Bloed van genezen coronaviruspatiënten gebruiken
Wetenschappers bestuderen momenteel het gebruik van bloed van genezen coronaviruspatiënten om als mogelijke behandeling te gebruiken. Het coronavirus heeft namelijk een pandemie veroorzaakt die momenteel de wereld op zijn kop zet.
Aangezien het een nieuw virus is, is er geen gevestigde behandeling en hebben wetenschappers nog niet alle kenmerken ervan begrepen of ontdekt. Coronavirussen zijn eigenlijk een familie van virussen. Het nieuwe coronavirus verscheen voor het eerst in december 2019 in de stad Wuhan.
Aangezien het zo recent is verschenen, zijn er nog niet genoeg onderzoeken om dit te bevestigen. Dankzij al het lopende onderzoek leren wetenschappers het virus echter elke dag steeds een beetje beter kennen. Ze kunnen de grootste risicofactoren bepalen en welke behandelingen het beste bij patiënten werken.
In dit artikel gaan we meer vertellen over het laatste onderzoek dat wetenschappers met het bloed van genezen coronaviruspatiënten uitvoeren. De hoop is dat ze dit bloed bij geïnfecteerde mensen kunnen gebruiken. Dit is een techniek die met succes bij andere ziekten heeft gewerkt.
Hoe gebruiken wetenschappers bloed van genezen coronaviruspatiënten?
Het gebruik van bloed van genezen coronaviruspatiënten is bedoeld om van de antilichamen die erin zitten te profiteren om het virus bij ernstig zieke patiënten te bestrijden.
Het gebruik van bloed van genezen coronaviruspatiënten is een techniek die artsen beginnen te gebruiken, maar die wetenschappers nog steeds onderzoeken (Engelse link). Dezelfde techniek is in het verleden echter ook gebruikt om andere infecties, zoals ebola te behandelen.
Deze behandeling is gebaseerd op een mechanisme dat passieve immuniteit wordt genoemd. Wanneer iemand een infectie overwint, dan is dit te danken aan specifieke moleculen die tegen het virus werkten dat de infectie heeft veroorzaakt. Dit zijn de antilichamen.
Deze antilichamen circuleren in het bloed van die persoon en kunnen het virus neutraliseren. Het idee is dat als we deze antilichamen introduceren bij een persoon die is geïnfecteerd, dat ze hem of haar kunnen helpen om het virus effectiever te bestrijden.
Momenteel is deze techniek in de Verenigde Staten, bepaalde steden in Spanje en op andere plaatsen geïmplementeerd. Het kan echter alleen bij patiënten worden gebruikt die in kritieke toestand zijn. De artsen moeten bovendien weten dat de donor het coronavirus volledig kwijt is.
Misschien ook interessant om te lezen:
WHO: coronavirus niet via de lucht overdraagbaar
Hoe voeren wetenschappers en artsen deze techniek uit?
Om deze techniek uit te voeren, is het essentieel om er zeker van te zijn dat de genezen patiënt het virus volledig kwijt is. Het wordt bovendien alleen bij patiënten uitgevoerd die in kritieke toestand zijn.
Om het bloed te gebruiken als behandeling voor een met het coronavirus geïnfecteerd persoon, moet aan verschillende eisen worden voldaan. Ten eerste is het, zoals we al zeiden, essentieel om te controleren of de donor het virus volledig kwijt is.
Om dit te controleren, voeren artsen een test genaamd PCR uit. Ook mag de donor geen symptomen van de infectie vertonen. De patiënt die het bloed krijgt, moet bovendien in kritieke toestand verkeren, omdat wetenschappers nog niet weten of de behandeling effectief is.
Wat er gebeurt, is dat wetenschappers plasma-infusies van de genezen persoon afnemen. Plasma is de vloeistof die in het bloed aanwezig is zonder de bloedcellen. Dit plasma bevat in theorie de antilichamen die nodig zijn om het virus te neutraliseren.
Wetenschappers meten vervolgens het niveau van antilichamen en controleren het plasma op andere ziekten. Nadat ze alles hebben gecontroleerd, wordt het plasma via een transfusie aan de patiënt met een actieve infectie toegediend.
Misschien ook interessant om te lezen:
De overdraagbaarheid van het coronavirus
Het gebruik van bloed van patiënten die genezen zijn van het coronavirus: wat weten we?
Het gebruik van bloed met antistoffen om een infectie te bestrijden is een vrij oude techniek. Het heeft bij bepaalde infecties goede resultaten gehad, zoals bij de Spaanse griep of Ebola. We mogen echter niet vergeten dat dit in het geval van het coronavirus een doorlopende studie is.
Hoewel dit een mogelijke behandeling is die steeds meer gebruikt wordt, kunnen we nog steeds niet zeker zijn van de effectiviteit ervan. Vanwege de theorie achter de techniek en eerdere ervaringen verwachten de meeste wetenschappers (Spaanse link) er echter goede resultaten van.