Alles over hoofdpijn na een ruggenprik
Deskundigen schatten dat ongeveer 40% van de patiënten die een ruggenprik of spinale anesthesie ondergaan, last van hoofdpijn na de ruggenprik heeft. Over het algemeen is het een aandoening die vanzelf weggaat.
Een ruggenprik is een procedure die wordt uitgevoerd om lokale anesthesie toe te passen of voor diagnostische of therapeutische doeleinden. Soms veroorzaakt het een vermindering van de intracraniale druk en dit leidt op zijn beurt tot hoofdpijn.
Medische professionals voerden de eerste ruggenprikken aan het einde van de 19e eeuw uit. Aan het begin van de 20e eeuw was de incidentie van hoofdpijn door deze procedure 60%. Dit percentage is in de loop van de tijd afgenomen en blijft dat tot op de dag van vandaag doen.
Wat is een ruggenprik?
Een ruggenprik is een klinische procedure die bedoeld is om hersenvocht te extraheren. Het wordt ook uitgevoerd om anesthesie of een medicijn toe te passen. Deze vloeistof wordt rond de hersenen en het ruggenmerg aangetroffen. Het fungeert als een soort kussen.
Tijdens de procedure steekt de arts een naald tussen twee lendenwervels en in het wervelkanaal. Afhankelijk van het doel van de ruggenprik wordt een van de volgende handelingen uitgevoerd:
- De medische professional verwijdert een kleine hoeveelheid hersenvocht, die een andere professional in het laboratorium zal onderzoeken.
- Een bepaalde hoeveelheid vloeistof wordt verwijderd om de druk in het wervelkanaal te verminderen.
- Vervolgens injecteert de medische professional wat verdoving.
- Daarna verwijderen ze de naald. Als er echter een zeer groot verlies aan hersenvocht is, dan neemt de druk van het hersenvocht in de schedelholte af en dit veroorzaakt hoofdpijn.
Hoofdpijn en een ruggenprik
Hoofdpijn na een ruggenprik komt meestal voor als bilaterale pijnen. Met andere woorden, aan beide kanten van het hoofd. Het is gebruikelijk dat ze zich onmiddellijk manifesteren en in ieder geval binnen een periode van maximaal vijf dagen na de procedure. Het normale is dat ze in minder dan een week spontaan verdwijnen.
In typische gevallen wordt de pijn erger als de patiënt zit of staat. Medische professionals raden daarom aan om te blijven liggen. De hoofdpijn komt vooral voor bij vrouwen tussen de 8 en 30 jaar en met een laag lichaamsgewicht.
Aan de andere kant hangt de manifestatie van hoofdpijn na de ruggenprik grotendeels af van het type naald dat de chirurg heeft gebruikt, de toegepaste techniek en de vaardigheid van de chirurg die de procedure heeft uitgevoerd. Hoe kleiner de naalddikte, hoe minder kans op hoofdpijn. Zeer dunne naalden verminderen het percentage getroffen patiënten tot 11%.
Symptomen en diagnose
Het belangrijkste symptoom van hoofdpijn na een ruggenprik zijn doffe, kloppende pijnen die in intensiteit van licht tot ronduit invaliderend variëren. De pijn wordt erger als de patiënt opstaat en vermindert als hij gaat liggen. De hoofdpijn kan met andere symptomen gepaard gaan, zoals:
- Duizeligheid
- Oorsuizen
- Dubbel of wazig zien
- Misselijkheid
- Gehoorverlies
- Nekstijfheid
- Pijn
Magnetische resonantiebeelden zullen onder andere een afname van intracraniële structuren laten zien. De diagnose is klinisch. Soms zal de arts om een MRI of andere vergelijkbare onderzoeken vragen om andere mogelijke oorzaken van de hoofdpijn uit te sluiten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe de wervelkolom verbonden is met de organen
Andere gegevens om rekening mee te houden
Medische professionals adviseren patiënten om gedurende een periode van niet minder dan 12 uur te gaan liggen als er na een ruggenprik hoofdpijn optreedt. De pijn manifesteert zich meestal 15 minuten na het zitten. Zo kan de patiënt nog steeds dingen doen zoals opstaan om naar de badkamer te gaan of om te eten.
Het drinken van veel vocht helpt om het cerebrospinale vocht dat verloren is gegaan te herstellen, vooral gedurende de 24 uur na de procedure. Op dezelfde manier, tenzij een medische professional anders aangeeft, is het raadzaam om koffie of dranken te drinken die cafeïne bevatten.
De hoofdpijn zou dan moeten verdwijnen. Als de hoofdpijn erg intens is of enkele uren na de procedure helemaal niet verdwijnt, dan moet de patiënt zijn arts raadplegen.
Dat geldt ook als er sprake is van braken en tintelingen of gevoelloosheid in de benen. Tevens als er problemen zijn met plassen of pijn of bloeding optreedt op de plaats waar de chirurg de naald heeft ingebracht.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Herrera Salas, S. (2016). Cefalea post punción lumbar. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(620), 443-448.