Behandeling van hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Hypothyreoïdie kan problemen veroorzaken voor zowel de moeder als de foetus tijdens de zwangerschap. Daarom is het belangrijk om de behandeling van hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap te kennen.
Behandeling van hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

De behandeling van hypothyreoïdie tijdens zwangerschap is in principe hetzelfde als de behandeling bij niet-zwangere vrouwen. Aangezien de persoon echter zwanger is zullen er meer consulten zijn, omdat het kan leiden tot complicaties tijdens een zwangerschap.

Schildklierhormonen spelen een zeer belangrijke rol tijdens een zwangerschap. Ze beïnvloeden zowel de ontwikkeling van de baby als de gezondheid van de moeder. Gelukkig zal de behandeling van hypothyreoïdie echter meestal niet leiden tot grote complicaties tijdens de zwangerschap.

Volgens de gegevens worden schildklierziekten het vaakst bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd gediagnosticeerd. Naar schatting lijdt echter slechts 0,25% tot 2,5% van de zwangere vrouwen aan hypothyreoïdie. Men kan dus stellen dat het geen veelvoorkomend probleem is tijdens de zwangerschap.

De schildklier en hypothyreoïdie

De schildklier en hypothyreoïdie

De schildklier is een klier en zijn belangrijkste functie is het afscheiden van hormonale stoffen. Het is een endocriene klier, dus de hormonen worden rechtstreeks in het bloed uitgescheiden.

Voor de goede werking van de schildklier heeft het lichaam jodium nodig. Schildklierhormonen hebben veel functies, waarvan enkele van de belangrijkste zijn:

  • Groei en ontwikkeling van het lichaam.
  • Zuurstofinname verhogen.
  • Ontwikkeling van het centrale en perifere zenuwstelsel.
  • Temperatuurregeling.

Wanneer de schildklier niet voldoende schildklierhormonen kan produceren, treedt hypothyreoïdie op. Dit kan van alles veroorzaken, van kleine ergernissen tot ernstige gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen kan hypothyreoïdie gemakkelijk en zonder complicaties worden behandeld. Men kan het echter niet genezen.

Veranderingen in de werking van de schildklier tijdens de zwangerschap

Zwangerschap veroorzaakt niet alleen fysieke veranderingen in het lichaam, maar ook hormonale veranderingen die de goede werking van de schildklier kunnen beïnvloeden. Het is normaal dat de TSH (een stimulerend hormoon dat door de schildklier wordt afgescheiden) in het eerste trimester van de zwangerschap iets lager is.

Het T3 (triiodothyronine) totaal en T4 (thyroxine) totaal zal hoger zijn gedurende de hele zwangerschap. Bovendien kan de schildklier zelfs groter worden. In sommige gevallen kan er ook struma van de schildklier ontstaan.

De foetus is volledig afhankelijk van de moeder voor de productie van het schildklierhormoon gedurende de eerste 10 tot 12 weken. Daarna kan de baby dit hormoon zelf produceren. De baby is echter nog steeds afhankelijk van de moeder om over voldoende jodium te beschikken, zodat de baby het hormoon voldoende kan produceren.

Behandeling van hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Schildklierbehandelingen

Behandeling van hypothyreoïdie tijdens zwangerschap is noodzakelijk, omdat het risico’s met zich mee kan brengen voor zowel de moeder als de baby. Sommige van deze risico’s zijn dat de moeder te maken kan krijgen met onder andere:

  • bloedarmoede
  • myopathie
  • congestief hartfalen

Het is ook mogelijk dat het kan leiden tot afwijkingen in de placenta, die ertoe kunnen leiden dat de baby ondergewicht of een bloeding na de bevalling krijgt. De risico’s die kunnen optreden als gevolg van hypothyreoïdie zijn ernstig.

Bovendien is het schildklierhormoon van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby. De medische en wetenschappelijke gebieden hebben niet kunnen vaststellen wat precies de ontwikkelingsrisico’s van hypothyreoïdie zijn, maar het is duidelijk dat het kan leiden tot afwijkingen.

Hypothyreoïdie kan ook het risico op een miskraam verhogen in het eerste trimester en de kans op een vroegtijdige geboorte verhogen. Bovendien kan het de bloeddruk verhogen, wat kan leiden tot pre-eclampsie.

Hypothyreoïdiebehandeling tijdens de zwangerschap

De behandeling van hypothyreoïdie tijdens zwangerschap is geen remedie, maar kan de ziekte volledig onder controle houden. In essentie vervangt de behandeling het schildklierhormoon door synthetisch levothyroxine. Dit is precies dezelfde stof als de T4 die schildklieren produceren.

Het enige risico van het synthetische hormoon oplevert wordt veroorzaakt doordat de dosering niet altijd de juiste hoeveelheid is. Om die reden is het noodzakelijk om de dosering onder controle te houden en regelmatig naar opvolgcontroles te gaan.

  • Als er te weinig wordt ingenomen, blijft de hypothyreoïdie voortbestaan.
  • Als de dosis te hoog is kan de patiënt hyperthyreoïdie krijgen.

Een andere factor van hypothyreoïdiebehandeling tijdens de zwangerschap is dat de artsen om de 6 tot 8 weken de prestaties en de functionaliteit van de schildklier testen. Deze tests zullen bepalen of de dosering van de levothyroxine aangepast moet worden.

Het is ook zeer belangrijk om het jodiumgehalte in het systeem van de moeder te controleren. Het is noodzakelijk dat de synthese van de schildklierhormonen bij de moeder en de foetus hetzelfde blijft. Om die reden moet de moeder een jodiumrijk dieet volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barranco, M. C., López, A. A., Gallard, F. D., & Fernández, S. G. (2007). Tratamiento del Hipotiroidismo durante el Embarazo. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina, 171, 24-28.
  • Cano, F. D., & Paredes, A. (2009). Hipotiroidismo y embarazo : Diagnóstico y tratamiento. Rev Obs Ginecol – Hosp Santiago Oriente Dr. Luis Tisné Brousse. https://doi.org/10.1051/0004-6361/201014363
  • Carolina Barranco, M., Alberto López, A., & Darío Gallard Dra Silvana Griselda Fernández, F. (2007). TRATAMIENTO DEL HIPOTIROIDISMO DURANTE EL EMBARAZO. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.
  • Enfermedad tiroidea y gestación (actualizado julio 2013). (2015). Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.11.003
  • INFARMED. (2014). Levotiroxina. Katalog BPS. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Pineda, J., Galofré, J. C., Toni, M., & Anda, E. (2016). Hipotiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.002
  • Taylor, P. N., Minassian, C., Rehman, A., Iqbal, A., Draman, M. S., Hamilton, W., … Okosieme, O. E. (2014). TSH levels and risk of miscarriage in women on long-term levothyroxine: A community-based study. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/jc.2014-1954
  • Soledad, H. V. (2013). Trastornos tiroideos en el embarazo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(13)70221-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.