Alles wat je nog niet over muscovado-suiker wist
Samen met panela is muscovado-suiker een van de minst geraffineerde suikers die we in de supermarkt kunnen vinden. Met een ietwat vochtige textuur en uitgesproken smaak heeft zijn reputatie als gezond alternatief de productie en consumptie omhoog laten schieten. Vandaag vertellen we je 8 dingen die je misschien niet over muscovado-suiker wist.
1. Muscovado-suiker is een soort rietsuiker
Er zijn verschillende producten die we van suikerriet kunnen krijgen die verschillende vormen aannemen: ruwe suiker, geraffineerde suiker, siroop of melasse. Het verschil tussen hen komt van het vochtgehalte, de grootte van de kristallen en het aandeel sucrose dat het bevat.
De Food and Drug Administration (Engelse link) maakt onderscheid tussen rietsuiker en rietsuikerstroop. De andere soorten suiker, zoals muscovado, worden als ‘andere soorten suikerriet met gewone namen herkend ‘.
Alle bruine suikers worden door hun bruine kleur gekenmerkt, met schakeringen van geel tot het donkerste bruin. Dit is het geval met het product dat we in dit artikel analyseren.
2. Er zijn veel soorten suiker
Ze verschillen echter allemaal van elkaar. Demerara, poedersuiker, panela, rapadura, rietsuiker, hoewel ze voor ons misschien hetzelfde lijken, hebben ze een aantal kenmerken waardoor ze zich onderscheiden.
Ze zijn van de verdamping van het suikerriet afkomstig en houden een deel van de melasse vast dat niet volledig verdampt. De uiteindelijke hoeveelheid melasse verschilt echter per soort. Dat is de reden dat ze verschillende texturen en smaken hebben.
Demerara-suiker en poedersuiker zijn lichter en hebben drogere kristallen. Rapadura-suiker ziet er meestal als fijn zand uit, omdat het tijdens het productieproces door een zeef gaat. En panela is in de vorm van middelgrote massieve blokken te vinden.
3. Het productieproces kent verschillende fasen
Muscovado-suiker kan niet snel worden gemaakt en het is ook geen afvalproduct. De productie moet bepaalde fasen doorlopen, waaronder onder andere de volgende:
- Het sap uit het suikerriet halen.
- De vloeistof zuiveren en verdampen om de eerste concentratie van de vaste delen te krijgen.
- Afkoeling wat tot suikerkristallen leidt.
- Behouden van de melasse die tijdens het koken verschijnt om het eindproduct te bereiken, dat niet geraffineerd is.
4. Het is alleen van suikerriet afkomstig
Over het algemeen kunnen fabrikanten suiker maar uit twee grondstoffen halen: suikerbiet of suikerriet. Het proces dat ze ondergaan voordat je het eindproduct krijgt, is altijd hetzelfde, ongeacht de plant waar het vandaan komt.
De geografische regio is bepalend, vooral vanwege het klimaat. In koudere gebieden, zoals Europa, verbouwt men voornamelijk suikerbieten. In tropische klimaten daarentegen verbouwen ze suikerriet.
Muscovado-suiker kan alleen uit suikerriet gemaakt worden. Het maakt niet uit in welke regio de fabrikant zich bevindt, er is geen manier om het uit suikerbieten te halen.
5. Muscovado-suiker heeft een uitgesproken smaak
Muscovado suiker smaakt anders dan witte suiker, honing of zoetstofstropen. Het heeft een meer uitgesproken smaak door de aanwezigheid van melasse, die in het eindproduct achterblijft.
Het doet je misschien aan zoethout of toffee denken, met een licht bittere ondertoon. De textuur is ook anders, omdat het een meer vochtige soort suiker is.
6. Je kunt het als zoetstof en bij het koken gebruiken
Je kunt muscovado-suiker als vervanging voor witte suiker gebruiken: in thee, koffie en yoghurt. Het helpt je echter ook bij het koken. Het wordt zelfs zeer in zoetwaren gewaardeerd, omdat het producten een sterkere smaak en een aantrekkelijkere kleur geeft.
Hoewel het wonderen doet in recepten voor koekjes, cakes of puddingen, is het niet alleen in zoete gerechten nuttig. Je kunt het ook in sauzen, zoals vinaigrette, of in marinades om vlees te marineren gebruiken.
Het werkt anders als je het kookt en daar moet je rekening mee houden als je het ene product door het andere wilt vervangen. Aan het einde van het koken geeft de muscovado-suiker een meer fruitige en zoete smaak en een vochtigere textuur.
7. Het heeft dezelfde voedingssamenstelling als geraffineerde suiker
Hoewel sommige mensen het als gezonder beschouwen dan witte suiker, heeft muscovado-suiker praktisch dezelfde voedingssamenstelling (Spaanse link). Beiden leveren 4 calorieën per gram en zijn bijna 100% koolhydraten.
Hoewel het waar is dat muscovado-suiker bij het conserveren van een deel van het rietsap sporen van bepaalde mineralen zoals magnesium, kalium of calcium bevat, kunnen we het niet als een legitieme bron van deze voedingsstoffen beschouwen. Het is beter om ze uit gezonder voedsel te halen, zoals groenten, noten en volkoren granen.
Om dezelfde reden, hoewel het een minder bewerkte suiker is, is het nog steeds een toegevoegde suiker. Je moet dus je inname controleren en volgens de aanbevelingen niet meer dan 25 gram per dag innemen.
Ontdek ook:
4 fantastische exfolianten met bruine suiker
8. Zijn markt groeit
Tegenwoordig groeit de belangstelling voor gezonde en milieuvriendelijke voeding aanzienlijk. Vooral onder jongere mensen, die meer tijd en moeite besteden aan het vinden en kopen van minder bewerkte, lokale producten en producten waarvan de productie een lagere ecologische impact heeft.
Dit vertaalt zich ook in een toename van de consumptie van ongeraffineerde rietsuiker, waaronder muscovado-suiker. India, Colombia en Pakistan zijn tegenwoordig de belangrijkste producenten van deze producten.
Muscovado-suiker is natuurlijk, maar het is ook een additief
In tegenstelling tot witte suiker wordt muscovado-suiker niet geraffineerd. Door het productieproces blijven de melasse op natuurlijke wijze behouden. Het bevat daarom wat mineralen en fytonutriënten en heeft het een karakteristieke smaak en textuur.
Hoewel het misschien een betere keuze is dan geraffineerde suiker, moet je het niet te veel gebruiken, want het is tenslotte een toegevoegde suiker die gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is belangrijk dat je de dagelijkse aanbevelingen kent en deze in je dieet toepast.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
- EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
- FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
- Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
- McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.