Tips om wallen onder de ogen te verminderen

Er zijn veel verschillende remedies die je kunnen helpen om wallen onder je ogen te verminderen. Het eerste wat je echter moet doen, is het elimineren van schadelijke gewoonten.
Tips om wallen onder de ogen te verminderen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Om wallen onder de ogen te verminderen, kun je verschillende natuurlijke remedies proberen die de zwelling helpen verminderen. Lees dit artikel om een aantal van deze remedies te ontdekken.

De veel voorkomende oorzaken van wallen onder de ogen

Wallen onder de ogen zijn vooral zichtbaar in de ochtend en zien er vaak uit als donkere kringen onder onze ogen. Hoewel ze van persoon tot persoon verschillen, zijn wallen meestal het gevolg van slechte gewoonten, zoals niet genoeg slapen en je lichaam zichzelf niet laten herstellen. Bovendien spelen stress en voeding een grote rol in hun ontwikkeling.

Dit esthetische probleem kan echter de hele dag aanhouden en je kunt je er moe door voelen en er ouder uitzien. Vaak zijn problemen zoals allergieën, verstopte neus, luchtweginfecties en zelfs vochtretentie verantwoordelijk voor het verschijnen van wallen. Het is daarom erg belangrijk om ze te behandelen, zodat je deze aandoening kunt oplossen of minimaliseren.

Andere redenen voor wallen onder de ogen kunnen gebrek aan slaap, genetische factoren, bijwerkingen van bepaalde medicijnen en hormonale onevenwichtigheden zijn. Enkele maatregelen die je kunt nemen om ze te voorkomen en/of te minimaliseren zijn:

 • Slaap minstens 8 uur per nacht en beheers je stress.
 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven en vochtretentie te voorkomen.
 • Vermijd cafeïne en overmatig veel zout. Zout zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal, waardoor je je opgeblazen en zwaarder voelt. Zout uit je dieet verwijderen is niet eenvoudig, maar het heeft veel voordelen voor de gezondheid en de schoonheid.

Dat gezegd hebbende, hieronder volgen enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen om wallen onder de ogen te verminderen. Probeer ze zelf eens uit als je last hebt van wallen.

5 natuurlijke remedies om wallen onder de ogen te verminderen

1. IJsblokjes

Als je ‘s ochtends wakker wordt met wallen onder je ogen, dan is een effectieve manier om ze te verminderen door wat ijs in een handdoek te doen en het erop te leggen. Je moet het ijs ten minste 10 minuten onder je ogen laten inwerken. Deze remedie helpt de zwelling en de wallen te verminderen.

2. Zakjes kamillethee

Vrouw met theezakjes op haar ogen

Deze remedie helpt je de ontsteking van de bloedvaten en de zwelling onder je ogen te verminderen. Om dit te doen maak je hiervoor het volgende:

 • Maak twee zakjes kamillethee nat met heet water en laat ze afkoelen.
 • Ga vervolgens met je ogen dicht liggen en leg op elk oog gedurende ten minste vijf minuten een zakje kamillethee.

3. Paardenbloemextract

Glas met paardenbloemextract

Paardenbloem is een natuurlijke vochtafdrijver, dus het is effectief voor het bestrijden van vochtretentie. Als je geen vochtafdrijver gebruikt, dan raden we aan om driemaal daags 20 druppels paardenbloemextract te nemen. Dit helpt om wallen onder de ogen te voorkomen.

4. Aardappelkompres

Geraspte aardappel is gunstig voor het verminderen van wallen en donkere kringen. Ga voor de bereiding en het gebruik van de kompres als volgt te werk:

 • Leg 1/2 theelepel geraspte aardappel op een stuk gaas en leg er nog een plak aardappel bovenop.
 • Plaats het gaas met de aardappel op het oog en zorg ervoor dat het je wallen bedekt.
 • Knijp zachtjes in het kompres om een beetje van de vloeistof uit de aardappel vrij te laten komen en laat het 20 minuten zitten om de wallen onder de ogen te verminderen.

5. Zorg voor een gezonde levensstijl

Voeding om wallen onder de ogen te verminderen

Het handhaven van gezonde eetgewoonten en dagelijkse lichamelijke activiteit is essentieel om jezelf gezond te houden. Natuurlijk helpt het je ook om die irritante wallen te verminderen door een gezonde levensstijl te leiden.

Het is daarom essentieel om fruit zoals aardbeien, mandarijnen en kiwi te eten om vochtretentie te bestrijden en wallen te verminderen. Daarnaast moet je ook regelmatig spinazie, wortelen en aubergines eten.

Het consumeren van goede ijzerbronnen, zoals een of twee keer per week rood vlees, zal ook helpen om hun uiterlijk te verminderen. Als je echter vegetariër bent, dan kun je ook ijzer uit linzen en spinazie verkrijgen. Indien nodig kun je ook ijzersupplementen nemen.

Vergeet niet dat lichamelijke inspanning gedurende minstens 30 minuten per dag een van de beste manieren is om ziektes of gezondheidsproblemen te voorkomen. Deze gewoonte zal ook helpen met de bloedcirculatie door je lichaam en dus ook je gezicht.

Een geweldige activiteit die je kunt proberen is yoga. Dit helpt je namelijk bij het ontspannen, correct ademen en zorgt ervoor dat je huid er frisser en gladder uitziet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bhaskaran, Natarajan et al. “Chamomile: an anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity.” International journal of molecular medicine vol. 26,6 (2010): 935-40. doi:10.3892/ijmm_0000054
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Bags under eyes: Definition
   mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/basics/definition/con-20034185
  • Mayo Clinic Staff. (2014). Bags under eyes.
   mayoclinic.org/diseases-conditions/bags-under-eyes/basics/definition/con-20034185

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.