15 bomen en planten die allergische reacties kunnen oproepen

Als jij een van die mensen bent die last heeft van pollenallergie, vooral in het voorjaar, zul je geïnteresseerd zijn om te weten welke planten en bomen je niet thuis zou moeten hebben omdat ze de klachten verergeren. Lees verder en we vertellen het je.
15 bomen en planten die allergische reacties kunnen oproepen
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 22 mei, 2023

Ondanks hun verschillende voordelen voor de inrichting en voor de gezondheid en harmonie, zijn er sommige planten die je beter niet in huis kunt hebben omdat ze allergische reacties kunnen oproepen. Ze kunnen bepaalde reacties oproepen bij gevoelige mensen.

In het bijzonder wanneer de lente aanbreekt, bloeien de meeste plantensoorten, zowel boom- als kruidachtige, sterk. Dit betekent een toename van stuifmeel in de omgeving.

En, dat verergert allergische reacties als je ze binnenshuis of in de tuin hebt. Hier zijn de planten waarmee je voorzorgsmaatregelen moet nemen.

Voordelen en nadelen van planten

Binnenshuis kunnen planten een decoratieve functie hebben. In die zin brengen ze een noot van natuurlijkheid in de sfeer van de kamer waarin ze staan, of dat nu de woonkamer, gang, slaapkamer of badkamer is.

Er zijn verschillende soorten die voor dergelijke doeleinden gangbaar zijn, met of zonder bloemen. Tot de meest kleurrijke, aantrekkelijke en decoratieve behoren kleine palmen, varens, aloë vera en orchideeën.

Behalve decoratie hebben ze ook andere voordelen. Sommige helpen bijvoorbeeld de lucht te zuiveren, evenals de luchtvochtigheid te verlagen en stof en zwevende deeltjes onder controle te houden. Sommigen geloven zelfs dat ze geluk aantrekken.

Maar het zijn niet allemaal voordelen; er zijn ook nadelen. Er zijn planten die gevaarlijk kunnen zijn, omdat ze giftig zijn, zoals belladonna, philodendron, drakenthee en hortensia.

Ze kunnen ook insecten aantrekken die vervelend en moeilijk te bestrijden zijn, zoals mieren of bijen. En alsof dat nog niet genoeg is, lokken sommige ervan reacties uit bij gevoelige mensen. Dat is het geval bij mensen die lijden aan een pollenallergie.

De incidentie van dit probleem kan per bevolkingsgroep verschillen: tussen 8% en maximaal 40%, afhankelijk van de regio of de tijd van het jaar. Uit een onderzoek bleek dat meer dan de helft (52,8%) van de patiënten die ademhalingssymptomen vertoonden, leed aan een pollenallergie.

En bij contact met dit allergeen kunnen bij de gevoelige persoon verschillende allergische reacties optreden:

 • Rode ogen.
 • Niesbuien.
 • Verstopte neus en loopneus.
 • Moeite met ademhalen.
 • Spierpijn.

15 bomen en planten die allergische reacties kunnen oproepen

Allergie voor stuifmeel

Volgens sommige studies (Spaanse link) over dit onderwerp hebben deze symptomen van pollenallergie aan het begin van de lente de neiging om op te laaien. Ze nemen in intensiteit toe, vooral als er meer zon en wind is.

Dit is echter niet het enige soort reacties dat bij mensen met allergieën kan optreden in aanwezigheid van bepaalde plantensoorten. Laten we dan eens kijken welke planten je beter niet in huis kunt hebben als je last hebt van allergieën.

1. De gewone plataan

De naam plataan is een algemene naam die verwijst naar verschillende soorten, waaronder de oosterse weegbree en de platanus x hispanica. Hoewel ze inheems zijn in Europa en Azië, kun je ze bijna overal ter wereld vinden, vooral in parken en tuinen.

Ze kunnen grote afmetingen bereiken. Sommige exemplaren bereiken wel 30 meter. Hun belangrijkste kenmerk is een dikke stam, dichte kroon, handvormige bladeren en vruchten die lijken op een egel. Ze leven vele jaren.

De bloei vindt plaats in de late winter en gaat het hele voorjaar door. Onderzoek (Engelse link) wijst erop dat de pluizen van de vruchten allergische reacties kunnen veroorzaken, die niets te maken hebben met pollinose.

2. De kastanjeboom

Hoewel een overvloedige soort in gematigde streken van het noordelijk halfrond, zijn allergische reacties op kastanjestuifmeel vrij zeldzaam, zoals vermeld in studies (Spaanse link). Het kan echter bij sommige mensen overgevoeligheid veroorzaken, dus wees voorzichtig.

3. De populier

De naam populier verwijst in het algemeen naar verschillende soorten van het geslacht Populus. Wij kennen ze als populieren. Het zijn niet erg hoge bomen, hoewel sommige wel 25 meter kunnen worden.

Bovendien komen ze veel voor in noordelijke, gematigde of koude gebieden. Met name het stuifmeel van Populus nigra kan een allergeen zijn, hoewel de activiteit ervan in dit opzicht vrij beperkt is in vergelijking met andere soorten.

4. Zwarte elzenbomen

De els
De els wordt sterk in verband gebracht met acute opflakkeringen bij mensen met astma.

Zijn wetenschappelijke naam is Alnus glutinosa. Het is een soort uit de Betulaceae-familie. Verder komt hij veel voor in Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij wordt tot 20 à 30 meter hoog.

Hoewel hij uit stedelijke omgevingen wordt verwijderd, komt hij nog veel voor in velden, vooral langs rivieroevers. Op het gebied van allergieën wijst onderzoek (Spaanse link) uit dat 14,4% van de astmapatiënten gevoelig is voor het stuifmeel van deze soort.

5. De berk

Gebruikelijke naam voor Betula pendula, evenals diverse loofbomen van de Betulaceae-familie. Zijn grootte varieert van 10 tot 30 meter.

Hij heeft ruitvormige bladeren en witachtige schors. Hij is overvloedig aanwezig in een groot deel van het noordelijk halfrond, waar hij grote bossen vormt.

Zijn stuifmeel is een van de belangrijkste allergenen in landen als Japan, waar hij ongecontroleerd wordt geteeld. Bovendien wordt hij verantwoordelijk geacht voor het veroorzaken van kruisallergieën.

6. De es

In een onderzoek (Spaanse link) in Aguascalientes (Mexico), met allergische patiënten, werd na een huidtest vastgesteld dat 44% gevoelig was voor Fraxinus excelsior. Deze soort is algemeen bekend als es.

7. De steeneik

De steeneik (Quercus ilex) behoort tot de familie der fagaceae. Hij komt voor in vele delen van de wereld, vooral in gematigde klimaten, zowel in het noorden als in het zuiden.

Zijn hout wordt zeer gewaardeerd. Maar zijn stuifmeel is schadelijk voor mensen met een allergie. In het voorjaar, in de maanden april en mei, wanneer hij in volle bloei staat, veroorzaakt hij uitbraken.

8. Grassen

Gras
Gemaaid gras is een gras dat bij de bevolking relatief vaak tot allergische klachten leidt.

Tot nu toe hebben we het gehad over bomen, dat wil zeggen grote plantensoorten. Die kun je thuis hebben als je een grote tuin of erf hebt.

Nu zullen we zien dat er onder de planten die je beter niet thuis kunt hebben als je last hebt van allergieën, ook enkele zijn die kleiner zijn. Dat is het geval met grassen, waartoe het gewoon gras (Cynodon dactylon) behoort.

In golfbanen, parken, lanen, op pleinen of in huis vinden we deze grassen. Ze zijn echter niet het meest aanbevolen voor gevoelige mensen, omdat ze de luchtwegen kunnen aantasten. De mogelijkheid neemt toe als het gras gemaaid is, omdat de aren in beweging kunnen komen en meer stuifmeel verspreiden.

9. Parietaria

Het wordt ook wel glaskruid genoemd, omdat het bijna elke scheur of ruimte, tussen muren of stoepen, kan benutten om te groeien. Het is een kruidachtige plant van een halve meter hoog. Zijn bladeren zijn klein, ovaal en behaard. De bloei kan het hele jaar door plaatsvinden, met een piek in de bestuiving tussen april en juni.

Studies (Engelse link) geven aan dat soorten van het geslacht Parietaria een van de meest voorkomende oorzaken zijn van bestuiving in het Middellandse Zeegebied. Met name P. judaica en P. Officinalis worden geacht sensibilisatie te kunnen veroorzaken.

10. Zonnebloemen

Binnen het geslacht Asteraceae). zijn enkele van de meest gebruikte planten in de tuinbouw, waarvan de bloemen ook in boeketten worden verwerkt. Maar tegelijkertijd hebben ze een hoog allergeen potentieel.

Een voorbeeld hiervan zijn zonnebloemen. Het is interessant op te merken dat er mensen zijn die allergisch zijn voor het stuifmeel van hun bloemen, en dat er ook een reactie kan zijn op het eten van zonnebloempitten (Engelse link), hoewel dat laatste niet zo vaak voorkomt.

11. Dahlia’s

Dahlia’s behoren ook tot het geslacht Aster. Vanwege hun aantrekkelijke kleuren zie je ze vaak in boeketten als decoratie. Maar, ze zijn niet geschikt voor mensen met allergieën. Ze kunnen het ontstaan van verschillende neusklachten veroorzaken.

12. Echte jasmijn

Jasminum officinale, waarvan de gewone naam jasmijn is, behoort tot het geslacht Olacea. En hoewel hij heel mooi en eenvoudig te kweken is, in potten of in de grond, behoort hij tot de planten die je beter niet in huis kunt hebben als je last hebt van allergieën.

13. Wilde liguster

Wilde liguster (Ligustrum vulgare) is een ander lid van de Oleaceae-familie. Het is een struik die tot twee meter hoog wordt. Hij is te zien in stedelijke gebieden, waar hij op pleinen en lanen wordt geplant, vanwege zijn aantrekkelijkheid en de aangename geur van zijn bloemen.

Verder komt hij veel voor in binnentuinen, omdat hij in de schaduw kan groeien. Hij is echter niet geschikt voor mensen met allergieën en ademhalingsproblemen.

14. De olijfboom

Ook olijfbomen kunnen allergische reacties oproepen
Buiten de productieve olijfboomplantages zijn er ook huizen die hem voor de sier in hun achtertuin planten.

Mensen waarderen Olea europaea zeer om zijn vruchten en derivaten. Het is echter een andere soort om te vermijden, vooral in het voorjaar, wanneer hij bloeit, omdat de stuifmeelproductie ook hoog is.

15. Sering

De lilo (Syringa vulgaris) is een familielid van de olijfboom, waarmee hij gemeen heeft dat hij overvloedig stuifmeel produceert. Maar omdat het een soort is die op bijna elke grondsoort kan gedijen en zeer opzichtige bloemen heeft, is hij erg populair in de tuinbouw.

Aanbevelingen om allergische reacties te voorkomen

Het is mogelijk dat tijdens de lente enkele symptomen van hooikoorts of allergische rhinitis optreden. In die zin moet je, als je een gevoelig persoon bent, enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Bijvoorbeeld, als je in dit seizoen naar buiten gaat, en je moet door gebieden gaan waar een overvloed is aan bovengenoemde plantensoorten, moet je een masker of kinband dragen. Houd ook de ramen gesloten als je met de auto gaat.

Natuurlijk moet je deze planten niet in huis hebben als je last hebt van allergieën. Als die er zijn, is het raadzaam ze te verwijderen. Het is natuurlijk niet altijd goed of mogelijk om dit te doen als het een boom in de tuin is (snijden hangt af van de wetgeving in elk land).

Neem in elk geval voorzorgsmaatregelen, zoals het vermijden van blootstelling eraan in de lente of het openhouden van de deuren en ramen van je kamer. En als je de kamers gaat luchten, probeer dat dan ‘s morgens vroeg te doen.

Als je ten slotte overweegt om je huis met planten te versieren, probeer dat dan te doen met planten die geen reacties zullen veroorzaken, als jij of sommige mensen thuis allergisch zijn. Er zijn verschillende planten die je beter niet in je huis kunt hebben; er zijn echter veel andere opties om uit te kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alonso Díaz M. Alergia a los pólenes de ciprés y olivofenotipos clínicos y perfil de reconocimiento de alérgenos en pacientes con doble sensibilización. Universidad de Alcalá, 2017.
 • Ayuso R, Carreira J, Polo F. Quantitation of the major allergen of several Parietaria pollens by an anti-Par 1 monoclonal antibody-based ELISA. Analysis of crossreactivity among purified Par j 1, Par o 1 and Par m 1 allergens. Clinical & Experimental Allergy. 1995; 25: 993-999.
 • Bedolla-Barajas M, Valdez-López F, Arceo-Barba J, et al. Frecuencia de sensibilización a pólenes de la subclase Rosidae en pacientes con alergia respiratoria. Revista Alergia México. 2014; 61(4): 327-335.
 • Calzada Ricote D. Alergia al polen de olivo: potencial terapéutico de péptidos definidos a partir de su alérgeno principal, Ole e 1. Madrid: Universidad Complutense, 2015.
 • Cosmes Martín P, Moreno Ancillo A, Domínguez Noche C, et al. Sensibilización a polen de castaño y polinosis en el norte de Extremadura. Allergologia et Immunopathologia. 2005; 33(3):145 – 150.
 • Galindo H, Girón K, Pedroza A. Reacciones cruzadas. Alergia, abedul y alimentos. Alergia, asma e Inmunología pediátrica. 2007; 16(1): 25-28.
 • Gastaminza Lasarte G. Alergia al polen de pino: ¿solo en Euskadi? Sancho El Sabio. 2003: 18: 105-118.
 • González-Mancebo E González de Olano D, Trujillo M, et al. Prevalence of sensitization to lipid transfer proteins and profi lins in a population of 430 patients in the south of Madrid.  J Investig Allergol Clin Immunol. 2011; 21(4): 278-282.
 • Nitiu1 D, Mallo A, Medina I, Parisi C. Atlas de pólenes alergénicos de Buenos Aires, Argentina. Archivos de alergia e inmunología clínica. 2019; 50(2): 67-88.
 • Suárez-Gutiérrez M, Macías-Garza J, López-Ortiz D, Fuentes B, Álvarez-Cardona A. Sensibilización a aeroalérgenos en pacientes con rinitis alérgica en Aguascalientes, México. Rev. alerg. Méx. 2019;  66(4): 388-393.
 • Ukleja-Sokołowska N, Gawrońska-Ukleja E, Łukasz Sokołowski, et al. Sunflower seed allergy. International Journal of Immunopathology and Pharmacology. 2016. https://doi.org/10.1177/0394632016651648

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.