De beste zaden voor gewichtsverlies

De beste zaden voor gewichtsverlies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 23 juli, 2015

Wonderdiëten bestaan niet en dat weten we allemaal. Gewicht verliezen vereist inspanning en vooral de juiste voeding, die niet alleen vet verbrand, maar ook voor je gezondheid zorgt. En vezels zijn essentieel. Daarom willen we laten zien wat de beste zaden zijn voor gewichtsverlies. Deze kleine schatten zijn rijk aan gezonde eigenschappen, die je niet mag missen.

Zaadjes voor gewichtsverlies

ideale-gewicht

Eén ding dat we duidelijk moeten maken, is dat vezels essentieel zijn om voor het lichaam te zorgen. Het helpt het om gereguleerd te blijven en het spijsverteringsstelsel om goed te functioneren en alles te elimineren wat je niet nodig hebt. Het is ook de sleutel om gezond af te vallen.

Wist je dat een dieet rijk aan vezels je bijvoorbeeld ook tegen diabetes beschermt? Of dat het je tegen hartziektes beschermt? Het is ook erg goed om cholesterolwaarden gebalanceerd te houden. En vergeet niet dat zaden het meest vezelrijke element in de natuur zijn. Naast dat ze je energie geven, geven ze je ook erg handige bacteriën voor je bacteriële flora. En je moet onthouden dat ze heerlijk zijn. Wie houdt er niet van zonnebloem- of pompoenzaadjes?

We willen vermelden dat wanneer je gewicht wilt verliezen, zaden perfecte bondgenoten zijn. Ze helpen je om vet te verbranden, zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt, versnellen je metabolisme en zijn perfect voor het eten in salades, smoothies of snacks. Laten we hieronder eens een kijkje nemen naar de beste zaden om gewicht te verliezen. Noteer:

1. Chiazaad

chiazaadjes-2

Je hebt zeker weten mensen hierover horen praten. Chiazaden zijn rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Ze zijn perfect voor het versnellen van de metabolisatie en om stukje bij beetje gewicht te verliezen, zolang je ze regelmatig eet. Je moet ook onthouden dat chiazaden erg goed zijn voor problemen met de bloedsomloop, aangezien ze een hoog percentage omega 3 en 6-vetzuren hebben. Deze vetzuren verminderen slechte cholesterol en triglyceriden en verhogen de goede cholesterol (HDL).

En wat zou je moeten doen om gewicht te verliezen met chia? Het is erg simpel. Je kan het in gezondheidswinkels en gewone winkels vinden. Eet twee tot drie eetlepels per dag in je salades, yoghurt, shake en zelfs gelatine.

2. Lijnzaad

lijnzaad-salade

Je hebt waarschijnlijk mensen wel horen praten over lijnzaad. En waarom is het zo bekend? Nou, deze kleine natuurlijke elementen bevatten een grote hoeveelheid dieetvezels. Ze zijn de rijkste, bekende plantaardige bron van omega 3-vetzuren en ze zijn de rijkste bron van zwakke oestrogeen, wat dit zaad een superfood maakt. Het is gewoon geweldig.

Volgens experts zal je een grotere hoeveelheid vezels binnenkrijgen dan met elk ander graan, als je lijnzaad eet. Dankzij dit zaad zal je constipatie voorkomen, cholesterol verlagen en een fantastische hoeveelheid omega 3 binnenkrijgen, waardoor het zelfs beter is dan vis. Dus hoe is het mogelijk dat je nog niet gestart bent met een dagelijkse dosis lijnzaad?

Je kan lijnzaad erg makkelijk vinden in een gezondheidswinkel. Je kan het eten zoals je wilt, zoals met yoghurt, salades, shakes… en het is verrukkelijk!

3. Mosterdzaden

mosterdzaden

Ze zijn erg lekker en je kan ze als een verrukkelijk kruid gebruiken voor vis, vlees en salades. Ze zijn een meer dan perfect bijgerecht, dat je omega 3, calcium, vezels, ijzer, magnesium, niacine, fosfor, eiwitten, selenium en zink zal geven. Het zijn ook makkelijk verteerbare zaden, omdat ze de gezonde eigenschap hebben om de productie van maagsappen te stimuleren.

Je zal geen moeite hebben om mosterdzaden te vinden, omdat het een veelgebruikt culinair supplement is, dat gebruikt wordt voor veel maaltijden. Je kan salades en heerlijke maaltijden met zalm, kalkoen of kip maken (altijd mager vlees).

4. Zonnebloemzaden

zonnebloemzaadjes

Wie vindt zonnebloemzaden of -pitten niet lekker? Ze zijn een klassieker, maar je zou ze nooit met zout moeten eten. We weten dat ze op die manier verrukkelijk zijn, maar zout helpt niet bij gewichtsverlies en veroorzaakt juist het tegenovergestelde, omdat je dan meer vocht vasthoudt, en je nieren zullen ook beïnvloedt worden.

Waarom zijn ze goed voor gewichtsverlies? Omdat ze verzadigend zijn, ze versnellen de metabolisatie en ze zijn enorm gezond dankzij de hoeveelheid olie, linol, palmitine, stearine, arachidine en lecithinezuren. Dit alles zal helpen om slechte cholesterol te verlagen en de goede soort te verhogen. Vergeet niet dat het een goede bondgenoot is voor de gezondheid van je lever.

De vezels in zonnebloemzaadjes helpen je vooral om de opname van cholesterol in je darmen en de vetten die niet in je lichaam zouden moeten blijven, te verminderen. Maar pas op: je kan maar een handjevol per dag eten. Twee eetlepels per dag is voldoende. Alles daarboven heeft een te hoge caloriehoeveelheid. Je moet de balans vinden om van de eigenschappen te profiteren om gewicht te verliezen. Onthoud: maar twee eetlepels. Je kan ze als een snack, na je ontbijt of in de middag eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018. 19 (1): 218.
  • Ossoli A., Pavanello C., Calabresi L., High density lipoprotien, lecithin: cholesterol acyltransferase, and atherosclerosis. Endocrinol Metab, 2016. 31 (2): 223-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.