Aan alle moeders die zich eenzaam voelen

Het is niet altijd even makkelijk om je identiteit als moeder en als volwassen vrouw met elkaar in evenwicht te houden. Dit geldt vooral als er veel mensen om ons heen zijn die vinden dat we niet voldoen aan de normen van de 'ideale moeder'. Daarom zijn er helaas veel moeders die zich eenzaam voelen.
Aan alle moeders die zich eenzaam voelen

Laatste update: 27 april, 2019

Het moederschap is een stadium van grote veranderingen. De meeste van deze veranderingen hebben te maken met de bevalling en het moeten dragen van verantwoordelijkheid voor een heel nieuw wezentje. Dit heeft namelijk zeer veel invloed op het vroegere leven van de nieuwe moeder. Soms zijn deze veranderingen dan ook overweldigend en daarom zijn er veel moeders die zich eenzaam voelen.

Het succesvol combineren van je rol van vrouw met je rol van moeder, is lang niet eenvoudig.

Als moeders krijgen we soms te maken met gevoelens van onzekerheid, omdat het ons ontbreekt aan een ondersteunend familienetwerk.

Bovendien krijgen we ook te maken met fysieke en hormonale veranderingen, alsook enkele andere transformaties die stress veroorzaken.

En alsof dit onze situatie niet al ingewikkeld genoeg maakt, verzetten sociale beperkingen zich vaak tegen de realiteit die veel vrouwen tijdens het moederschap ervaren.

Het is dan ook niet zo vreemd dat veel vrouwen tijdens deze fase van hun leven te maken krijgen met gevoelens zoals:

 • frustratie
 • onbegrip
 • eenzaamheid

Het model van de ‘perfecte moeder’

In de maatschappij waarin we leven, kennen we verschillende modellen die ons vertellen hoe een goede moeder hoort te zijn.

Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de reclames, series en films op tv. Is het je weleens opgevallen hoe vrouwen met baby’s of jonge kinderen hierin worden gepresenteerd?

Een van de moeders die zich eenzaam voelen

Ze zien er vrijwel altijd goed verzorgd en tiptop uit en hebben veelal een enorme glimlach op hun gezicht.

Bovendien zijn het bijna altijd slanke vrouwen vol energie en vitaliteit. Ze verschonen de luiers van hun baby’s alsof het een poëtische daad is. En wat betreft borstvoeding, dat spreekt voor zich.

Moeders in advertenties zijn vrouwen die niet lijken te lijden aan problemen zoals:

 • vermoeidheid
 • slaapgebrek
 • eenzaamheid
 • pijn

Voor de media is moederschap precies dat: een natuurlijke staat van gelukzaligheid en vreugde en van spirituele verbinding.

Het plaatje van de perfecte moeder impliceert dat elke moeder altijd de behoeften van haar kinderen boven haar eigen behoeften moet plaatsen.

Het beweert dat het mogelijk is om aan beide zijden te voldoen, alsof het heel eenvoudig is om voor een baby te zorgen die volledig van jou afhankelijk is.

Het zijn van een echte moeder komt niet overeen met dit model en daarom zijn er moeders die zich eenzaam voelen.

Moederschap in het echte leven

Als je al een kleintje hebt, dan weet je waarschijnlijk dat dit beeld van de ideale moeder ver verwijderd is van de realiteit.

Dit betekent echter ook weer niet dat het moederschap een en al pijn en bitterheid inhoudt. Eigenlijk is het een prachtige fase waarin er ook een hele hoop liefde en vreugde is.

De waarheid is dat het moederschap een gemengde ervaring inhoudt: dat wil zeggen, er leven tegelijkertijd tegenstrijdige gevoelens in ons.

Tijdens de zwangerschap kan het bijvoorbeeld zijn dat je zeer veel geluk ervaart, omdat er een klein mensje onderweg is, dat nota bene in jou groeit. Maar tegelijkertijd is het zeer waarschijnlijk dat je ook veel duizeligheid, misselijkheid en algemene malaise ervaart.

Het zou normaal moeten zijn om de malaise te kunnen tonen die een moeder voelt. Helaas dicteert onze samenleving echter dat dit soort gevoelens moeten worden onderdrukt.

En omdat we ons als moeders dus vaak niet vrij voelen om onze gedachten en ontevredenheid uit te drukken, zijn er zo veel moeders die zich eenzaam voelen.

Moeders die zich eenzaam voelen

De echte moeder is een vrouw die om verschillende redenen alleen is.

Een van deze redenen is dat bepaalde informatie niet van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het lijkt bijvoorbeeld nog steeds een geheim dat de bevalling pijnlijk zal zijn en dat het moederschap bijna al je tijd, energie en geld in beslag neemt.

Moeders die zich eenzaam voelen hebben hulp nodig

Er wordt ons bijna ook nooit verteld dat jonge moeders zeer weinig slaap krijgen en zich hierdoor moe en prikkelbaar voelen.

Of dat moeders vaak het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn. Zelfs niet dat er momenten zullen zijn waarop je je schuldig voelt omdat je niet al je verplichtingen nakomt, etc.

In sommige opzichten hebben we geleerd om te leven met het concept van een onafhankelijke moeder, een vrouw die alles kan. Maar wanneer we er eenmaal voor hebben gekozen om de uitdaging van het moederschap aan te gaan en tegelijkertijd steevast aan onze vroegere levensstijl vast proberen te houden, kan het zijn dat we ons alleen en incompetent voelen.

Om die reden is het erg waardevol om het moederschap aan te gaan met mensen om ons heen die van ons houden.

Mensen die ons niet alleen moeten aanmoedigen, maar ons ook moeten ondersteunen en advies moeten geven. Vooral wanneer we worden geconfronteerd met problemen of twijfels.

Zoek emotionele steun

Mensen zijn sociale wezens. We zijn ervoor gemaakt om in een gemeenschap te leven en een ondersteunend netwerk te creëren om met moeilijke tijden om te gaan.

Het moederschap is een meer dan geschikte tijd om om dit soort hulp te vragen.

Dingen die uiterst belangrijk zijn om de angst en de stress die gepaard gaan met de verantwoordelijkheden van het moederschap enigszins lichter te maken zijn onder andere:

 • alles er even uit kunnen gooien
 • om advies vragen
 • antwoorden krijgen van mensen die ervaring hebben
 • begrip ontvangen
 • om gunsten kunnen vragen
Een van de moeders die zich eenzaam voelen

In sommige delen van de wereld, zoals in Spanje en de Verenigde Staten, hebben moeders die zich eenzaam voelen, moederschapsgroepen opgericht.

In dit soort groepen komen moeders die zich eenzaam voelen samen om hun ervaringen te delen en hun twijfels, angsten of hoop te bespreken.

Het doel is om gevoelens van eenzaamheid uit te bannen. Daarnaast is het bedoeld om een ondersteunend netwerk te creëren dat moeders in staat stelt om hun rol goed uit te voeren.

Je bent niet alleen

Er zijn genoeg moeders die zich eenzaam voelen, het is dus belangrijk om te weten dat je niet alleen bent.

Het is tevens belangrijk om te onthouden dat vermoeidheid en slaap onze gemoedstoestand en onze fysieke en mentale prestaties beïnvloeden.

Wij zijn geen perfecte, ideale moeders. En dat kunnen we ook nooit zijn en dat moeten we ook niet willen.

Wij zijn menselijke vrouwen met sterke kanten, maar tegelijkertijd ook met beperkingen.

Soms voelen moeders zich eenzaam, en dat is niets om bang voor te zijn.

Deze manier van denken herinnert ons eraan dat we anderen nodig hebben. Tegelijkertijd moeten we ook voor onszelf zorgen. Het handhaven van een balans is niet eenvoudig, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is.

Met dat in gedachten, als je je eenzaam voelt, ga dan op zoek naar ondersteuning.

Het moederschap is geen gemakkelijke weg, maar het brengt wel veel geluk met zich mee. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.