Bloedarmoede door ijzertekort: voedingsrichtlijnen

Om bloedarmoede te voorkomen en te behandelen is het essentieel om naast het verhogen van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, om voedingsmiddelen die de absorptie van dit mineraal kunnen belemmeren te vermijden.
Bloedarmoede door ijzertekort: voedingsrichtlijnen

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Bloedarmoede door ijzertekort treedt op als gevolg van een tekort aan kwaliteit en kwantiteit van hemoglobine, een molecule in rode bloedcellen. Hemoglobine is belangrijk voor ons lichaam, omdat het zuurstof van de longen naar de rest van de weefsels van het lichaam transporteert.

Wanneer hemoglobine geen zuurstof naar de lichaamsweefsels kan transporteren, dan ontwikkelen we bloedarmoede door ijzertekort. Deze aandoening is daarom een afwijking in het normale aantal bloedcellen. Het gaat om een vermindering of gebrek aan rode bloedcellen, die zuurstof niet goed door het bloed kunnen transporteren.

De symptomen die iemand met bloedarmoede door ijzertekort kan ervaren zijn onder andere:

 • Chronische vermoeidheid en lethargie
 • Zich niet fijn voelen
 • Slapeloosheid
 • Duizeligheid
 • Bleekheid en kortademigheid
 • Een onregelmatigheid in hun menstruatiecyclus
 • Ongebruikelijk hartritme en/of hartkloppingen

Als bloedarmoede snel gediagnosticeerd en behandeld wordt, dan zijn er geen gevolgen. Als het echter niet vroegtijdig ontdekt wordt, dan kan het de situatie van iemand met hartproblemen of ademhalingsproblemen verergeren.

Raadpleeg altijd je arts voordat je ijzersupplementen inneemt. Een teveel aan ijzer kan ook schadelijk zijn.

Hoe bloedarmoede door ijzertekort te overwinnen

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om bloedarmoede door ijzertekort te overwinnen.

1. Voeg meer ijzer aan je dieet toe

Fe scheikundige formule voor ijzer

Aanvulling met ijzerbronnen helpt om bloedarmoede te verminderen.

Onze eerste tip om bloedarmoede door ijzertekort te voorkomen en te corrigeren, is om dit mineraal aan je dieet toe te voegen. Houd er rekening mee dat ijzer nodig is voor de productie van hemoglobine. In de meeste gevallen wordt een ijzertekort veroorzaakt door onvoldoende consumptie van voedingsmiddelen die aan dit mineraal rijk zijn.

Deze aandoening komt vaker bij kinderen en jonge vrouwen voor. Dit is niet alleen, omdat de menstruatie overmatig bloedverlies en uitputting van ijzerreserves kan veroorzaken, maar ook omdat extreme dieettrends en zelfs vegetarische en veganistische diëten de neiging hebben om een gebrek aan ijzer te bevorderen.

Je moet weten dat ijzer het gemakkelijkst door het lichaam wordt opgenomen als het van vlees, gevogelte en vis afkomstig is. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, granen, eieren en noten bevatten ook ijzer, maar dit wordt in kleinere hoeveelheden opgenomen.

Verder wordt het niet aanbevolen om ijzersupplementen te nemen als de arts van mening is dat je het niet nodig hebt. Wanneer ijzersupplementen in hoge doses worden genomen, dan kan dit tot constipatie en zwarte ontlasting leiden. Op zijn beurt kunnen onnodige ijzersupplementen een ernstig probleem, zoals bloeden uit het spijsverteringsstelsel maskeren.

2. Beperk je alcoholgebruik

Je moet weten dat alcoholisme en bloedarmoede bij sommige mensen verwante aandoeningen zijn. Zoals in veel gevallen zijn ze allebei het resultaat van een slechte voeding. Bij het consumeren van alcohol moet de lever extra hard werken om het te elimineren. Bovendien is dit orgaan belast met het leveren van ijzer aan de rest van het menselijk lichaam.

Om deze reden kan de inname van alcohol de symptomen van bloedarmoede door ijzertekort verergeren. Matige consumptie wordt dus aanbevolen, omdat te veel alcohol drinken ook tot een ijzertekort kan leiden.

Alsof dat nog niet genoeg is moet je er ook rekening mee houden dat mensen die overmatige hoeveelheden alcohol consumeren, over het algemeen defecte rode bloedcellen hebben – deze worden vóór het einde van hun natuurlijke levenscyclus vernietigd.

3. Neem bronnen van foliumzuur op

Foliumzuur is een vitamine van het B-type dat de deling van rode bloedcellen versnelt en daarom het juiste transport van zuurstof naar de rest van het lichaam bevordert. In dit verband moeten mensen met bloedarmoede door ijzertekort voedingsmiddelen met een hoog foliumzuurgehalte in hun voeding opnemen.

Onder de voedingsmiddelen die veel foliumzuur bevatten, bevinden zich onder andere:

 • Citrusvruchten
 • Bladgroenten
 • Noten
 • Zaden
 • Peulvruchten

Houd er echter rekening mee dat het folaat dat deze voedingsmiddelen bevatten zeer gevoelig voor hitte is. Vermijd het daarom om deze voedingsmiddelen te lang te koken en kies voor kookmethoden zoals stomen of in de oven.

4. Consumeer meer vitamine C

Voedingsmiddelen met vitamine c

Vitamine C verhoogt de opname van ijzer als het van een plantaardige bron afkomstig is. Om de voedingsinname van ijzer van plantaardige oorsprong te verbeteren, is het essentieel om de consumptie van vitamine C te verhogen. Deze vitamine verbetert de opname van niet-heemijzer uit plantaardige bronnen.

Zorg ervoor dat je vitamine C in je normale dieet opneemt. Eet bijvoorbeeld één keer per dag één sinaasappel of het verse sap van een citroen. Andere vruchten die ook grote hoeveelheden vitamine C bevatten zijn onder andere:

 • Grapefruit
 • Veenbessen
 • Bananen
 • Kiwi
 • Enzovoort

5. Bloedarmoede door ijzertekort: beperk je inname van thee en koffie

Thee en koffie zijn rijk aan tannines. Dit zijn plantaardige stoffen die de opname van ijzer in ons lichaam beperken. Om deze reden moet je de consumptie beperken, vooral tijdens normale maaltijden.

Als je ijzersupplementen gebruikt, dan is het ook belangrijk om gedurende enkele uren voor en na het nemen van deze supplementen geen thee of koffie te consumeren. Bovendien moeten deze niet aan het einde van een maaltijd worden ingenomen, maar in plaats daarvan ‘s middags of vroeg in de ochtend.

Onthoud tot slot dat bloedarmoede door ijzertekort de meestvoorkomende vorm van deze aandoening is. Dit betekent alleen dat je inname van voedsel met ijzer onvoldoende is of niet voor de verliezen die verband houden met acute of chronische bloedingen compenseert.

Houd er rekening mee dat om de juiste balans van rode bloedcellen te herstellen, ook de oorzaak van het probleem moet worden geëvalueerd. Praat er zoals altijd met je arts over.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.