De VS testen een vaccin tegen het coronavirus

De Verenigde Staten zijn begonnen met het testen van een vaccin tegen COVID-19 door middel van de eerste fase van experimenteren. De resultaten zullen pas na geruime tijd beschikbaar zijn, daar het klaarhebben van de immunisatie voor massale toepassing een lang proces betreft.
De VS testen een vaccin tegen het coronavirus

Laatste update: 21 mei, 2020

In de Verenigde Staten zijn wetenschappers begonnen met het testen van een vaccin tegen het coronavirus COVID-19 op mensen. Dit is vanwege de urgentie die zich heeft ontwikkeld gezien de huidige pandemie. Hoewel de verwachte resultaten veelbelovend zijn, kunnen we niet verwachten dat ze al heel binnenkort gereed zullen zijn.

De wetenschappelijke naam voor het vaccin is voorlopig mRNA-1273. Deze letters verwijzen namelijk naar het biochemische mechanisme dat wordt gebruikt bij de fabricatie ervan. Het bestaat uit een genetisch platform dat de genomische code van het virus omzet om het kunstmatig te interpreteren.

De stad waar de tests plaatsvinden is Seattle en het National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) en het Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWRHI) financieren het onderzoek. Financiële hulp wordt ook verleend door het biotechnische bedrijf Moderna.

Wat houdt fase 1 van het experiment in?

Om het vaccin tegen COVID-19 te testen, hebben wetenschappers een open trial uitgevoerd. Dit betekent dat zowel onderzoekers als deelnemers op de hoogte zijn van de te gebruiken dosis en voor hoe lang dit gebruikt moet worden.

Dit is anders dan blind testen of dubbelblind testen, waarbij een of beide partijen niet op de hoogte zijn van de condities in hun totaliteit. Tegelijkertijd is dit geen vergelijkende proef met placebo’s. Het evalueert eerder de respons op het vaccin zonder het te vergelijken met een andere stof.

In de eerste fase van het testen van het vaccin tegen COVID-19 bij mensen injecteerden onderzoekers de stof bij 45 patiënten. De proefpersonen zijn individuen tussen de 18 en 55 jaar die vóór de proef gezond waren. Het is belangrijk om te verduidelijken dat alle proefpersonen vrijwilligers zijn.

Ieder krijgt een injectie van de eerste dosis van het vaccin en krijgt binnen een maand een nieuwe dosis. Sommigen krijgen een dosis van 25 microgram, anderen krijgen 100 of 250 microgram.

Daarna moeten we minstens 6 weken wachten om de eerste resultaten te krijgen. Deze resultaten zullen aangeven of de onderzoekers al dan niet naar de tweede fase van het experiment kunnen gaan.

De VS testen een vaccin tegen het coronavirus

De technologie voor het testen van het vaccin tegen het coronavirus

De naam van het vaccin verwijst naar de technologie die onderzoekers gebruiken om het te produceren. mRNA is een acroniem dat ‘messenger ribonucleic acid’ oftewel ‘boodschapper-ribonucleïnezuur’ betekent. Dit is omdat het coronavirus een RNA-virus is. Alle genetische informatie zit in dit molecuul, dat lijkt op DNA, maar dat niet hetzelfde is.

Het feit dat het coronavirus een RNA-virus is, geeft het een hoog vermogen om te muteren. Dit verklaart gedeeltelijk waarom het ging van een deeltje dat eerst alleen dieren besmette naar het hebben van het vermogen om zich ook onder mensen te verspreiden.

Er zijn verschillende COVID-19-stammen geïdentificeerd via de sequenties van hun genoom. De twee belangrijkste stammen zijn S en L. In elk land waar het virus zich heeft verspreid, ontdekken wetenschappers geleidelijk de mutaties van het virus. Tenminste, als ze de technologie hebben om hun genoom te analyseren.

Gezien het grote mutatievermogen van dit virus, werd het vaccin samengesteld op basis van de momenteel bekende genomen van de coronavirusvarianten SARS en MERS. Dit zijn de deeltjes die bij de mens al twee eerdere epidemieën van deze virusfamilie hebben veroorzaakt.

Beeld van het coronavirus

Het laatste stukje van het vaccin

Wetenschappers, die over de genetische informatie van SARS en MERS beschikken, hebben tot slot de genoomsequentie toegevoegd die is gevonden in de mutatie in Wuhan, China. Met deze informatie en de mRNA-technologie konden ze het vaccin produceren.

Ze konden het ook snel ontwikkelen omdat ze erin slaagden de infectieuze potentie van de buitenste laag van het coronavirus te begrijpen. De naam van het virus komt terecht van de kroonvorm aan de buitenkant.

De uiteinden van de ‘kroon’ van COVID-19 maken deel uit van een mechanisme om cellen te penetreren. Daar, in zijn spicula, bevindt zich een sleuteleiwit (link in het Engels) dat fungeert als een sleutel om toegang te krijgen tot het celmembraan van het menselijk lichaam.

Wat kunnen we verwachten van het testen van het vaccin tegen COVID-19?

Het testen van dit vaccin geeft hoop. Het betekent dat er vooruitgang is geboekt bij de identificatie van het virus en in de capaciteit die we hebben om het op cellulair niveau te helpen voorkomen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het experimenteren zich nog in de eerste fase bevindt.

We zullen minimaal de 6 weken moeten wachten om de eerste resultaten te ontdekken. Vervolgens zullen onderzoekers moeten speculeren of de resultaten goed genoeg zijn om fase 2 te starten. Specialisten in immunisaties berekenen dat het nog een jaar zal duren voordat het vaccin volledig is ontwikkeld en beschikbaar zal zijn voor de massa.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casadevall, Arturo, and Liise-anne Pirofski. “The convalescent sera option for containing COVID-19.” The Journal of Clinical Investigation 130.4 (2020).
  • Liu, Cynthia, et al. “Research and Development on Therapeutic Agents and Vaccines for COVID-19 and Related Human Coronavirus Diseases.” (2020).
  • Prompetchara, Eakachai, Chutitorn Ketloy, and Tanapat Palaga. “Immune responses in COVID-19 and potential vaccines: Lessons learned from SARS and MERS epidemic.” Asian Pacific J. allergy Immunol 10 (2020).
  • Chen, Wen-Hsiang, et al. “The SARS-CoV-2 Vaccine Pipeline: an Overview.” Current Tropical Medicine Reports (2020): 1-4.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.