Alternatieve en verrassende manieren om uien te gebruiken

Er zijn veel manieren om uien als meer dan enkel een heerlijke toevoeging aan verschillende gerechten toe te voegen. Lees in dit artikel hoe.
Alternatieve en verrassende manieren om uien te gebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Dankzij de eigenschappen die uien hebben bestaan er meer manieren om uien te gebruiken dan alleen als heerlijke toevoeging aan verschillende gerechten. Zo kan het bolgewas ook helpen om een hoop dagelijkse taakjes een stuk makkelijker te maken.

Uien vallen onder de bekendste groenten die er bestaan, zowel in de wereld van voedsel als in de wereld van de alternatieve geneeskunde.

De groente heeft antibiotische, ontgiftende en antioxidante eigenschappen. Daarom wordt de ui al honderden jaren gebruikt als natuurlijk geneesmiddel voor meerdere aandoeningen.

Waar echter maar weinig mensen bij stilstaan, is dat uien niet alleen een heerlijke smaak hebben en veel voedingsstoffen bevatten. Ze kunnen ook op verschillende interessante manieren gebruikt worden in huis, voor de schoonheid en in de tuin.

Wat echter helemaal mooi is, is dat de ui een geweldige, goedkope en bovendien milieuvriendelijke vervanging kan zijn voor een hoop producten die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn. Blijf doorlezen om twaalf alternatieve manieren te ontdekken om uien te gebruiken die je wellicht zullen verrassen!

1. Uien om barbecues en koekenpannen schoon te maken

Barbecue schoonmaken met ui

Maak gebruik van de vele goede eigenschappen die deze groente biedt om verbrandde etensresten te verwijderen van het rooster van je barbecue, koekenpannen en ander kookgerei. 

De antibacteriële bestanddelen die uien bevatten zijn niet alleen in staat om viezigheid te verwijderen, maar werken ook als desinfectan s  en zijn in staat om onaangename geurtjes te neutraliseren.

Steek een vork in een groot stuk ui en wrijf hiermee over de voorwerpen die je wilt schoonmaken. Verwijder resterend vuil met een vochtige doek of een beetje afwasmiddel.

2. Vlekken verwijderen

Met behulp van een stukje vers gesneden ui kun je vlekken en brandplekjes gemakkelijk uit kleding verwijderen. In dit geval heeft ui een soortgelijke werking als waterstofperoxide doordat het diep in het stofweefsel trekt zonder de stof verder te beschadigen.

Wrijf met de ui over de vlek heen. Laat het kledingstuk weken in koud water en doe het vervolgens in de wasmachine.

3. Insecten afweren

Uien tegen insecten

Blijkbaar vinden mieren, muggen en een verscheidenheid aan andere insecten die je huis en tuin binnendringen de sterke geur van uien erg onaangenaam.

In plaats van een hoop giftige en schadelijke insecticiden te proberen, kun je in dit geval daarom beter eens proberen om een ui in stukjes te snijden, de stukjes op een bordje te leggen en dit bordje vervolgens op een plek te zetten waar insecten vaak langs komen.

Je kunt ook proberen om een paar stukjes ui te mengen met wat heet water en dit water vervolgens met behulp van een spuitfles in de rondte te spuiten.

4. De geur van verf elimineren

De onaangename geur van verf of vernis kan gemakkelijk gemaskeerd worden met een beetje verse ui.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is de ui in meerdere stukken snijden. Leg deze vervolgens neer op plaatsen waar de geur het sterkst aanwezig is.

5. Schoenen schoonmaken

Vieze schoenen

Om modder en grasvlekken van je schoenen te verwijderen, kun je proberen om een paar minuten met een stukje rauwe ui over je schoenen te wrijven. Verwijder overige viezigheid vervolgens met een vochtige doek en een beetje zeep als dit nodig is.

6. Roest verwijderen

IJzeren voorwerpen gaan vaak erg achteruit doordat ze verroest raken. Om de oorspronkelijke glorie van deze voorwerpen weer te herstellen, kun je ze even hard boenen met een stukje ui en vervolgens oppoetsen met een schone doek.

7. Insectenbeten verkoelen

Uien tegen insectenbeet

De ontstekingsremmende en verfrissende eigenschappen van uien zorgen ervoor dat uien gebruikt kunnen worden als middel om irritatie veroorzaakt door insectenbeten te verzachten en verkoelen.

Breng hiervoor simpelweg een stukje ui aan op het aangedane deel van de huid. Je kunt ook proberen om vers uiensap aan te brengen.

8. Irritaties in de keel verzachten

Een afkooksel van de schil van uien en een beetje water kan helpen om keelontsteking en keelpijn te verzachten. Als de smaak je echt niet aanstaat, kun je proberen om een beetje citroensap en honing toe te voegen.

9. Lichte zonnebrand behandelen

Uien tegen zonnebrand

Om te voorkomen dat zonnebrand huidinfecties veroorzaakt, kun je met een stukje ui over de verbrandde huid heen wrijven. Het zwavel dat uien bevatten zal de regeneratie van de huid versnellen en een brandend gevoel en roodheid verminderen.

10. Splinters en doorns verwijderen

Houd met behulp van een beetje tape of plakband een stukje ui een uur lang tegen de plek waar een splinter of doorn zit aan. Na een uur kun je de splinter of doorn er voorzichtig uittrekken.

11. Acne verminderen

Een alternatieve manier om uien te gebruiken is tegen acne

De samentrekkende en antibacteriële eigenschappen van uien zijn geweldig om acne te behandelen. Dankzij deze eigenschappen kunnen uien namelijk helpen om de huid minder vettig te maken. Zo kunnen mee-eters die je gezicht minder aantrekkelijk maken geëlimineerd worden.

Voordat je ui echter als masker op je gezicht aanbrengt is het belangrijk om eerst even op een klein deel van je huid te kijken of er geen allergische reactie ontstaat en of je huid er niet te gevoelig voor is.

12. Haaruitval tegengaan

De antibacteriële eigenschappen van uien kunnen roos bestrijden en de groei van nieuwe haren bevorderen. De antioxidante bestanddelen gaan haaruitval tegen en zorgen ervoor dat je haar sterker en voller wordt.

Het enige dat je hoeft te doen om van deze voordelen te profiteren, is een infusie maken van ui en gekookt water. Gebruik deze infusie vervolgens als middel om je haar mee te spoelen voordat je het wast met je gebruikelijke shampoo.

Wist jij dat er zoveel alternatieve manieren bestonden om uien te gebruiken? Nu je het wel weet, kun je er vanaf vandaag gelijk van gaan profiteren! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.