Bevroren vlees: hoe lang kun je het bewaren?

De vriezer is een perfecte bondgenoot in ons dagelijks leven. Het hebben van bevroren vlees helpt ons veel problemen te voorkomen en lost het gebrek aan tijd op om elke dag boodschappen te doen.
Bevroren vlees: hoe lang kun je het bewaren?
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We weten allemaal dat vers vlees zeer bederfelijke voeding is. Door vlees in te vriezen, kunnen we de houdbaarheid verlengen met behoud van kwaliteit en voedingsstoffen. Wel moeten we rekening houden met enkele belangrijke aspecten waardoor we langer kunnen genieten van de kwaliteit van een goed stuk vlees. Weet jij hoe lang je bevroren vlees kunt bewaren?

Door het invriezen wordt voedsel voor langere tijd bewaard omdat het de groei van pathogene micro-organismen die bederf of ziekte kunnen veroorzaken, voorkomt. Zo kunnen diepvriesproducten lang meegaan in de vriezer zonder te bederven.

Er zijn echter altijd grenzen. Het is belangrijk om te begrijpen dat voedsel, zelfs als het bevroren is, niet eeuwig houdbaar is.

Hoe lang is bevroren vlees houdbaar?

Bevroren vlees moet je op de juiste manier ontdooien

De tijd dat voedsel in de vriezer blijft, varieert sterk, afhankelijk van het soort voedsel. Bevroren vlees gaat meestal minder lang mee dan bijvoorbeeld groenten.

Een van de belangrijkste redenen waarom de invriestijden verschillen, is de hoeveelheid vet die in elk type vlees aanwezig is. We vertellen je de gemiddelde tijd dat verschillende soorten bevroren vlees in de vriezer kunnen blijven:

  • Vet vlees en worstjes zijn 1 tot 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Hamburgers en andere bereidingen met vers gehakt kun je 3 tot 4 maanden bewaren.
  • Als we het hebben over kalfskoteletten en vers lams- en varkensvlees, kunnen we ze 4 tot 12 maanden invriezen.
  • Kip-, kalkoen- en ander pluimveevlees kun je 9 tot 12 maanden bewaren in de vriezer.

Bij lage temperaturen stoppen we bacteriegroei, maar niet de oxidatiereacties. Hoewel het langzaam gaat, gaat het ranzigheidsproces van het vet door.

Deze persistentie van het proces waardoor het voedsel ranzig wordt, is een van de belangrijkste oorzaken van het verlies van de voedingswaarde van vlees.

Een artikel in het tijdschrift Food Science and Technology (Engelse link) stelt precies dat. Het ranzigheidsproces beïnvloedt de smaak, textuur en kleuren van bevroren vlees. Hoewel we het op het eerste gezicht niet opmerken, moeten we weten dat het op een gegeven moment zal gebeuren als we het vlees niet gebruiken.

Tips om de vleeskwaliteit intact te houden

Organiseer je vriezer goed zodat je niet ineens bedorven vlees vindt

Om de kwaliteit van diepgevroren vlees te behouden en te voorkomen dat een deel van de voedingswaarde ervan verloren gaat, moeten we rekening houden met enkele kleine tips die ons zullen helpen om de goede conditie van het vlees te maximaliseren:

  • Zet de vriezer op de juiste temperatuur, want hierdoor bevriest het vlees sneller.
  • Verpak diepgevroren voedsel vacuüm. Het moet in folie of in geschikte containers worden gewikkeld. Anders loopt het voedsel het risico water te verliezen, slechte geuren op te nemen, uit te drogen of te oxyderen.
  • Vries vlees in kleine porties of plakjes in. Wanneer we hele grote stukken invriezen, duurt het langer om het midden van het product in te vriezen en verliest het aan kwaliteit. Bovendien kunnen zich in het voedsel ijskristallen vormen die, wanneer ze worden ontdooid, de structuren verbreken en de kenmerken ervan bederven.
  • Scheid zichtbaar vet van de stukjes. Zoals we hebben gezien, stopt bevriezing de ranzigheid van vetten niet en kan het vlees bederven.
  • Bevries gekookt vlees of stoofschotels in luchtdicht plastic of glazen containers. Wacht tot ze koud zijn voordat je ze in de vriezer legt.

Als je wilt voorkomen dat je vriezer een puinhoop wordt, is het belangrijk om de inhoud en de datum van invriezen op elke verpakking te vermelden, en om te proberen de indeling georganiseerd te houden. Op die manier voorkom je dat je vlees moet weggooien dat mogelijk verborgen was in je vriezer en niet meer in goede staat is wanneer je het vindt.

Weet hoe je je bevroren vlees goed ontdooit

Het is net zo belangrijk om aandacht te besteden aan de vriescondities van vlees, omdat dit ons zal helpen om te weten hoe we het op de juiste manier kunnen ontdooien. Het heeft geen zin om het vlees goed te bewaren, om het vervolgens bij het ontdooien te laten bederven.

Bevroren vlees moet koud worden ontdooid. Het is geen goed idee om het op kamertemperatuur of in de buurt van een warmtebron te laten staan om het proces te versnellen.

Dit kan de groei van gezondheids-pathogene bacteriën stimuleren, wat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Opinion in Infectious Diseases (Engelse link).

De beste manier om bevroren vlees te ontdooien is om het ongeveer 24 uur in de koelkast te laten staan. Of, als je niet vooruit hebt gepland, kun je de ontdooifunctie op je magnetron gebruiken.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat het vlees, eenmaal ontdooid, direct gekookt of gebakken moet worden. Wanneer het temperaturen in de buurt van 39 tot 43 graden nadert, beginnen de bacteriën die mogelijk aanwezig waren vóór het vriezen zich te vermenigvuldigen.

Als het eenmaal gekookt is, maar je gaat het niet meteen opeten, kun je de gekookte stukken vlees opnieuw invriezen. Maar vries rauw voedsel dat ontdooid is nooit opnieuw in.

Gebruik invriezen om de houdbaarheid van vlees te verlengen

Als je wilt genieten van kwaliteitsvol diepvriesvlees, kun je veel beter vers vlees kopen en zelf invriezen. Je kunt een grotere aankoop van vlees doen en het vervolgens invriezen volgens de tips die we hierboven hebben besproken. Je kunt de kwaliteit van het product altijd beter controleren dan wanneer je vlees koopt dat al is ingevroren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amaral A.B et al. Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors: a review. Food science and technology. Diciembre 2018. 38(1).
  • Haselbeck AH., Panzner U., Im J., Baker S., et al., Current perspectives on invasive nontyphoidal salmonella disease. Curr Opin Infect Dis, 2017. 30 (5): 498-503.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.