedingsmiddelen

Het overmatig gebruik van koolzuurhoudende dranken is een van de mogelijke oorzaken van cellulitis. Deze dranken veroorzaken ontstekingen die geassocieerd worden met bepaalde aandoeningen en maken het moeilijk om van cellulitis af te komen.
Cellulitis voorkomen: vermijd deze 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cellulitis is een verandering van het bindweefsel in het lichaam. Dit komt door een ophoping van vloeistof en vet, dat vervolgens de vorming van kleine bobbeltjes in de huid veroorzaakt. Je kunt cellulitis voorkomen door het vermijden van de volgende zeven voedingsmiddelen.

Het komt vooral voor in de billen en de bovenbenen, hoewel het ook in de buik en bovenste delen van het lichaam kan ontstaan.

Het verschijnen van cellulitis is gerelateerd aan het hebben van overgewicht, maar het heeft ook te maken met een onbalans in de hormonen, lymfatische problemen en de ophoping van gifstoffen.

Cellulitis wordt niet beschouwd als een ernstig gezondheidsprobleem, maar veel mensen willen er echter wel vanaf komen, omdat ze het er onaantrekkelijk uit vinden zien.

Wat veel mensen niet weten is dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn, die voorkomen dat de cellulitis verdwijnt. Dit komt door hun vet- en koolhydraatgehalte.

In dit artikel willen we de zeven voedingsmiddelen met je delen die nodig je zoveel mogelijk moet vermijden om van cellulitis af te komen.

1. Cellulitis voorkomen door geraffineerde bloem te vermijden

Cellulitis voorkomen door geraffineerde bloem te vermijden

Geraffineerde bloem, die aanwezig is in veel van het voedsel dat we dagelijks eten, is de nummer één vijand van de huid en ons gewicht.

De eenvoudige koolhydraten zijn moeilijk te verteren. Omdat ze zich ophopen, veroorzaken ze de vorming van vetafzettingen.

Het is belangrijk om de consumptie van de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden:

 • geraffineerd tarwemeel
 • crackers
 • koekjes
 • brood
 • pasta
 • witte rijst

2. Dressings

Dressings uit de supermarkt lijken een goede optie om een beetje smaak aan onze gerechten te geven.

Ze zijn verre van gezond, en eigenlijk niet meer dan een bron van calorieën en verzadigde vetten die onze metabole gezondheid beïnvloedt.

Regelmatige consumptie van dressings veroorzaakt zowel vochtretentie als lymfatische problemen. Dit vormt een groot obstakel bij het verminderen van cellulitis.

Probeer commerciële producten te vermijden, zoals:

 • mayonaise
 • tomatensaus
 • mosterd
 • sojasaus

3. Vleeswaren en worst

cellulitis voorkomen en vlees(waren)

Veel mensen eten graag vleeswaren en worst op hun brood, ondanks het feit dat het al vele jaren als schadelijk wordt beschouwd.

Het probleem is dat ze onder andere grote hoeveelheden vet, zout en andere schadelijke chemicaliën bevatten. Ze dragen bij aan problemen zoals obesitas en cellulitis.

Als je cellulitis voorkomen en de problemen hiervan minimaliseren wilt, moet je de volgende levensmiddelen uit je dieet verwijderen:

 • worst
 • ham
 • hotdogs
 • salami
 • spek
 • vette vleeswaren

4. Cellulitis voorkomen door minder zout te eten

De overmatige consumptie van zout is een van de factoren die verband houden met het risico op hypertensie, vochtretentie en gewrichtsaandoeningen.

Een overmaat aan natrium veroorzaakt een onbalans in de ontstekingsprocessen van het lichaam, waardoor er een kans is dat de cellulitis toeneemt.

Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat veel verwerkte voedingsmiddelen zout bevatten, en daarbij gebruiken we ook nog het traditionele tafelzout.

Lees daarom de etiketten goed en kies voor de gezondste producten, zodat je je consumptie van zout kunt minimaliseren.

5. Zuivelproducten

Cellulitis voorkomen en zuivelproducten

Zuivelproducten die verzadigde vetten bevatten zijn schadelijk voor mensen die cellulitis verminderen willen, omdat deze stoffen vetophopingen in de weefsels  veroorzaken . Na een paar dagen zullen er meer bulten en een slappere huid ontstaan.

Zuivelproducten worden ook in verband gebracht met het veroorzaken van een ontstekingsreactie bij sommige mensen. Bovendien geven ze niet alleen een verslechtering van dit probleem maar leiden ze ook tot andere aandoeningen.

6. Cellulitis voorkomen door minder snoep te eten

Snoep is heerlijk en verslavend. Maar om een ​​gladde huid te krijgen die vrij is van cellulitis, is het ‘t beste de consumptie van alle producten die suiker bevatten te verminderen.

Suiker en snoep zorgen er onder andere voor dat er meer vet in het lichaam wordt opgeslagen. Na verloop van tijd kan de cellulitis in bepaalde gebieden van het lichaam erger worden.

Het meest zorgwekkende van dit alles is dat veel van deze producten uit gewoonte worden gebruikt, waardoor het moeilijk is om te stoppen met snoepen.

Maar als we aandacht besteden aan de etiketten en voorkomen dat er extra ingrediënten aan onze recepten worden toegevoegd, kunnen we het gebruik aanzienlijk verminderen.

Ook kunnen we gezonde biologische zoetstoffen gebruiken, zoals stevia of kokossuiker.

7. Koolzuurhoudende dranken

Cellulitis voorkomen en frisdrank

De smaak van koolzuurhoudende dranken is verslavend. Bovendien laten reclames ons denken dat ze de beste optie zijn om onze dorst te lessen.

Wat de meeste mensen daarnaast niet weten is dat deze drankjes vol zitten met suiker, calorieën, en andere ingrediënten, die cellulitis verergeren. Bovendien verhoogt het drinken ervan de kans op ontstekingen en andere aandoeningen die daarmee verband houden.

Tot slot is het nodig om het gebruik van alle voedingsmiddelen die we hier hebben genoemd te beperken, als onderdeel van de behandeling van cellulitis.

Hoewel het niet altijd erg is om deze voedingsmiddelen af en toe te consumeren, is het ‘t beste om ze te vervangen door gezondere opties en voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
 • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.