Boterzuur: voordelen en effecten
Boterzuur is een van de korte-keten vetzuren die ontstekingsremmend werken en kunnen dienen als energetisch substraat voor bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven. Er wordt veel belang gehecht aan deze verbindingen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het behoud van een gezonde microbiota een verschil kan maken voor de gezondheid op middellange termijn.
Alvorens te beginnen moet worden opgemerkt dat voor een goed verloop van de spijsverteringsprocessen de diversiteit en dichtheid van de micro-organismen die in de darm leven gewaarborgd moeten zijn. Anders zou zich een dysbiose-situatie kunnen ontwikkelen, met verhoogde fermentatie en het ontstaan van gas, buikpijn en diarree.
Wat is boterzuur?
Boterzuur is een vetzuur met een korte keten dat ontstaat uit de fermentatie van oplosbare vezels in de darm. Het is het belangrijkste energiesubstraat in de dikke darm en stimuleert daar onder andere de opname van natrium en water.
Het helpt ook de proliferatie van de bacteriën die daar leven. Volgens een studie (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, zou het een hoeksteen kunnen zijn in de preventie van pathologieën zoals darmkanker.
Waarom is het relevant voor de gezondheid?
Het is belangrijk op te merken dat dit type verbinding een beslissende ontstekingsremmende werking heeft. Daarom wordt voorgesteld dat de aanwezigheid ervan in voldoende hoeveelheden essentieel is voor de behandeling van ziekten zoals het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn.
Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Current Pharmaceutical Design . In feite wordt suppletie met dit element getest voor de preventie en beheersing van deze ziektebeelden.
Het zou zelfs een positief effect kunnen hebben op de immuunfunctie. De micro-organismen in het maagdarmkanaal zijn immers een van de eerste barrières voor het binnendringen van gifstoffen en ziekteverwekkers in de systemische circulatie. Als men zorgt voor een goede bacteriedichtheid, is het minder waarschijnlijk dat deze elementen het darmepitheel niet passeren.
Lees hier meer:
De rol van de darmmicrobiota bij autisme
Vezels en hun rol
Het is belangrijk om te zorgen voor de consumptie van oplosbare vezels om het ontstaan van boterzuur intern te consolideren. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nature Reviews bevestigt namelijk de positieve effecten op de werking van het spijsverteringsstelsel.
In het algemeen wordt het eten van haver en appels bijzonder aanbevolen, omdat ze twee positieve stoffen bevatten: bètaglucanen en pectines. Dankzij deze stoffen kan het lichaam dysbiose-situaties vermijden.
We mogen ook niet vergeten dat vezels niet alleen beschermen tegen veranderingen in de microbiota. Ze spelen daarnaast namelijk een belangrijke rol bij het moduleren van de opname van glucose in het bloed. Dit voorkomt complexe metabole pathologieën, zoals diabetes type 2.
Vermeldenswaard is ook de kracht van vezels om in te werken op eetlust en verzadiging. Het kan hyperfagie (een buitensporig verlangen om voedsel te consumeren) voorkomen, wat zou kunnen leiden tot een onevenwichtige energiebalans ten gunste van de inname.
Korte-keten vetzuren zelf beschermen ook tegen al deze verschijnselen. Vooral ook tegen metabole verschijnselen.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Hoe weet je of je darmmicrobiota is aangetast?
Boterzuur is een heilzame verbinding
Boterzuur is een van de belangrijkste energetische substraten voor de micro-organismen die de microbiota vormen. Het is een element met ontstekingsremmende eigenschappen, en het zal de ontwikkeling van verschillende chronische en complexe pathologieën helpen voorkomen.
Daarom moet het op de juiste manier worden gesynthetiseerd, inclusief een voldoende hoeveelheid oplosbare vezels in de voeding. Niets is hiervoor beter dan het in overvloed consumeren van groenten.
In sommige situaties kan het nodig zijn om een probiotisch supplement toe te voegen of meer gefermenteerd voedsel in de routines op te nemen. Dit zal de spijsverteringsprocessen en ook de opname van voedingsstoffen optimaliseren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
- Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
- Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4