Bacteriële vaginitis behandelen met 8 natuurlijke remedies

Deze remedies kunnen heel doeltreffend zijn. Ze verlichten de jeuk en het brandende gevoel dat je ervaart bij bacteriële vaginitis. Maar als dit probleem blijft aanhouden, moet je een arts raadplegen.
Bacteriële vaginitis behandelen met 8 natuurlijke remedies

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bacteriële vaginitis, of bacteriële vaginoseis een ontsteking van de vrouwelijke geslachtsdelen. Het meest opvallende kenmerk van deze aandoening is een witte afscheiding met een vieze geur.

De oorzaak is meestal de groei van een groep bacteriën. Die zorgen er dus voor dat de zuurtegraad in dit gebied van het lichaam verstoord wordt.

Deze ontsteking komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Ter illustratie, waarschijnlijk heeft elke vrouw in de wereld minstens één keer in haar leven te maken met bacteriële vaginitis.

We geven je hier een overzicht van de meest kenmerkende symptomen:

Bij sommige vrouwen zijn de symptomen erg onopvallend. Bovendien zijn er soms helemaal geen symptomen.

De volgende natuurlijke remedies kunnen mogelijk behulpzaam zijn bij het genezen van dit probleem. Daarnaast blijft het uiteraard belangrijk dat je dit deel van het lichaam met een goede hygiëne verzorgt. En bij vragen of twijfel, altijd je arts raadplegen!

1. Komijn

Deze specerij bezit een natuurlijke schimmelwerende kracht. Je kan het dus gebruiken om de symptomen van vaginose te verminderen en ze uiteindelijk volledig te doen verdwijnen.

 • Het enige wat je moet doen, is een kleine hoeveelheid komijn te laten oplossen in een glas warme melk.
 • Drink dit één keer per dag totdat je resultaten ziet en voelt.

2. Koud water

Douche

Hoewel het wat onaangenaam kan aanvoelen, is dit een goede remedie. Maak een washandje nat met koud water en leg het dan op de aangetaste zone. Dit zal de roodheid en de zwelling verminderen.

Dit effect is de wijten aan de lagere temperaturen. Die zorgen er immers voor dat de bloedvaten zich een beetje samentrekken.

Deze remedie is een van de meer eenvoudige behandelingen. Je verlicht er de vervelende symptomen mee die deze aandoening kan veroorzaken, maar je moet deze behandeling wel combineren met een andere remedie tegen bacteriële vaginitis.

3. Neem

Deze plant bezit uitstekende antibacteriële eigenschappen. Men beveelt aan om neem in poedervorm te gebruiken als je last hebt van huidproblemen.

In het geval van vaginose moet je beetje bij beetje neem aanbrengen op de geïnfecteerde zone. Het helpt daarmee om de bacteriën te verwijderen die dit probleem veroorzaken.

4. Knoflook

Knoflook

Je kan gepelde knoflookteentjes gebruiken, maar ook knoflookcapsules. Ze helpen om de symptomen te verminderen en bacteriële vaginose te genezen.

Je kan het één of twee keer per dag innemen, maar je kan het ook voorzichtig aanbrengen in het getroffen gebied.

5. Kamillethee

Dit aftreksel van kamille kan een geweldige hulp zijn om de jeuk te verminderen.

 • Dit is het enige wat je moet doen: laat een theezakje trekken in heet water. Verwijder daarna het zakje en laat het afkoelen in de koelkast.
 • Later kan je dan het theezakje rechtstreeks aanbrengen op de geïrriteerde zone.

Het is belangrijk dat je het zakje in de koelkast bewaart. Je moet ook voorkomen dat het in contact komt met om het even welk besmet bestanddeel. Daarom is de beste beslissing om het theezakje in een plastic zakje of in een steriele bewaardoos te doen.

6. Natuurlijke yoghurt

Yoghurt

Dit is een andere methode om vaginose te verlichten. Laat een wattenbolletje weken in volle yoghurt. Breng dit dan rechtstreeks aan op de geïrriteerde delen. Als de irritatie intens is, dan kan je ook een tampon in de yoghurt laten weken en die dan inbrengen in de vagina.

Deze behandeling zal een geweldige hulp zijn, want de bacteriën in yoghurt helpen om de schadelijke bacteriën die de vaginose veroorzaken onder controle te houden.

Onthoud ook dat je als aanvulling op de vorige behandeling ook een portie yoghurt toevoegt aan je dagelijkse dieet. Door dit te eten, vermijd je dat deze bacterie of andere bacteriën aanwezig zijn in het lichaam.

7. Plantaardig sap

Maak een smoothie van peterselie, gember, knoflook en groene groenten. Ook dit drankje zal fantastische effecten hebben, want het vermindert sommige symptomen zoals de pijn en het brandende gevoel die optreden bij dit type infectie.

We bevelen aan om de smoothie twee keer per dag te drinken. Dat zou voldoende moeten zijn om de effecten van vaginitis aan te pakken.

8. Cederolie

Cederolie

Deze remedie om bacteriële vaginitis te bestrijden, kan je thuis uitvoeren. Je hoeft daarvoor niet veel te doen. Vul het bad met heet water. Voeg daarna een eetlepel zout en een aantal druppels van deze olie toe.

Etherische olie van ceder heeft antiseptische, kalmerende en schimmelwerende eigenschappen. Dat betekent dat het zal helpen om de symptomen van vaginitis onder controle te houden. Tegelijkertijd zal het de bacteriën verwijderen die de oorzaak zijn van het probleem.

Ontdek ook dit artikel:
5 oorzaken van vaginale jeuk

We geven je een aantal regels en aanbevelingen om bacteriële vaginitis te bestrijden

Onthoud dus goed hoe je jezelf kan beschermen tegen de mogelijke oorzaken van vaginitis:

 • Zorg altijd voor een goede hygiëne.
 • Draag schoon ondergoed.
 • Neem douches met warm water.
 • Was regelmatig je handdoeken, lakens, kussenslopen en andere artikelen die je dagelijks gebruikt.

Maar zelfs al volg je de bovenstaande adviezen zorgvuldig op, toch is er een kans dat je dit type infectie ooit eens oploopt. Maak je niet ongerust! Je kan het heel gemakkelijk behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rosenfeld, J. A. (2009). Vaginitis. In Handbook of Women’s Health, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511642111.013
 • Kairys N, Garg M. Bacterial Vaginosis. [Updated 2019 May 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459216/
 • Dover SE, Aroutcheva AA, Faro S, Chikindas ML. NATURAL ANTIMICROBIALS AND THEIR ROLE IN VAGINAL HEALTH: A SHORT REVIEW. Int J Probiotics Prebiotics. 2008;3(4):219–230.
 • Gautam SC, Gao X, Dulchavsky S. Immunomodulation by curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:321‐341. doi:10.1007/978-0-387-46401-5_14
 • Mohammadzadeh F, Dolatian M, Jorjani M, Alavi Majd H, Borumandnia N. Comparing the therapeutic effects of garlic tablet and oral metronidazole on bacterial vaginosis: a randomized controlled clinical trial. Iran Red Crescent Med J. 2014;16(7):e19118. doi:10.5812/ircmj.19118
 • Bhaskaran N, Shukla S, Srivastava JK, Gupta S. Chamomile: an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. Int J Mol Med. 2010;26(6):935–940. doi:10.3892/ijmm_00000545
 • Darvishi M, Jahdi F, Hamzegardeshi Z, Goodarzi S, Vahedi M. The Comparison of vaginal cream of mixing yogurt, honey and clotrimazole on symptoms of vaginal candidiasis. Glob J Health Sci. 2015;7(6):108–116. Published 2015 Apr 3. doi:10.5539/gjhs.v7n6p108
 • Abdelmonem, A. M., Rasheed, S. M., & Mohamed, A. S. (2012). Bee-honey and yogurt: A novel mixture for treating patients with vulvovaginal candidiasis during pregnancy. Archives of Gynecology and Obstetrics286(1), 109–114. https://doi.org/10.1007/s00404-012-2242-5
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.