Behandelingsopties en oorzaken van hormonale acne

Het meest karakteristieke kenmerk van hormonale acne is het verschijnen ervan na de adolescentie. Het is ernstiger en heeft een grotere kans om sporen of littekens achter te laten. Wil je er meer over weten? Lees dan verder.
Behandelingsopties en oorzaken van hormonale acne

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

In dit artikel gaan we de behandelingsopties en oorzaken van hormonale acne bespreken. Hormonale acne is een type van laat optredende acne dat vooral vrouwen treft. Naar schatting lijdt 30% van de vrouwen tussen de 25 en 30 jaar aan dit probleem. Het percentage is 20% voor vrouwen tussen 22 en 50 jaar.

Hoewel het geen ernstige pathologie is, heeft hormonale acne soms een grote invloed op het uiterlijk en de psychische gezondheid van de getroffenen. Het kan zelfs hun kwaliteit van leven verminderen. Bij deze aandoening zijn er veel triggers, maar de hormonale factor is de belangrijkste.

Regelmatige acne of acne vulgaris, komt tijdens de tienerjaren veel voor. Er wordt aangenomen dat tot 90% van de mensen eraan heeft geleden. Hormonale acne komt daarentegen minder vaak voor. In de afgelopen decennia is het echter wereldwijd in opkomst. Welke behandelingsopties zijn er om ervoor te zorgen?

Wat is hormonale acne?

Vrouw met hormonale acne

Hormonale acne is acne die optreedt bij volwassenen na de adolescentie. Soms verschijnt het weer na de jeugd en soms blijft het aanhouden bij personen die in de adolescentie aan acne leden. In tegenstelling tot acne die tijdens de adolescentie optreedt, komt hormonale acne vaker voor in gebieden zoals de nek en rond de kaak en mond.

Zoals besproken in een artikel gepubliceerd in de Braziliaanse Annals of Dermatology, heeft dit type acne in vergelijking met acne vulgaris zijn verschillen (Engelse link).

De eerste hiervan is dat de laesies diep en ontstoken zijn. Er zijn echter minder mee-eters. Hormonale acne heeft bovendien de neiging om vaker littekens achter te laten, aangezien de volwassen huid gemakkelijker littekens krijgt.

Een ander verschil zijn de gebieden waar acne voorkomt. Jeugdacne treft vooral de zogenaamde ‘T-zone’, die uit het voorhoofd, de neus en de kin bestaat. Hormonale acne bevindt zich daarentegen in de nek, rond de kaak en rond de mond. In beide gevallen kan acne echter op elk deel van het lichaam voorkomen.

Oorzaken van hormonale acne

Er zijn een aantal verschillende oorzaken van hormonale acne, maar in alle gevallen zijn ze hormonaal. In het bijzonder wordt het met een toename van testosteron geassocieerd.

Dit kan verschillende redenen hebben. De eerste hiervan is een onregelmatige menstruatie. Hierdoor gaat de huid meer olie produceren, waardoor de follikels verstopt raken en acne ontstaat.

Iets soortgelijks doet zich voor wanneer een vrouw polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) ontwikkelt. Dit veroorzaakt geen acne, maar het bevordert de ontwikkeling ervan. De gewoonte om tabak te roken houdt ook verband met het optreden van dit type acne, evenals het gebruik van ongeschikte cosmetica.

Stress is een andere factor die met het optreden van hormonale acne verband houdt. Volgens een team van onderzoekers van McGill University (Engelse link) komt dit doordat het een toename van het hormoon cortisol impliceert en dit bevordert een toename van androgene hormonen. Vervuiling en slechte voeding dragen bovendien ook bij aan het probleem.

Symptomen en manifestaties

Littekens van hormonale acne

Het meest voor de hand liggende symptoom is het verschijnen van puistjes, mee-eters, vlekken en andere soorten laesies in de huid na de adolescentie. Dit kan op elke leeftijd gebeuren, maar komt vaker tussen de 24 en 35 jaar voor.

In tegenstelling tot acne vulgaris zijn de laesies meestal pijnlijker. De ontsteking is ook beter zichtbaar en treedt op in de ‘U-zone’ die de kaak, de nek en rond de mond omvat.

Een ander aspect dat het definieert, is het feit dat het tegen de meeste conventionele remedies resistent is die voor acne worden gebruikt. Aangezien de oorzaak bovenal hormonaal is, vereist het een gespecialiseerde behandeling.

Beschikbare behandelingen

Hormonale acne vereist een uitgebreid behandelplan, dat door een dermatoloog moet worden uitgevoerd. Meestal schrijven ze een plaatselijke behandeling voor, aangevuld met een orale behandeling. De plaatselijke behandeling omvat meestal producten met ingrediënten zoals:

Volgens een artikel gepubliceerd door ‘Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica’ (Spaanse link) wordt de orale behandeling gegeven om het hormonale evenwicht te herstellen.

Het omvat meestal anticonceptiepillen en spironolacton, dat een diureticum is, in het geval van vrouwen. Isotretinoïne (antibacterieel en ontsmettend) en dapson (antibioticum) worden bij beide geslachten gebruikt.

De laatste tijd is er bovendien begonnen met het gebruik van biofotonische therapie, of Kleresca. Het bestaat uit het aanbrengen van een fotoconverter-gel die door een lichtstraal wordt gepenetreerd. Dit dringt de huid binnen, elimineert bacteriën en verlaagt de afscheiding van oliën. Het voorkomt ook het ontstaan van littekens.

Wat moet ik doen als ik hormonale acne heb?

Heb je symptomen van hormonale acne? Maak je je zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van je huid? Als dit het geval is, dan moet je voor een beoordeling en een passende behandeling zo snel mogelijk een dermatoloog bezoeken. Negeer het probleem niet. Je toekomstige huid zal je er dankbaar voor zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores, G. G., & Morice, W. M. (2012). Tratamiento del acné. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(600), 91-97.
  • Bagatin E, Freitas THP, Rivitti-Machado MC, et al. Adult female acne: a guide to clinical practice [published correction appears in An Bras Dermatol. 2019 Mar-Apr;94(2):255. Machado MCR [corrected to Rivitti-Machado MC]]. An Bras Dermatol. 2019;94(1):62–75. doi:10.1590/abd1806-4841.20198203
  • Zari S, Alrahmani D. The association between stress and acne among female medical students in Jeddah, Saudi Arabia. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:503–506. Published 2017 Dec 5. doi:10.2147/CCID.S148499

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.