Verlicht pijn in de nieren met zes drankjes

Om pijn in de nieren te verlichten is het onontbeerlijk dat je zorgt dat je altijd voldoende gehydrateerd bent. Want dit stimuleert de afvoer van vocht uit het lichaam. Bovendien zal het alle mogelijke gifstoffen verwijderen.
Verlicht pijn in de nieren met zes drankjes
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je last van pijn in de nieren?

De nieren zijn twee kleine organen die erg belangrijk zijn om je lichaam te reinigen en te ontgiften.

Hun voornaamste verantwoordelijkheid is de verschillende ontgiftingsmechanismen in het lichaam onder controle te houden. Ze houden onder andere de hoeveelheid elektrolyten in evenwicht en zorgen ervoor dat de bloeddruk stabiel blijft.

Wanneer je pijn begint te ervaren in de nieren kan dit te wijten zijn aan verschillende oorzaken. We geven je een overzicht van de meest voorkomende redenen van nierpijn:

 • Een letsel
 • De aanwezigheid van een tumor
 • Infectie van de urinewegen
 • Klonters in de aderen van de nieren
 • Nierstenen
 • Een onregelmatige groei van de prostaat
 • Een beperkte doorstroming van urine

Maar ongeacht de oorzaak zal je vaststellen dat de pijn erg vervelend is en dat het je dagelijkse activiteiten belemmert.

Om dit probleem op te lossen raden we je aan om eerst je arts te raadplegen. Want nierpijn is een typisch symptoom van een probleem dat grondige moet aangepakt worden.

Gelukkig bestaan er ook enkele natuurlijke behandelingen waarmee je pijn in de nieren kan bestrijden.

1. Water

Verlicht pijn in de nieren met water

We weten allemaal al dat we dagelijks twee liter water moeten drinken. Maar de meeste mensen drinken veel minder water dan eigenlijk nodig is voor een goede werking van hun lichaam.

Dit zal misschien geen probleem vormen op een gewone dagelijkse dag. Als je echter last hebt van pijn in de nieren dan is het belangrijk dat je zeker de juiste hoeveelheid water drinkt.

Vergeet niet dat voldoende water drinken fundamenteel is om op een goede en gemakkelijke manier de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Drink dus verspreid over de dag twee liter water.

Probeer ervoor te zorgen dat het water zo natuurlijk mogelijk is. Zorg ervoor dat het geen toegevoegde suikers of andere ingrediënten bevat.

2. Water met citroen

Citroen bevat citroenzuur. Dit zuur heeft het vermogen om de stenen af te breken die zich in de nieren vormen. Het helpt ook om ze te verwijderen.

Als je te veel calcium opneemt zal je last krijgen van pijn in de nieren. Dit komt omdat ze het moeilijk krijgen om je urine te zuiveren.

Om dit probleem te vermijden moet je proberen om één keer per dag een glas water te drinken met het sap van twee citroenen.

Voeg geen suiker of andere zoetstoffen toe. Op die manier vermijd je dat je nog meer gifstoffen in je lichaam binnenbrengt. Want die stoffen heb je niet nodig.

Deze behandeling is vooral heel doeltreffend wanneer je arts heeft vastgesteld dat je probleem veroorzaakt wordt door nierstenen.

3. Brandnetelthee

Verlicht pijn in de nieren met brandnetelthee

Heeft je arts je laten weten dat je nierpijn een gevolg is van een ontsteking? Dit kan optreden wanneer de nieren het moeilijk hebben om de urine te laten doorstromen.

Gelukkig helpt brandnetelthee om bacteriën en kristallen te verwijderen die de nieren kunnen aantasten.

Probeer om één keer per dag een kopje brandnetelthee te drinken.

Welke ingrediënten heb je nodig?

 • 1 theelepel  brandnetel blaadjes (5 g)
 • 1 kop kokend water (250 ml)

Hoe maak je het klaar?

 • Voeg de netelblaadjes toe aan het water. Laat de thee dan gedurende zeven minuten trekken.
 • Daarna zeef je de thee. Nu kan je het drinken zonder suiker of een andere zoetstof toe te voegen.

4. Selderijsap verlicht pijn in de nieren

Selderij heeft antiseptische eigenschappen. Die zullen helpen om bacteriën te verwijderen die zich ontwikkelen in de nieren.

Misschien hebben de hierboven genoemde drankjes niet geholpen om de nierpijn aan te pakken die je zoveel problemen bezorgt. Probeer dan dit drankje.

 • Selderijsap heeft een wat sterke smaak. Maar het werkt erg doeltreffend. Maar als je niet echt houdt van de smaak van selderij kan je dit sap mengen met water of citroensap.
 • Een andere manier is door selderij toe te voegen aan je smoothies. Want dan combineer je de selderij met andere fruitsoorten en groenten.

5. Granaatappelsap

Verlicht pijn in de nieren met granaatappelsap

Het sap en de zaden van de granaatappel zijn uitzonderlijke ingrediënten om nierpijn en infecties van de urinewegen te behandelen.

Deze vrucht bezit samentrekkende eigenschappen. Het vergemakkelijkt de afbraak van nierstenen die zich vormen als gevolg van een overmatige aanwezigheid van mineralen.

Bovendien werkt deze behandeling zeer hydraterend en bevat het weinig suiker. Probeer om twee keer per week een glas granaatappelsap te drinken.

Vergeet echter niet dat dit sap wel zoet is hoewel het op zich niet zoveel suiker bevat. Drink het dus met mate om te vermijden dat je bloedsuikerpeil stijgt.

6. Watermeloensap

Watermeloen bevat erg veel water en kalium. Dit zijn twee ingrediënten die zeer doeltreffend werken om stenen in de nieren af te breken. Nierstenen worden gevormd door fosfaten en carbonaten.

Wanneer je het sap van deze vrucht drinkt of als je veel water drinkt zal je nog een ander positief effect ervaren. Want het regelt de zuurgraad van de urine.

 • Als je ervoor kiest om watermeloensap te drinken om pijn in de nieren aan te pakken, drink het dan vers en in kleine hoeveelheden. Want het bevat er veel suiker.
 • De ideale manier om het te drinken is door één derde watermeloensap te mengen met twee derde water. Je kan het ook toevoegen aan je smoothies.

Nog enkele tips

Je kan dus de drankjes gebruiken die we hier besproken hebben om pijn in de nieren te verlichten. Maar daarnaast kan je nog enkele stappen ondernemen. Het belangrijkste is dat je de huisarts raadpleegt.

Want nierpijn is niet normaal. Als je er bovendien al meer dan enkele dagen last van hebt, dan is het verstandig om ernstige problemen uit te sluiten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bajwa, Z. H., Gupta, S., Warfield, C. A., & Steinman, T. I. (2001). Pain management in polycystic kidney disease. Kidney International. https://doi.org/10.1046/j.1523-1755.2001.00985.x
 • Kregar, G., & Filinger, E. (2005). ¿ Qué se entiende por automedicación. Acta Farm. Bonaerense, 24(1), 130-3.
 • Moraru, D., Bleoanca, I., & Segal, R. (2007). Probiotic vegetable juices. The Annals of the University Dunarea …
 • Perkins, Penelope & Collins, Julie & Clevidence, Beverly & Wu, Guoyao. (2007). Watermelons and Health. Acta Horticulturae. 731. 10.17660/ActaHortic.2007.731.17.
 • Rondon-Berrios, H. (2011). Avances en la fisiopatología del edema en el síndrome nefrótico. Nefrología (Madrid), 31(2), 148-154. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0211-69952011000200006
 • Yapo, B. M. (2009). Lemon juice improves the extractability and quality characteristics of pectin from yellow passion fruit by-product as compared with commercial citric acid extractant. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2009.01.039

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.