Angst voor een keizersnede

Een geboorte met een keizersnede is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het komt allemaal neer op een goede mentaliteit en vertrouwen in je arts, jezelf en je omgeving.
Angst voor een keizersnede

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Angst voor een keizersnede komt heel vaak voor bij zwangere vrouwen, vooral bij vrouwen die voor het eerst een keizersnede moeten ondergaan. Over het algemeen komt dat echter door een gebrek aan informatie.

Je moet er echter rekening mee houden dat deze chirurgische ingreep in sommige gevallen de veiligste manier kan zijn om te bevallen, zonder de gezondheid van de moeder of de baby in gevaar te brengen.

Waarom kiezen voor een keizersnede?

In de meeste westerse landen schoot het aantal keizersneden tussen de jaren ’80 en ’90 omhoog.

In Nederland zou het percentage van geboortes met een keizersnede iets lager liggen dan in andere landen, maar toch werd er de laatste jaren een stijgende tendens vastgesteld.*

Daar waren vele mogelijke oorzaken voor, maar een bepalende factor was angst voor de pijn die gepaard gaat met een natuurlijke geboorte.

Elke vrouw heeft het recht om de soort geboorte te kiezen die voor haar geschikt lijkt. Daarbij moet ze natuurlijk altijd rekening houden met het advies van haar arts.

Het is echter ook belangrijk om te vermelden dat een keizersnede niet de eerste standaardoptie mag zijn. Dit is een chirurgische ingreep die is ontwikkeld voor specifieke gevallen, waarin een natuurlijke bevalling een risico zou vormen voor het leven van de moeder van de baby.

Het lichaam van een gezonde vrouw is in staat om te herstellen van een natuurlijke geboorte. Hoewel er veel angst bestaat rond deze ervaring, is het noodzakelijk om die angst van je af te zetten.

Om dat te doen moet je in gedachten houden dat als je lichaam in goede gezondheid is, er geen reden is om bang te zijn.

Als je arts tijdens een controle ontdekt dat je risico loopt op een bemoeilijkte bevalling, dan kan hij of zij je een keizersnede aanbevelen. Deze procedure moet een bepaalde volgorde van stappen hebben om succesvol te verlopen.

Hoe kun je je angst voor een keizersnede overwinnen?

Angst van een keizersnede

Mensen zijn van nature angstig. We zijn namelijk bang voor de dingen die we niet begrijpen.

Voor een zwangere vrouw die nog nooit in een operatiekamer is geweest, brengt een keizersnede veel onzekerheden met zich mee. Het is heel begrijpelijk dat ze bang is en deze ervaring wil vermijden.

Het eerste wat we moeten begrijpen is dat een keizersnede, zoals alle chirurgische ingrepen, veel voorbereiding vereist. Dat betekent niet alleen dat je een deskundige professional om de bevalling te begeleiden nodig hebt, maar het is een essentiële, eerste stap.

De voorbereiding op een keizersnede vereist echter ook inzet van een aanstaande moeder en iedereen om haar heen. Het is essentieel om te zorgen voor een positieve omgeving en de juiste voorwaarden voor een goede gezondheid van moeder en baby.

Het is ook belangrijk om niet de stress van frustratie toe te voegen aan de druk die met een keizersnede gepaard gaat. Veel vrouwen voelen zich verdrietig of onbekwaam omdat ze niet op natuurlijke wijze kunnen bevallen.

Deze negatieve stemming kan hun voorbereiding beïnvloeden en hun angst voor de procedure juist vergroten.

Wanneer een arts echter zegt dat je niet op natuurlijke wijze mag bevallen dan wil hij zowel jouw leven als dat van de baby beschermen. In deze gevallen is een keizersnede van vitaal belang om een veilige bevalling te garanderen.

De keizersnede beter waarnemen: voor, tijdens en na de bevalling

Kennis is onze beste bondgenoot in de strijd tegen eventuele angsten.

Het is dus noodzakelijk dat je een proactieve houding aanneemt en op zoek gaat naar informatie over dit onderwerp. Je moet ook met je arts spreken over eventuele vragen. Op die manier zal je de situatie beter begrijpen.

Het is heel belangrijk om mogelijke twijfels samen met je arts op te lossen. Zo worden eventuele valse overtuigingen of mythes ontkracht die je ervan weerhouden om rustig en zelfverzekerd te bevallen.

1. Bereid je voor op de operatiekamer en de keizersnede

Overleg met je dokter
  • Alvorens de operatiekamer in te gaan, kan je als aanstaande moeder een wandeling door het ziekenhuis maken om je voor te bereiden op de ingreep. In sommige gevallen zijn keizersneden dringend, maar in de meeste gevallen zijn ze gepland.
  • Een ander advies is dat je best tussen 5 en 6 uur voor de operatie begint te vasten.
  • Daarnaast is het ook belangrijk dat je 2 uur voor de ingreep niets meer drinkt.
  • Je zou ook iets kunnen doen om je af te leiden zodat je niet onnodig gestrest raakt. Dat kan je humeur ten goede komen. Houd een positieve houding aan!

2. De operatiekamer ingaan en de keizersnede ondergaan

Wanneer je de operatiekamer binnengaat, is het eerste deel van de ingreep de anesthesie. Die wordt toegepast met een epiduraal.

Zo’n ‘ruggenprik’ werkt meestal snel en verdooft het onderste deel van je lichaam. Deze verdoving garandeert dat de procedure pijnloos verloopt.

De bevalling zelf verloopt meestal zeer snel. Het duurt tussen de 10 en 15 minuten voor de verloskundige om de baby ter wereld te brengen.

Het langste deel van de ingreep bestaat uit het hechten van de incisie in de buik en de baarmoeder van de vrouw. Dit deel van de ingreep kan tot 60 minuten in beslag nemen.

3. Herstellen van de ingreep na de geboorte

Herstel na de bevalling

Elke geboorte vraagt tijd om te herstellen. Als alles volgens plan verloopt, blijft de moeder 24-48 uur in het ziekenhuis. Het herstel begint in hetzelfde ziekenhuis en ze wordt ongeveer 4 tot 6 dagen onder toezicht gehouden.

Het grootste deel van haar herstel vindt echter thuis plaats. Het is daarbij van groot belang om:

  • lichamelijke inspanning te vermijden
  • in een positieve omgeving te verblijven
  • een gezond voedingspatroon vast te houden

Een bevalling met keizersnede is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Het komt allemaal neer op een goede mentaliteit en vertrouwen in je arts, jezelf en je omgeving. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.