Behandeling van fibromyalgie met kruiden

Cayennepeper bevat capsaïcine, is een effectief en natuurlijk analgeticum en wordt gebruikt in veel pijnstillende crèmes.
Behandeling van fibromyalgie met kruiden

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fibromyalgie is een aandoening die spierpijn en vermoeidheid veroorzaakt. Bij mensen die last hebben van fibromyalgie zijn bepaalde delen van het lichaam vaak erg gevoelig voor pijn.

De nek, rug, schouders, armen, benen en heupen zijn de lichaamsdelen die het meest in verband kunnen worden gebracht met deze aandoening. Fibromyalgie is niet alleen erg pijnlijk, maar ook erg onaangenaam.

Het is dan ook uiterst belangrijk om de juiste behandeling te vinden. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal kruiden die je kunt gebruiken om fibromyalgie op natuurlijke wijze te helpen behandelen.

Een groot deel van de mensen die last hebben van fibromyalgie (tussen de 80 en 90%) bestaat uit vrouwen. De exacte oorzaak van deze aandoening is nog altijd onbekend.

Het wordt vaak in verband gebracht met traumatische gebeurtenissen, periodes van verhoogde stress, steeds terugkerende laesies, algemeen ongemak en bepaalde ziektes.

Behandeling van fibromyalgie helpen met kruiden

Cayennepeper

Het blijkt dat cayennepeper eigenschappen heeft die in staat zouden zijn fibromyalgie te helpen behandelen. Capsaïcine, een stof die gevonden kan worden in pepers, is namelijk een effectieve, natuurlijke pijnstiller. Veel pijnstillende crèmes bevatten cayennepeper vanwege het vermogen om spierpijn te verlichten.

Behandeling van fibromyalgie met cayennepeper

Om de pijn bij fibromyalgie te helpen verlichten kun je het beste een kopje thee drinken gemaakt van cayennepeper.

Meng hiervoor één theelepel cayennepeper met één kop heet water. Maak de thee in de ochtend en drink deze gedurende de dag op. Op andere manieren loop je het risico de spijsvertering ernstig te irriteren.

Sint-janskruid

Sint-janskruid is een plant uit de hertshooifamilie en kan ook goed helpen bij het verlichten van de pijn die zich voordoet bij fibromyalgie. Deze middelgrote plant brengt langwerpige gele bloemen voort.

Het kruid wordt doorgaans gebruikt voor het behandelen van depressie en heeft hierbij bewezen goede resultaten opgeleverd. Onthoud dat depressie een van de meest voorkomende symptomen is in relatie tot fibromyalgie.

Alles wat je dus kunt gebruiken om depressie te behandelen zou erg behulpzaam kunnen zijn tegen fibromyalgie.

Sint-Janskruid bij het bestrijden van fibromyalgie

En of dit niet al genoeg is, is sint-janskruid naast het behandelen van depressie ook geschikt om pijn te verlichten en slapeloosheid te bestrijden.

De beste manier om van dit middel gebruik te maken is door het innemen van capsules of supplementen. Je kunt deze kopen bij de apotheek of reformwinkels. Sommige mensen kiezen ervoor om de bloemen te gebruiken om thee te maken. Dit is dus ook een optie.

Hoewel het een geneeskrachtig kruid is, kan sint-janskruid wel invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen als antidepressiva, de anticonceptiepil en andere. Daarom is het verstandig om altijd je dokter te raadplegen voordat je begint met het consumeren van dit kruid.

Het is een grote vergissing om te denken dat geneeskrachtige planten geheel ongevaarlijk zijn. Het is zelfs zo dat een groot deel van de medicijnen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, gebaseerd zijn op chemicaliën die in eerste instantie gevonden zijn in planten uit de natuur.

Harpagophytum

Harpagophytum om te helpen bij de behandeling van fibromyalgie

Harpagophytum, doorgaans bekend als duivelsklauw, dankt zijn naam aan de vruchten die hij voortbrengt. Deze vruchten hebben scherpe stekels en een krom einde, waardoor ze doen denken aan een anker.

De bestanddelen die dit kruid bevat zouden erg effectief zijn bij het tegengaan van aandoeningen als artritis. Hierdoor is men het kruid ook gaan gebruiken bij het behandelen van fibromyalgie en dit heeft erg positieve resultaten opgeleverd.

Duivelsklauw heeft een uiterst krachtige pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Hierdoor kan dit kruid ook zo helpen bij het verminderen van de pijn die zich voordoet bij fibromyalgie,

Daarnaast zou duivelsklauw de eetlust kunnen stimuleren, cholesterol verlagen, het lichaam ontgiften en darmkrampen verzachten. De meest voorkomende manieren om duivelsklauw te gebruiken zijn:

  • Een extract van de plant direct aanbrengen op de pijnlijke delen van het lichaam.
  • Het kruid gebruiken om een infusie te maken.
  • Duivelsklauw in in de vorm van een capsule innemen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.