Amalgaamvullingen: wat zijn de gezondheidsrisico’s?

In dit artikel stellen we je op de hoogte van alles wat je moet weten met betrekking tot de gezondheid en veiligheid van amalgaamvullingen.
Amalgaamvullingen: wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Laatste update: 01 februari, 2019

Wist je dat amalgaamvullingen grotendeels bestaan uit kwik en dat dit zware metaal giftig is voor je gezondheid? Wist je dat het gebruik van amalgaam in sommige landen zelfs verboden is vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn?

In dit artikel zullen we je op de hoogte stellen van alles wat je moet weten met betrekking tot de gezondheid en veiligheid van amalgaamvullingen:

  • Wat amalgaam precies is.
  • Wat voor invloed de amalgaamvullingen kunnen hebben op je gezondheid.
  • Welke opties er bestaan om de vullingen te vervangen.

Wat zijn amalgaamvullingen?

man laat zijn vullingen zien

Amalgaam is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van meerdere metalen, met name kwik. Sommige tandartsen gebruiken amalgaam om gaatjes te vullen die ontstaan als gevolg van tandbederf.

Tegenwoordig worden in de meeste landen andere materialen gebruikt om gaatjes te vullen. Dit komt doordat verscheidene studies aantonen dat de hoeveelheid kwik die amalgaamvullingen bevatten schadelijk kan zijn voor zowel de patiënt als de tandarts die de vulling plaatst.

Daarnaast vindt er een groeiende milieubeweging plaats die bezig is het gebruik van producten die veel kwik bevatten te verminderen. Aangezien dit soort producten negatieve gevolgen hebben voor de planeet.

Sinds 2008 is het gebruik van amalgaam verboden in landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Blootstelling aan kwik

witte thermometer

Eén amalgaamvulling bevat tussen de 120 en 570 mg kwik. Dit element komt geleidelijk aan vrij wanneer het in aanraking komt met:

Er is dan sprake van kwikdampen die gedurende het leven dag in dag uit in het lichaam worden opgenomen. Hierdoor zijn dit soort vullingen een sterke bron van voortdurende vergiftiging.

Onthoud echter dat je altijd kan worden blootgesteld aan kwik. Dit kan als je in aanraking komt met een product dat kwik bevat, zoals:

  • Thermometers
  • Gloeilampen
  • Batterijen
  • Cosmetica
  • Bepaalde huidcrèmes
  • Verf
  • Pesticiden etc.

Onderzoek toont ook aan dat grote oceaanvissen als tonijn en zwaardvis ook gevaarlijke hoeveelheden kwik kunnen bevatten. Probeer deze vissoorten dus niet te vaak te eten.

Gezondheidsrisico’s

Een van de grootste risico’s die verbonden zijn aan kwik is dat, hoewel een klein gedeelte door het lichaam wordt afgedreven, het grootste gedeelte van dit zware metaal zich opstapelt in de hersenen. Hier kan het wel jaren verblijven.

Dit veroorzaakt een progressieve degeneratie van neuronen, een verschijnsel dat in verband is gebracht met ziektes als Alzheimer en Parkinson.

Een ander ernstig gezondheidsprobleem doet zich voor wanneer het kwik zich bij zwangere vrouwen door de placenta heen werkt. Het komt dan terecht in het centrale zenuwstelsel van de foetus.

Kwik kan zich ook opstapelen in je:

  • Maag-darmkanaal
  • Mond
  • Longen
  • Schildklier
  • Hypofyse

En nog andere delen van het lichaam.

Misschien ook interessant om te lezen:
Lees meer over problemen met de schildklier

Kunnen amalgaamvullingen verwijderd worden?

Zodra mensen erachter komen welke gezondheidsrisico’s er verbonden zijn aan de hoeveelheid kwik in hun amalgaamvulling, vragen ze zich meestal af of de vulling verwijderd kan worden om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Dit geldt vooral voor mensen die al last hebben van de bijwerkingen van kwik, maar nog niet wisten dat kwik de oorzaak van deze symptomen was.

Het antwoord is ja, ze kunnen worden verwijderd, maar dit moet wel voorzichtig gedaan worden. Als het niet mogelijk is om een strikt protocol na te leven, dan is het voor zowel de tandarts als de patiënt beter om de vulling(en) te laten zitten.

Beiden kunnen namelijk het risico lopen te worden blootgesteld aan een plotselinge vrijlating van kwik. Dit kan nog veel meer schade aanbrengen aan de gezondheid.

Veiligheidsmaatregelen bij het verwijderen van vullingen

Probeer altijd op zoek te gaan naar een professionele specialist die ervaring heeft met het verwijderen van dit soort vullingen. Zorg ervoor dat je je aan de volgende richtlijnen houdt:

  • Isoleer de gehele mond tijdens het verwijderen om te voorkomen dat je restanten van de vulling doorslikt.
  • Gebruik bescherming voor de ogen.
  • Gebruik een zuurstofmasker.
  • Laat de vulling verwijderen in een koude omgeving.
  • Zorg ervoor dat de vulling in zijn geheel snel verwijderd wordt.
  • Vervang de oude vulling door een nieuwe vulling gemaakt van betere materialen.
  • Ontsmet het te behandelen gebied met een antisepticum.

Als de tandarts of patiënt tijdens dit proces wordt blootgesteld aan kwik, dan raden wij aan dat beiden zichzelf behandelen met een effectief natuurlijk middel om zware metalen uit het lichaam te verwijderen, namelijk chlorella. Dit product is afgeleid van algen en heeft een krachtige ontgiftende werking.

De stof kan helpen allerlei schadelijke stoffen, niet alleen zware metalen, uit het lichaam te verwijderen. Dit is voornamelijk te danken aan de grote hoeveelheid chlorofyl die aanwezig is in deze stof.

Koriander, knoflook en magnesium kunnen ook erg behulpzaam zijn. In dit artikel kun je enkele manieren leren hoe je het beste je lichaam kunt ontgiften. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.