Calciumcarbonaat: gebruiken, voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
Calciumcarbonaat is een chemische verbinding. Zijn chemische formule is CaCO3. Het is een overvloedig anorganisch zout en je vindt het in rotsformaties. Verder is het een belangrijk bestanddeel van de skeletten van veel organismen.
In de regel krijg je voldoende calcium uit je dagelijkse voeding. Maar op bepaalde leeftijden kunnen zowel mannen als vrouwen calciumsupplementen nodig hebben om te voorkomen dat hun botten zwakker worden.
Waarvoor wordt calciumcarbonaat gebruikt?
We gebruiken calciumcarbonaat om calciumtekort te voorkomen en te behandelen. We gebruiken het ook als adjuvante behandeling voor bepaalde vormen van osteoporose, zoals postmenopauzale, seniele, en die ten gevolge van corticosteroïdenbehandelingen. Dat komt omdat deze specifieke patiënten een hoog risico lopen op tekorten aan calcium en vitamine D.
We gebruiken het ook als bij patiënten werkelijk deze tekorten zijn vastgesteld. Ook kan een arts het voorschrijven als fosfaatbinder. Dit is voor patiënten met hoge fosfaatgehaltes in hun bloed. Tenslotte gebruiken we het ook als antacidum. In feite verlicht het brandend maagzuur en indigestie, en ook een van streek geraakte maag.
Hoe innemen
Je kunt calciumcarbonaat nemen in de vorm van een kauwtablet. Het is aan te raden een glas water te drinken na het innemen ervan. Je neemt calcium vooral op in het bovenste deel van je dunne darm. Waarschijnlijk neemt het lichaam ongeveer 53 procent op. Je elimineert het via je urine, ontlasting en zweet.
De aanbevolen dosis voor volwassenen is 500 – 1.500 mg calcium per dag. Kinderen hebben ongeveer 500 – 1000 mg per dag nodig. Als je echter een dosis vergeet in te nemen, moet je geen dubbele dosis nemen om het in te halen.
Lees ook dit artikel:
Voeding rijk aan calcium en vitamine D voor gezonde botten
Voorzorgsmaatregelen vóór inname
Vertel je arts voordat je met de behandeling begint of je allergisch bent voor calciumcarbonaat of voor andere medicijnen. Ook of je nog andere medicijnen gebruikt, al dan niet op recept. De arts moet ook weten of je nier- of maagziekten hebt of hebt gehad. Verder of je verhoogde calciumwaarden in je bloed of urine hebt.
Je moet de arts ook vertellen of je zwanger bent, van plan bent zwanger te worden, of borstvoeding geeft. Tijdens de zwangerschap mag de calciuminname niet meer dan 2.500mg bedragen, inclusief voedsel en supplementen.
Calciumcarbonaat en andere medicijnen
Calciumcarbonaat kan de absorptie van tetracyclinen verstoren als je ze tegelijk inneemt. Daarom kun je beter geen tetracyclinen innemen tot minstens twee uur vóór of vier-zes uur later dan calciumcarbonaat.
Verder kun je beter geen geneesmiddelen innemen die bisfosfonaten bevatten tot minstens een uur vóór inname van calciumcarbonaat. Dit komt omdat bifosfonaten de hypertensieve werking ervan verminderen.
- Calcium vermindert de werking van levothyroxine. Daarom moet je levothyroxine minstens vier uur vóór of vier uur na de inname van calciumcarbonaat innemen.
- De werking van sommige antibiotica, zoals quinolon, kan verminderen als je ze tegelijk met calciumcarbonaat inneemt. Je moet quinolon daarom twee uur ervoor of zes uur erna innemen.
- Calciumcarbonaat beïnvloedt ook je opname van ijzer, zink, en strontiumranelaat. Daarom moet je je inname hiervan minstens twee uur scheiden.
Mogelijke bijwerkingen
Bijwerkingen komen niet vaak voor. Toch kun je er enkele ondervinden. Ze omvatten:
- Maagklachten en maagpijn
- Overgeven
- Winderigheid
- Constipatie
- Droge mond
- Metaalachtige smaak in de mond
- Verlies van eetlust
- Verhoogde aandrang om te plassen
- Jeuk en netelroos
Het melk-alkali syndroom kan optreden als je grote hoeveelheden calciumcarbonaat samen met opneembare alkaliën inneemt. In dit geval zijn de symptomen een dringende behoefte om te plassen (Spaanse link), hoofdpijn, verlies van eetlust, misselijkheid of braken, vermoeidheid en zwakte, en nierstoornissen, evenals hoge calciumgehaltes in het bloed.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Kenmerken en toepassingen van calciumcaseïnaat
Conclusie
Calcium is een essentieel mineraal voor je lichaam. Je moet je hele leven lang voldoende niveaus behouden om osteoporose te voorkomen. Om dit te bereiken moet je medicijnen en supplementen nemen die calciumcarbonaat bevatten. Praat altijd met je arts als je vragen hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Universidad Veracruzana. (2011). Sistema Esquelético: Funciones. Huesos: Estructura Y Clasificación. 2012. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
-
Health, N. I. of. (2016). Datos sobre el calcio. National Insitutes of Health.
-
6.0, F. europea. (2008). Carbonato Cálcico. 01/2008:0014.
-
Martinez de Victoria, E. (2016). El calcio, esencial para la salud. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.341