Zijn bultjes op de tepel normaal?
Naarmate een vrouw zich ontwikkelt, ervaart ze een grote verscheidenheid aan veranderingen. Deze veranderingen kunnen in de loop der tijd verschijnen of verdwijnen, en vele ervan kunnen zelfs onopgemerkt blijven. Bultjes op de tepel zijn een voorbeeld van veranderingen die zich voor kunnen doen.
Dergelijke veranderingen doen zich namelijk vaker voor rondom de borsten. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan alle soorten afwijkingen die zich in deze regio voor kunnen doen, zoals:
- Acne
- Zweten
- Knobbeltjes
- Roodheid
- Gevoeligheid
- Bultjes op de tepel
Hoewel de meeste van deze veranderingen geen gezondheidsrisico’s inhouden, is het een goed idee om op de hoogte te blijven. Op die manier kun je eventuele problemen behandelen voordat er onherstelbare schade ontstaat.
Als je je daarom ooit wel eens hebt afgevraagd wat die bultjes op je tepels kunnen betekenen, geven wij je hierop vandaag het antwoord. Laat deze informatie dan ook niet aan je voorbij gaan!
Wat zijn bultjes op de tepel precies?
Bultjes op de tepel kunnen zich gedurende het hele leven voordoen, zowel bij vrouwen als bij mannen.
Eigenlijk zijn deze bultjes op de tepel kleine talgklieren op de tepelhof van de tepel.
Wat is de functie van deze bultjes op de tepel?
Bekend is dat deze kleine bultjes een antibacteriële functie hebben.
Ze produceren natuurlijke oliën die de pH-waarde van de borsten regelen en de tepels beschermen tegen verschillende soorten infecties.
Ook zorgen ze ervoor dat de tepels gezond en vochtig blijven.
Wij raden aan om te lezen: Acht gewoontes voor gezonde borsten
Is het normaal om bultjes op de tepel te hebben?
Iedereen die tussen de vier en achtentwintig jaar oud is heeft deze bultjes op de tepelhof of tepel, en ze kunnen van persoon tot persoon variëren in grootte.
Wanneer doen bultjes op de tepel zich voor?
Bultjes op de tepels doen zich niet van de ene op de andere dag voor. Ze kunnen al vanaf je geboorte aangetroffen worden op je tepels of tepelhoven.
Ze kunnen variëren in grootte of dikte, afhankelijk van de persoon of het proces dat deze persoon ondergaat, zoals:
- Zwangerschap: de talgklieren in de borsten bereiden de borsten al vanaf het eerste trimester van de zwangerschap voor op de productie van melk voor borstvoeding.
- Hormonale veranderingen: in dit geval beschermen de talgklieren de borsten met hun natuurlijke oliën.
- Stress: net als de poriën in je gezicht, kunnen ook de talgklieren in je borsten beter zichtbaar worden wanneer je veel stress ervaart.
- Menstruatie.
In deze situaties zijn de talgklieren in je borsten vaak beter zichtbaar en voelbaar. Ze zijn echter niet gevoelig en veroorzaken geen pijn.
Wanneer de bovenstaande processen normaliseren, keren de bultjes weer terug naar hun normale grootte.
Hoe moet je bultjes op de tepel verzorgen?
Hoewel bultjes op de tepel normaal zijn, is het toch belangrijk om erop te letten dat je hun functie niet beïnvloedt en dat je je tepels zo veel mogelijk beschermt.
1. Verander van beha
Het is belangrijk om van beha te veranderen zodra je merkt dat je borsten zijn gegroeid, of wanneer de bultjes op je tepel groter beginnen te worden.
- Hiermee voorkom je dat je tepels geïrriteerd of beschadigd raken.
- Je borsten blijven het gezondst wanneer deze niet belemmerd worden of bekneld zitten. Daarom raden wij aan om van beha te verwisselen zodra je je realiseert dat je beha te strak is gaan zitten.
Voor vrouwen die zwanger zijn en merken dat hun tepels gevoeliger zijn, is het een goed idee om beha’s zonder beugels te gebruiken, aangezien dit meer comfort biedt.
2. Hygiëne is van fundamenteel belang
Vanwege de temperatuur en wrijving rondom je borsten, is dit een deel van je lichaam waar je doorgaans veel zweet en last kunt hebben van acne.
Het is dan ook belangrijk om dit deel van je lichaam regelmatig te wassen met een neutrale zeep, om te voorkomen dat je borstklieren en talgklieren veranderingen ondergaan.
Dit zorgt er niet alleen voor dat de huid rondom je borst schoon en vrij van bacteriën blijft, maar helpt ook om zweet, olie en acne te verwijderen. Daarnaast zal het helpen te voorkomen dat de talgklieren rondom je tepels opgezwollen raken.
We willen benadrukken dat bultjes op de tepel niet gevaarlijk zijn. Integendeel, ze zijn juist zeer heilzaam.
Door deze tips op te volgen, voorkom je eventuele schade en zorg je ervoor dat je borsten en tepels te allen tijde gezond blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ackerman B, Penneys N (1971). Montgomery’s tubercles. Sebaceous glands. Obstet Gynecol, 38(6):924-7. Disponible en: https://journals.lww.com/greenjournal/abstract/1971/12000/montgomery_s_tubercles__sebaceous_glands.25.aspx
- An H, Kim K, Yu I, et al (2010). The nipple-areolar complex: a pictorial review of common and uncommon conditions. Jounnal of Ultrasound Medicine, 29(6):949-62. Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.7863/jum.2010.29.6.949
- Baldeón C, Salinas D (2015). Incidencia de los factores de riesgo en cáncer de mama en mujeres entre los 20 a 80 años de edad en el Hospital de SOLCA de la Ciudad de Guayaquil entre el 2012 al 2014.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Cambios en las mamas con la edad. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003999.htm
- Churo M (2014). Elaboración de folleto acerca del puerperio. Universidad Pública de Navarra. https://academica-e.unavarra.es/handle/2454/11317
- Comité de Nutrición y Lactancia Materna. Inflamación tubérculo montgomery. Disponible en: https://www.aeped.es/foros/dudas-sobre-lactancia-materna-profesionales/inflamacion-tuberculo-mon
- Luna C (2020). Sexualidad y embarazo. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(5):244-246. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1134207220300396
- Lyons D, Wahab R, Vijapura C, et al (2021). The nipple-areolar complex: comprehensive imaging review. Clin Radiol, 76(3):172-184. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009926020304050
- MayoClinic. Erupción en el pecho. Retrieved January 9, 2023, from Mayo Clinic website: https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/breast-rash/basics/causes/sym-20050817
- Naeslund J (1957). The function of Montgomery’s tubercles. Acta Obstet Gynecol Scand, 36(4):460-7. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00016345709157417?journalCode=iobs20
- Sánchez A, Álvarez C, Durán C (2018). La técnica correcta para la exploración de mama. Rev Fac Med UNAM, 61(2):44-50. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=77594
- Tincopa O (2014). Urticaria y angioedema: una visión general. Acta méd. peruana, 31( 2 ): 111-124. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1728-59172014000200008&script=sci_arttext&tlng=en