Bloody Mary: een heerlijke cocktail met tomatensap

Wil jij thuis de perfecte Bloody Mary bereiden? We gaan je de stappen laten zien die je moet volgen om thuis een geweldige "Bloody Mary" cocktail te maken, zowel met als zonder alcohol.
Bloody Mary: een heerlijke cocktail met tomatensap

Laatste update: 17 december, 2024

Wie had kunnen vermoeden dat een eenvoudig tomatendrankje een icoon in bars en restaurants zou worden? De Bloody Mary is een van de bekendste cocktails die er bestaan . Er wordt gezegd dat het in de jaren twintig is ontstaan, toen een barman genaamd Fernand Petiot wodka combineerde met tomatensap in de beroemde The New York Bar in Parijs.

Zijn naam heeft verschillende theorieën geïnspireerd. Sommige verhalen koppelen het aan koningin Mary I van Engeland, bekend als “Bloody Mary” vanwege haar felle vervolging van protestanten. Anderen suggereren dat het te wijten is aan een vriendin van Petiot, genaamd Mary. Wat de oorsprong ook is, de erfenis is gecementeerd dankzij de veelzijdigheid, kruidigheid en umami-smaak.

In de loop van de tijd is deze cocktail geëvolueerd en is hij een ideale begeleider van een maaltijd geworden en, zoals velen beweren, een effectief middel tegen een kater. Bij deze gelegenheid leren we je hoe je het kunt bereiden, zowel met alcohol als in de niet-alcoholische versie, zodat je volgens je eigen voorkeuren van dit iconische drankje kunt genieten.

Ingrediënten voor de “Bloody Mary”

Bloody Mary
De “Bloody Mary” is een traditionele cocktail die op een zeer opvallende manier versierd kan worden.

Ontdek hieronder de traditionele versie met alcohol. Het is belangrijk dat de ingrediënten vers zijn, zodat de smaak van deze fruitcocktail lijkt op die van een professional. De ingrediënten die je nodig hebt om een voortreffelijke Bloody Mary te bereiden zijn als volgt:

  • 60 milliliter wodka
  • 2 druppels tabasco
  • 3 druppels worcestersaus
  • 1 snufje selderijzout
  • 1 scheutje versgemalen zwarte peper
  • 10 milliliter runderbouillon
  • 15 milliliter citroensap
  • 180 milliliter tomatensap
  • Selderijstengel en een schijfje citroen voor de garnering
  • Gemalen ijs

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
3 speciale drankjes als alternatief voor ieder feest

Stap voor stap instructies

Er zijn verschillende manieren om een ​​cocktail te bereiden, of het nu in een shaker, in een groot glas of in het presentatieglas is. Hoewel iedereen zijn eigen manier heeft om het te mixen, zijn de stappen hetzelfde en kun je ze thuis doen.

  1. Doe de wodka samen met de worcestersaus, de tabasco en het citroensap in een shaker.
  2. Breng op smaak met een beetje zout, bouillon en versgemalen peper.
  3. Schud alles vervolgens goed zodat de ingrediënten geïntegreerd worden. Je kunt dit proces ook uitvoeren met een cocktailmixer.
  4. Voeg tot slot het tomatensap toe.
  5. Als het klaar is, moet je het in het glas “scheppen”. Maak eerst de ijsblokjes fijn en doe ze in een groot glas. Je zou de blokjes kunnen gebruiken zoals ze zijn, maar het resultaat zal niet zo goed zijn. Als het glas goed gekoeld is, serveer je de cocktail en maak je hem af met een selderijstengel en een schijfje citroen als decoratie.

“Bloody Mary” zonder alcohol

Natuurlijk is het ook mogelijk om een alcoholvrije versie van de klassieke cocktail te bereiden. De ingrediënten die je in dit geval nodig hebt voor een mocktail voor 4 personen zijn als volgt:

  • 600 milliliter tomatensap
  • 4 theelepels citroensap
  • 8 druppels worcestersaus 
  • 12 druppels tabasco
  • Een snufje zout
  • Snufje zwarte peper
  • Een snufje selderijzout
  • IJsblokjes
  • 4 stengels selderij voor de garnering

Stap voor stap instructies

  1. Doe het tomatensap, citroensap, tabasco, worcestersaus, zout, zwarte peper en selderijzout in het mengglas.
  2. Schud goed en serveer in een glas met ijsblokjes of crushed ice, naar individuele voorkeur.
  3. Om af te maken garneer je met selderijstengels en klaar ben je.

Tips voor een perfect resultaat

Bloody Mary
De alcoholvrije “Bloody Mary”is geschikt voor iedereen

Als je geen selderijzout kunt vinden, vervang het dan niet door gewoon zout. Verwerk gewoon 40 gram schone bladeren van de bleekselderij samen met 250 gram grof zout. Verdeel het mengsel vervolgens over een bakplaat en bak het gedurende anderhalf uur op 50 °C om te drogen. Ten slotte kun je het vermalen met een vijzel om een ​​ideale textuur te verkrijgen.

Om je drankje een verfijnder tintje te geven, maak je vóór het serveren de bovenrand van het glas nat met citroensap en doop je het in het selderijzout. Op die manier blijft het aan elkaar plakken en verbetert het niet alleen de smaak, maar ziet het er ook uit als een professionele cocktail.

Ten slotte voegen sommige repen meestal een vleugje vleesbouillon toe aan de drank. Hoewel het originele recept het niet bevat, kun je een scheutje toevoegen voordat je het mengt om het naar een ander niveau te tillen.

Experimenteer met dit klassieke drankje

Zoals je hebt gezien, zijn er heel eenvoudige manieren om een ​​Bloody Mary te bereiden , een van de beroemdste drankjes die er bestaan. Dit is geen eenvoudig drankje, maar eerder een ervaring die geschiedenis en creativiteit in elke slok combineert.

Of je het nu drinkt tijdens het avondeten, als verkoeling of als middel tegen een kater, deze combinatie heeft altijd iets te bieden. Je kunt ook experimenteren met je eigen versie, spelen met kruiden, met verschillende garnituren of vleesbouillon toevoegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Przybylska, S., & Tokarczyk, G. (2022). Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases. International journal of molecular sciences23(4), 1957. https://doi.org/10.3390/ijms23041957
  • Mirahmadi, M., Azimi-Hashemi, S., Saburi, E., Kamali, H., Pishbin, M., & Hadizadeh, F. (2020). Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie129, 110459. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110459
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.