Leer meer te houden van minder mensen
Naarmate de tijd verstrijkt kunnen relaties die ooit sterk en duurzaam waren plotseling beginnen af te breken. Dit kan komen door veranderingen in iemands leven of conflicten tussen twee mensen. Hoe dan ook zal je vriendengroep ineens een stuk kleiner worden. Dan zul je houden van minder mensen.
Het is geen geheim dat de meeste mensen alle ware vrienden die ze hebben op één hand kunnen tellen en dat in het geval van vriendschappen en relaties op een gegeven moment kwaliteit veel belangrijker wordt dan kwantiteit.
Veranderingen in je leven
Je hebt een hek om jouw vriendenkring heen gebouwd. Je weet immers wat goed voor je is. Verder maak je deze kring exclusiever, sterker en diepzinniger om vervolgens meer te kunnen houden van de mensen om je heen. Dit is op zich geen pijnlijk proces.
Het is juist vrij natuurlijk dat deze verandering plaatsvindt. Afstanden en beperkingen vaststellen aan de hand van je eigen behoeftes is iets dat iedereen op een bepaald punt in zijn leven wel doet.
Je hoeft niet van meer mensen te houden; houd gewoon meer van jouw mensen
Op een gegeven moment begin je meer waarde te hechten aan de intensiteit van je relaties. Dat wordt daarom belangrijker dan de hoeveelheid relaties die je hebt. Je geniet ervan om de mensen die er echt toe doen en die je het liefst om je heen hebt aan je zijde te hebben.
Dit wordt deels bepaald door hoeveel tijd je in je relaties kunt steken. Maar ook door de gedeelde interesses en prioriteiten die je met anderen hebt.
Je leeftijd speelt ook een rol
Wanneer je vijftien jaar oud bent, houd je ervan om omringd te worden door mensen. Je houdt er dan van om nieuwe ideeën en ervaringen op te doen. Tegen de dertig of veertig beginnen je prioriteiten te veranderen. Hierdoor wordt je iets selectiever met het kiezen van je ‘gevechten’.
Vriendschap: hoe hechter, hoe beter
Op bepaalde leeftijden is het vrij normaal om jezelf soms alleen te voelen, maar ook weer niet, waardoor je (of je dit nu door hebt of niet) op zoek gaat naar warme, pure, oprechte en stabiele relaties.
Dit is helemaal geen nieuw verschijnsel. Er bestaan tegenwoordig immers studies die ons in staat stellen om met zekerheid te zeggen dat we als mensen met jaren steeds meer waarde gaan hechten aan kwaliteit boven kwantiteit.
Je kiest en hecht meer waarde aan relaties met mensen met wie je een hechtere band hebt. Omdat juist deze relaties jou op emotioneel, cognitief en sociaal niveau een groter gevoel van welzijn geven. Door elk van deze aspecten in balans te houden, ben je beter in staat om aan elk van deze vriendschappen zelf vorm te geven.
Vriendschappen moeten beiden iets kunnen bieden
Hierbij zijn mensen dus emotioneel gezien over het algemeen geneigd om elke vriendschap te beoordelen aan de hand van hetgeen deze vriendschap hen te bieden heeft.
Er zijn vele opties voor vriendschap
Op deze manier kun je nauwkeuriger en analytischer worden, terwijl je jezelf tegelijkertijd kunt losmaken van hetgeen jij denkt dat elke relatie jou kan bieden. Je wordt je er steeds meer van bewust dat er een hoop verschillende opties bestaan. En dat deze grote verscheidenheid aan opties ook voordelen biedt.
Dit idee van vriendschap is zo veranderlijk, dat je soms zelfs jezelf verbaast wanneer je erover nadenkt.
Desalniettemin doet er zich iets wonderbaarlijks voor, waarbij confrontaties pijnlijker worden en jou dieper raken, of dit nu komt door ervaring of doordat je minder flexibel wordt.
Als volwassene vind je het misschien aandoenlijk wanneer twee kinderen het ene moment ruziemaken over hetzelfde speelgoed en elkaar het volgende moment een knuffel kunnen geven en meer van elkaar kunnen houden dan wat dan ook.
Is het je waard om een bepaalde vriendschap te verliezen?
Probeer het volgende aspect daarom altijd in je achterhoofd te houden. Zijn de redenen voor jouw woede en vervreemding werkelijk belangrijk genoeg om een bepaalde vriendschap voor te verliezen?
Mensen hebben de neiging om veel te starre ideeën toe te voegen aan vraagstukken die eigenlijk vrij simpel zijn, waardoor ze hun gevoelsidealen vaak ondermijnen. Dit detail is zonder twijfel een belangrijk punt in elke relatie.
Daarom is het belangrijk om aan te geven dat mensen over het algemeen geneigd zijn om de kwaliteit van hun relaties te beoordelen aan de hand van gebeurtenissen die in verhouding tot hetgeen de mensen om hen heen hen te bieden hebben vrij negatief en onbelangrijk zijn. Dat wil zeggen: vaak sluiten mensen hun vriendenkring op een nalatige manier af.
Emotionele prioriteiten in verschillende levensfases
Het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen in jouw sociale realiteit op zichzelf niet altijd negatief zijn. Hoe jouw persoonlijke realiteit er ook uitziet.
Dit is iets dat tijdens overgangsperiodes ongetwijfeld moeilijk te verdragen kan zijn. Laten we daarom eens kijken naar deze kwestie:
- Gedurende onze pre-adolescentie en onze adolescentie bestaat er een hoop verwarring rondom het onderwerp van persoonlijke relaties. We proberen onze plek in de wereld te vinden en zullen onze vriendenkring daarom voortdurend opnieuw opbouwen en afbouwen.
- Naarmate je de twintig bereikt, begin je geleidelijk aan steeds minder behoefte te hebben aan grote feesten, wilde avonden en sociale overbodigheden. Je begint steeds meer waarde te hechten aan mensen met wie je kunt praten. Aan mensen dus die jou op persoonlijk en psychologisch vlak kunnen verrijken.
- Naarmate je steeds dieper in deze fase terechtkomt, heb je steeds meer behoefte om gewoon rustig en op je gemak te zijn, je geliefd en belangrijk te voelen en vorm te geven aan gedachtes en interesses die jouw geest en wereld op een volwassen manier stimuleren.
Naarmate je zelf evolueert, creëer je een referentiegroep.
- Een groep mensen door wie je je kunt laten leiden, aan wie je jezelf kunt meten en met wie je je gedachtes, gevoelens, interesses en leuke momenten kunt delen.
- Op die manier zijn wanneer je eenmaal volwassen wordt niet de vriendschappen die hecht lijken, maar juist de vriendschappen die hecht voelen, die je hebt met de mensen van wie je immens veel houdt, de belangrijkste vriendschappen in je leven.
- Je houdt van die mensen die jou met één blik alles kunnen vertellen. Mensen die zichzelf volledig vrij voelen om iets goed of af te keuren en die jou zelfs voor de leeuwen zouden gooien als dit nodig zou zijn.
Vriendschappen zijn verbintenissen die na verloop van tijd broederschappen en zusterschappen worden. Het zijn hechte banden die niets te maken hebben met hypocrisie, egoïsme en valse bedoelingen. Dit soort vriendschappen kunnen jouw ziel vullen met hun knuffels en jou begeleiden wanneer iets jou verblind heeft.