Zes manieren om de huid rond je ogen te verzorgen

De huid rond je ogen is dunner en heeft geen talgklieren. Daarom is het essentieel om het te beschermen tegen de agressiviteit van zonnestralen, gifstoffen en andere factoren die de tekenen van veroudering versnellen.
Zes manieren om de huid rond je ogen te verzorgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je hoeft geen dure anti-verouderingscrèmes te kopen om de huid rond je ogen te verzorgen. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat veel van dit soort middeltjes effectief zijn, zijn ze niet de enige manier om dit delicate deel van je gezicht te beschermen.

Helaas voor velen kan de huid rond de ogen voortijdige tekenen van veroudering vertonen. Omdat de huid dunner en delicater is, vereist het speciale zorg om de huid stevig te houden en jeugdig te blijven.

Het probleem is dat de meeste mensen deze huid niet beschermen tegen de aanvallen van ultraviolette stralen (UV), vervuiling en andere extreme factoren. Hierdoor vertoont de huid meestal fijne rimpels, wallen en andere esthetische problemen. In dit artikel zullen we je daarom enkele manieren laten zien om deze gevoelige huid te beschermen.

Manieren om de huid rond je ogen te verzorgen

Het komt vaak voor dat je onvolkomenheden in het gebied rond de ogen ziet, zoals donkere kringen, fijne lijntjes en zwelling (wallen onder de ogen). Gelukkig zijn er veel betaalbare en eenvoudige manieren om de huid rond je ogen te verzorgen.

1. Zorg voor hydratatie

Gehydrateerde huid behoudt zijn elasticiteit, waardoor het risico op rimpels en wallen onder de ogen wordt verminderd. Zorgen voor een goede hydratatie is dus een van de beste manieren om de huid rond de ogen te verzorgen.

Wanneer dit gebied droog wordt, begint het zijn elasticiteit te verliezen en verschijnen er rimpels. Dit komt door het ontbreken van talgklieren in dit gebied, die normaal gesproken de huid gehydrateerd houden.

Het is dus essentieel om een goede vochtinbrengende crème te kiezen, bij voorkeur met niet-irriterende componenten. Het is ook een goed idee om moisturizers te kiezen die speciaal zijn gemaakt voor het gebied rond de ogen, daar dit gevoelig kan zijn voor normale moisturizers.

Hier volgen enkele andere, natuurlijke alternatieven:

  • Verse komkommer
  • Etherische rozenolie gecombineerd met kokosolie
  • Sheabutter
  • Aloëveragel

2. Masseer de huid rond je ogen

Door het gebied rond je ogen te masseren, kun je veel problemen voorkomen. Dit komt omdat massages de bloedsomloop stimuleren en onvolkomenheden zoals wallen, donkere kringen en fijne rimpels helpen verminderen. Het masseren van dit gebied is ook een goede manier om overtollig vocht af te voeren en zwelling te verminderen.

Hoe doe je dit?

  • Bevochtig eerst je vingers met wat vochtinbrengende crème of olie.
  • Masseer vervolgens met je vingertoppen zachtjes de huid rond de ogen.
  • Oefen lichte druk uit gedurende twee tot drie minuten.
  • Herhaal dit elke nacht voor het slapen gaan.

Let op: de massages zijn effectiever als je ze van buiten naar binnen in de richting van je traanbuizen uitvoert. Daar bevinden zich namelijk de klieren die voor de afvoer in het ooggebied zorgen.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust

Gebrek aan nachtrust wordt onmiddellijk zichtbaar rond de ogen. Wanneer je geen goede nachtrust krijgt, verschijnen wallen en donkere kringen namelijk bijna onmiddellijk. Daarom is het heel belangrijk om goed te slapen en minstens acht uur slaap per nacht te krijgen om voor de huid rond je ogen te zorgen.

4. Volg een gezond dieet om de huid rond je ogen te verzorgen

Voeding speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de huid. Hoewel externe producten je huid gezond kunnen houden, moet je ook goed opletten wat je eet om fijne lijntjes, donkere kringen, wallen en andere veranderingen van dit gebied te voorkomen.

Voedingsstoffen zoals vitamine A, C en E, evenals mineralen, omega 3-vetzuren en aminozuren vergemakkelijken allemaal de celregeneratie en helpen de huid stevig en gehydrateerd te houden. Je kunt dit uit onder andere de volgende voedingsmiddelen binnenkrijgen:

5. Gebruik iedere dag zonnebrandcrème

Gebruik iedere dag zonnebrandcrème

Straling van de zon veroorzaakt het dunner worden van de huid, wat leidt tot het verschijnen van vlekken en voortijdige rimpels. Eén factor die de gezondheid van de huid dus beïnvloedt, is blootstelling aan de zon. In de loop van tijd veroorzaakt het verslapping van de huid, wallen en rimpels. Het kan zelfs leiden tot huidkanker.

Het is daarom erg belangrijk om elke dag zonnebrandcrème op je gezicht aan te brengen. De componenten ervan minimaliseren de invloed van de zon op het gebied rond de ogen en verminderen onder andere de neiging dat het droog wordt.

6. Verwijder je make-up elke dag

Als je gaat slapen zonder je make-up te verwijderen, kan dit problemen veroorzaken rond je ogen. Allereerst kunnen mascara-resten donker worden, wat tot vervelende donkere plekken kan zorgen. Bovendien laten cosmetische deeltjes de huid niet oxideren, waardoor er rimpels verschijnen.

Om dit gebied dus fris en jeugdig te houden is het daarom essentieel om elke dag, zonder uitzonderingen, een make-up remover te gebruiken. Je kunt ook amandelolie, kokosolie of olijfolie gebruiken om je make-up te verwijderen.

Is het jou opgevallen dat je fijne lijntjes rond je ogen hebt? Wil jij donkere kringen en wallen voorkomen en de huid rond je ogen verzorgen? Dan moet je zeker de tips toepassen die we hierboven hebben gedeeld. Zoals je kunt zien zijn ze gemakkelijk op te nemen in je normale schoonheidsroutine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.