Behandelingen voor nierabcessen

Nierabcessen worden veroorzaakt door urineweginfecties die beginnen in de blaas en zich vervolgens verspreiden naar de nieren en het gebied eromheen. Lees verder voor meer informatie!
Behandelingen voor nierabcessen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Nierabcessen zijn de ophoping van pus rond één of beide nieren. Ze zijn over het algemeen het resultaat van het breken van een acuut corticaal abces. Helaas overlijden er veel mensen door nierabcessen, omdat ze moeilijk te diagnosticeren zijn.

Ze manifesteren zich bij mensen met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar, en 80% van de gevallen zijn vrouwen. Hoewel ze zeldzaam zijn bij kinderen, kunnen de gevolgen ernstig zijn als ze het wel krijgen. Deze omvatten bloedvergiftiging, ernstige nierschade, of zelfs het verlies van één van de nieren.

Risicofactoren voor nierabcessen

Pijn in de rug door een nierabces

Volgens deskundigen zijn er een aantal factoren die het risico op nierabcessen verhogen. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • diabetes mellitus
 • nierstenen
 • urineweginfecties
 • vesico-ureterale reflux
 • trauma
 • tumoren
 • leveraandoeningen

40% van de patiënten heeft meerdere risicofactoren. Patiënten bij wie meer dan tien jaar geleden diabetes werd vastgesteld, hebben meer intensieve zorg nodig. Ook komt nefrectomie vaak voor.

De symptomen duren gemiddeld elf dagen voordat de diagnose wordt gesteld. Slechts 35% van de patiënten wordt echter correct gediagnosticeerd bij opname in het ziekenhuis. Dit is te wijten aan het gebrek aan specifieke gegevens.

Oorzaken

Nierabcessen worden veroorzaakt door urineweginfecties die beginnen in de blaas. Daarna verspreiden ze zich naar de nieren en het gebied eromheen. Ook een operatie aan de urinewegen of het voortplantingssysteem, of een infectie van de bloedstroom kan leiden tot nierabcessen.

De grootste risicofactor zijn echter nierstenen, die de urinestroom blokkeren en een infectie kunnen veroorzaken. Bacteriën hebben de neiging om zich aan de nierstenen te hechten en de antibiotica kunnen ze daar niet doden. Tussen de 20% en 60% van de mensen met nierabcessen heeft ook nierstenen.

Symptomen en diagnose

Een man heeft last van pijn in de nieren

Enkele van de symptomen van nierabcessen zijn rillingen, koorts, zweet en pijn in de zij of de buik. De pijn kan echter uitstralen naar de lies of het been. Daarnaast kan de patiënt last hebben van rugpijn. Diagnostische tests zijn onder andere:

Behandelingen

De meest geaccepteerde behandeling is drainage van de abcessen, door middel van een percutane behandeling of open chirurgie. Voor de behandeling van nierabcessen kan de pus worden afgevoerd via een katheter die door de huid wordt geplaatst of door een operatie.

Ook moet er antibiotica worden toegediend, in eerste instantie via een ader. Later kan de patiënt overstappen op een orale behandeling als de infectie verbetert. Open drainage is de optie die het meest geschikt is om nierabcessen te behandelen.

Antibiotica voor de behandeling van nierabcessen

Antibiotica zijn de eerste lijn van de behandeling van deze aandoening. De medicijnen en hoe lang de patiënt ze moet blijven gebruiken, hangt af van zijn of haar gezondheidstoestand. Medische deskundigen moeten echter ook rekening houden met bacteriën die in de urinetests worden aangetroffen.

Meestal beginnen de tekenen en symptomen van een nierinfectie binnen enkele dagen na de behandeling af te nemen. Het is echter mogelijk dat de patiënt nog een week of langer antibiotica moet blijven gebruiken.

Deskundigen raden aan om een tweede urinekweek te doen om er zeker van te zijn dat de infectie weg is. Als de infectie echter aanhoudt, heeft de patiënt een andere antibioticakuur nodig.

Als de infectie ernstig is, kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. In dit geval kan de behandeling bestaan uit intraveneuze antibiotica en vloeistoffen.

Om het ongemak tijdens het herstel te verminderen, kun je een reeks maatregelen nemen zoals:

 • Breng warmte aan. Plaats een warm kompres op de buik, rug of zijkant om de pijn te verlichten.
 • Neem pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de koorts te verlagen of om het ongemak te verminderen.
 • Drink vloeistoffen. Goed gehydrateerd blijven kan helpen om de bacteriën via de urinewegen te elimineren. Ook moet je het drinken van alcohol of koffie vermijden totdat de infectie verdwijnt.

Nierabcessen zijn ernstige complicaties die medische hulp nodig hebben. Als je symptomen opmerkt, kun je het beste een specialist raadplegen, zodat deze je kan diagnosticeren en ervoor kan zorgen dat het probleem niet leidt tot ernstige gevolgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • SeattleCloud. (2011). Abseso renal y perinefrítico. In Urología Práctica.

 • Castañeda-Hernández, J. C., Lozano-Triana, C. J., Camacho-Moreno, G., & Landínez-Millán, G. (2017). Abscesos renales en pediatría: reporte de caso. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15446/revfacmed.v65n4.59327

 • Goity F., C., Correa A., E., & Daniels S., P. (2012). Absceso renal en el embarazo TT  – Renal abscess in the pregnancy. Rev Chil Obstet Ginecol.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.