Baby-botox: wat het is, voordelen en risico's

Het op jonge leeftijd toedienen van kleine doses botulinetoxine zou de uitzetting van de eerste rimpels stoppen. Dit is de belangrijkste functie van "baby botox," een niet-invasieve verjongingsprocedure.
Baby-botox: wat het is, voordelen en risico's
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 22 maart, 2023

Baby-botox is een geschikte cosmetische procedure voor wie expressielijntjes wil gladstrijken zonder zijn toevlucht te nemen tot de intensiteit van Botox ®. Hoewel beide botulinetoxine gebruiken, is de nieuwe techniek in trek bij degenen die een lichte en vroege kennismaking met de behandeling wensen.

Kandidaten voor deze injecties zijn meestal jonge mensen met beginnende rimpels die voor de filler kiezen om merkbare plooien te verbergen. De methode biedt een nieuwe kijk op wat botox normaal is en heeft te maken met de dosering van de substantie – allemaal in de zoektocht naar natuurlijke resultaten die het uiterlijk van ons gezicht ten goede komen.

Baby-botox: een techniek om te voorkomen dat de eerste rimpels

Het infiltreren van kleine doses botulinum-toxine in de huid staat bekend als baby-botox. In tegenstelling tot de normale toepassing van Botox zijn de micro-injecties niet gericht op het ontspannen van de spier, maar op het verzwakken ervan om het uiterlijk te verzachten.

Zoals de American Academy of Ophthalmology aangeeft, verschijnen de eerste tekenen van veroudering rond de ogen, het voorhoofd, de wangen en de lippen. Het idee om deze te minimaliseren met botulinetoxine is om de vermoeidheid van het gezicht of het uiterlijk van verhoogde leeftijd weg te nemen. De doses zijn ook toepasbaar in andere gevoelige gebieden, zoals:

  • De hals
  • De halslijn
  • Het voorhoofd
  • De kaakzone

Mensen vanaf 22 jaar en tot in de 30 zijn degenen die het meest vragen om deze schoonheidsbehandeling, met als doel te voorkomen dat superfijne expressielijntjes uitgroeien tot uitgesproken rimpels. Het kan worden opgevat als een corrigerende en preventieve techniek met subtiele resultaten.

Voordelen van baby-botox

Een vrouw krijgt een botoxinjectie
Voorkom dat je expressielijnen in rimpels veranderen met “baby-botox”.

De International Society for Aesthetic Plastic Surgery meldde in een onderzoek dat botuline toxine behandelingen in opmars zijn, vergeleken met de infiltratietechnieken van andere fillers. Baby-botox draagt bij aan deze cijfers, dankzij de voordelen ervan.

Bij huid die met baby-botox is behandeld, wordt een stopzetting van de progressie van expressielijnen geconstateerd zonder het gezicht te “bevriezen.” Zelfs als de rimpels niet extreem uitgesproken zijn, brengt de arts de stof aan volgens de behoeften van elke patiënt.

De methode gebruikt ook een lagere dosis dan conventionele injecties, omdat de jonge musculatuur minder actief is. Voordelen zijn onder meer dat het de gezichtsbeweging niet verandert, dat het veilig is en dat het goedkoper is.

Zowel bij mannen als bij vrouwen elimineert Botox in korte doses kleine rimpels en voorkomt het dat er nieuwe ontstaan.

Hoe wordt baby-botox toegepast?

Botulinetoxine-injecties veroorzaken over het algemeen geen pijn; de wetenschap ligt in de deskundigheid van degene die het aanbrengt. De infiltratie duurt minder dan een half uur en vereist geen intense rust.

Bij de babyversie worden in één sessie minidoses gebruikt. Na 2 dagen vullen met Botox begint de verandering merkbaar te worden, terwijl het uiteindelijke effect na 15 dagen duidelijk wordt.

Het resultaat houdt 4 maanden aan. Dit is iets minder dan bij de conventionele behandeling. Dat komt doordat men bij deze nieuwe trend minder van de stof gebruikt. Bovendien past men deze behandeling toe op jonge huid en spieren. Hierbij geeft men bij voorkeur een kleinere dosering.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Tips om wallen onder de ogen te verminderen

Bestaat er een risico bij de toepassing van preventieve botulinetoxine?

Baby-botox
Over het algemeen worden de resultaten van baby-botox 15 dagen na de behandeling waargenomen.

Zoals vermeld in een artikel in Actas Dermo-Sifiliográficas, is voor het bereiken van natuurlijke resultaten met botulinetoxine een grondige kennis van de anatomie en functionaliteit van de gezichtsspieren essentieel.

Hoewel preventieve botulinetoxine een discrete esthetische behandeling is, moet degene die de behandeling uitvoert gewoon bedreven zijn in het infiltreren en hanteren van de stof. Bepaalde bijwerkingen hebben te maken met een slechte techniek die gebruikt wordt. Mogelijke gevolgen hiervan zijn onder andere:

  • Een scheve glimlach.
  • Ongelijke wenkbrauwen.
  • Hangende oogleden.
  • Tranen of droge ogen.
  • Pijn of zwelling in het injectiegebied.

Aan de andere kant, als de stof zich in het lichaam verspreidt en de patiënt aanhoudende zwakte, gezichtsproblemen of problemen met slikken en spreken ervaart, is het belangrijk een arts te raadplegen.

In dit verband wijst het tijdschrift Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana erop dat er geen complicaties zouden moeten optreden. Tenminste, als de injecties zorgvuldig worden uitgevoerd en als de patiënt goed wordt geselecteerd. Zij wijzen erop dat onrealistische verwachtingen van resultaten frustratie en verdriet kunnen oproepen voor zowel de patiënt als de arts.

Wie moet niet kiezen voor Botox in welke vorm dan ook?

Bijna iedereen is kandidaat voor Botox-injecties.  De uitzonderingen zijn mensen bij wie pathologieën zijn vastgesteld die het gebruik van de stof contra-indiceren. Het is echter geen procedure die geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) weet niet (Engelse link) hoe veilig dermale fillers in zachte weefsels zijn als ze worden toegepast tijdens zwangerschap, borstvoeding en bij patiënten jonger dan 22 jaar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.