13 aanbevolen lichamelijke oefeningen voor mensen met COPD

Regelmatige lichaamsbeweging en ademhaling is goed voor iedereen, maar vooral voor mensen met COPD. In dit geval kun je er het beste een dagelijkse routine van maken.
13 aanbevolen lichamelijke oefeningen voor mensen met COPD
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 januari, 2023

Lichamelijke inactiviteit is lastig voor mensen met COPD en daarom worden bepaalde aangepaste oefeningen voor mensen met COPD aanbevolen. In feite zijn ze een fundamenteel onderdeel van de behandeling. Een zittende levensstijl daarentegen kan de aandoening verergeren.

Het doel van lichamelijke activiteiten bij mensen met COPD is de borstspieren actief te houden. Daardoor kunnen ze meer zuurstof opnemen en dus minder ademen.

Sommige mensen met COPD denken dat ze het beste kunnen rusten, omdat lichaamsbeweging hen gemakkelijk vermoeit. Dit is echter niet waar, zoals je hieronder zult zien.

Wat is COPD?

COPD is een acroniem voor chronische obstructieve longziekte. Het wordt gekenmerkt door een gebrek aan vrije luchtstroom in de longen, waardoor ademhalen moeilijk wordt en leidt tot hoesten, piepen en af en toe slijm- of sputumproductie.

Mensen met COPD lopen een verhoogd risico op hartproblemen, longkanker en andere daarmee samenhangende aandoeningen. Zoals de naam al zegt, is deze aandoening chronisch en is er geen genezing bekend.

Deze ziekte is ook progressief. Met een goede behandeling is het echter mogelijk om de kwaliteit van leven te behouden en de progressie van de aandoening te vertragen. lichamelijke oefeningen moeten een essentieel onderdeel van het leven zijn van mensen met COPD.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
6 gewoontes die slecht zijn voor de gezondheid van je longen

De symptomen van COPD

Man met COPD bij de dokter
Een deskundige moet beoordelen welke oefeningen voor een COPD-patiënt toelaatbaar zijn.

Chronische obstructieve longziekte is een conglomeraat van ademhalingsaandoeningen die de luchtstroom in de longen verminderen. Het bestaat uit astma, chronische bronchitis en longemfyseem, dus de symptomen zijn zeer gevarieerd. De meest relevante zijn echter de onderstaande.

 • Ademhalingsmoeilijkheden.
 • Droge hoest of hoest met sputum.
 • Piepende ademhaling of abnormale ademhalingsgeluiden.
 • Moeite met het inademen van lucht.
 • Frequente luchtweginfecties.

Aanbevolen lichamelijke oefeningen voor mensen met COPD

Vanwege hun aandoening kunnen en mogen mensen met COPD veel vormen van lichaamsbeweging niet uitvoeren. Het is het beste om een arts te raadplegen voordat je aan een plan begint. Enkele van de meest aanbevolen lichamelijke oefeningen voor mensen met COPD zullen we hieronder toelichten.

1. Stretching

Stretching zorgt voor flexibiliteit, elasticiteit en ontspanning. Ze moeten langzaam, geleidelijk en niet langer dan 10 minuten worden gedaan.

Om armstrekkingen uit te voeren volg je de onderstaande stappen.

 • Til met je linkerhand je rechterarm boven de elleboog op.
 • Trek je elleboog voorzichtig naar je linkerschouder.
 • Houd je hoofd naar de tegenovergestelde (rechter) kant gericht.
 • Herhaal dit met de andere arm.

Om beenstrekkingen uit te voeren pas je de volgende aanwijzingen toe.

 • Ga staan.
 • Buig je linkerbeen omhoog en pak het met je linkerhand vast bij de enkel.
 • Houd de andere arm tegen de muur geleund om je evenwicht niet te verliezen.
 • Herhaal dit met het andere been.

2. Wandelen

Wandelen is een prima optie voor mensen met COPD . Het meest raadzaam is om het elke dag te doen, te beginnen met een rustige wandeling van 10 minuten.

Elke week kun je tijd toevoegen tot je 20 of 30 minuten per dag bereikt. Het kan buiten, binnen en zelfs thuis beoefend worden.

3. Trappen oplopen

Je mag de kans om trappen op te lopen niet missen, want het is een uitstekende oefening. De beste manier om het te doen is om je vast te houden aan de leuning, uit te ademen als je een trede opgaat, en in te ademen als je naar beneden gaat. Dit is een zeer complete activiteit voor mensen met COPD .

4. Push-ups en voorzichtig gewichtheffen

Als het gaat om voorzichtig gewichtheffen, worden handgewichten aanbevolen. Een liter melk of een elastiek is ook handig. Houd je armen aan elke kant van je lichaam en neem in elke hand een gewicht.

Push-ups zijn ook een goede activiteit. Doe ze, buig je armen en breng ze naar je borst. Adem in aan het begin van de beweging en adem uit aan het eind. Ga dan terug naar de oorspronkelijke positie en herhaal 10 keer.

5. Knie-extensies

Volgens de aanbevelingen van de Mexicaanse Vereniging voor Gerontologie en Geriatrie (Engelse link), is het raadzaam de knieën herhaaldelijk te strekken bij mensen met COPD. Daar zijn verschillende modaliteiten voor.

 • Eerst kan de patiënt in een stoel gaan zitten met een rechte rug.
 • Adem dan in en til het rechterbeen met gestrekte knie voorzichtig op.
 • Het moet volledig gestrekt zijn en zo recht mogelijk gehouden worden terwijl je uitademt.
 • Adem dan weer in en laat het been langzaam zakken tot de voet de vloer raakt. Je kunt ook wat gewicht toevoegen aan elk been.
 • Herhaal dit 10 tot 15 keer.

6. Calf raise

De calf raise is een andere van de meest aanbevolen oefeningen voor mensen met COPD . Ga gewoon staan met een stoel voor je op ongeveer 10 centimeter afstand.

Spreid je benen uit elkaar, adem in en ga op je tenen staan terwijl je langzaam uitademt. Houd ongeveer 10 seconden vast en laat dan je hielen zakken, terwijl je weer inademt. Doe idealiter 2 sets van 10 herhalingen.

7. Ademen met samengetrokken lippen

Lichamelijke oefeningen voor de ademhaling zijn ook essentieel voor mensen met COPD (Engelse link). In dit geval moet het volgende worden gedaan,

 • Ontspan de spieren van je schouders en nek.
 • Adem 2 seconden in door de neus. Je mond moet gesloten zijn.
 • Tuit je lippen en adem 4 seconden uit.
 • Herhaal dit ongeveer 5 keer of tot je ongemak voelt.

8. Diafragmatische ademhaling

Voor deze oefening is het nodig om op je rug te gaan liggen met je knieën gebogen naar je borst. Eén hand moet op de buik worden gelegd en de andere op de borst.

Adem dan diep in door je neus en tel tot 3 terwijl je probeert de lucht naar de buik te laten stromen. Je buik moet iets omhoog gaan, maar de borst moet op zijn plaats blijven. Span dan je buikspieren aan en adem een tel tot 6 uit, met min of meer samengetrokken lippen.

9. Sterk hoesten

Dit is een andere lichamelijke oefeningen voor de ademhaling die sterk wordt aanbevolen voor mensen met COPD . Het helpt om overtollig slijm effectief en zonder veel vermoeidheid te verdrijven.

De persoon moet in een comfortabele houding zitten en lucht inademen door de mond met meer intensiteit dan normaal. Activeer dan je buikspieren en drijf de lucht uit in 3 sterke uitademingen, terwijl je het geluid “ha, ha, ha” maakt.

10. Tai Chi

Tai Chi is een uitstekende oefening; niet alleen voor mensen met COPD , maar voor iedereen in het algemeen. Het bevat een zachte activiteit voor hart en longen, terwijl het helpt de spieren te versterken. Het verlicht ook stress en bevordert ontspanning.

11. Leg lifts

Een van de andere oefeningen voor mensen met COPD die worden aanbevolen zijn leg lifts. De geleverde inspanning is echter minimaal, zodat het gewoon helpt om de symptomen en de algemene lichamelijke conditie te verbeteren. Om het goed uit te voeren moeten de volgende stappen gevolgd worden.

 • Ga op een stoel met rechte rug zitten met de voeten uit elkaar.
 • Til één been op met gebogen knie, zodat het naar je schouder gaat.
 • Adem uit terwijl het been wordt opgetild en houd het minstens 10 seconden vast.
 • Adem in als het been daalt.
 • Herhaal dit zo vaak als nodig is.

12. Elbow twists

Elbow twists zijn ideaal voor mensen met COPD, omdat ze helpen de ribbenkast gemakkelijker uit te zetten. Bovendien is het mogelijk om het staand of zittend uit te voeren, afhankelijk van de specifieke aandoening.

Om het uit te voeren hoef je alleen maar je handen op je schouders te plaatsen (aan dezelfde kant), zodat je ellebogen naar buiten wijzen. Maak vervolgens cirkelvormige bewegingen die langzaam moeten worden uitgevoerd, waarbij je aan het begin van de cirkel uitademt en aan het eind inademt.

13. Ademen met je ellebogen

Een zeer effectieve lichamelijke oefeningen voor de ademhaling is de methode van ademen met de ellebogen. Dit is een oefening die, naast het uitzetten van de ribbenkast, de luchtstroom in de longen van mensen met COPD verbetert.

Het enige wat je hoeft te doen is op een stoel gaan zitten, je ellebogen buigen en ze tot schouderhoogte optillen. Tegelijkertijd moeten de vingertoppen van je beide handen in contact zijn met de voorkant van je borst.

Als je de vorige houding hebt aangenomen, moeten beide ellebogen naar achteren worden gedrukt en je handen van elkaar worden gescheiden terwijl je uitademt. Druk vervolgens beide ellebogen naar voren, waarbij je de vingertoppen dichter bij elkaar brengt terwijl je inademt. Het is de bedoeling dat je de oefening zo vaak herhaalt als je nodig acht.

Andere aanbevelingen voor mensen met COPD

Hoewel oefeningen de lichamelijke conditie van mensen met COPD verbeteren, moet de uitvoering ervan gecombineerd worden met veranderingen in levensstijl om betere resultaten te verkrijgen. In die zin zijn er meerdere aanbevelingen die deze mensen zouden moeten volgen om hun conditie te verbeteren, waaronder de volgende eruit springen.

 • Rook niet.
 • Slaap goed.
 • Neem eventueel voorgeschreven medicijnen.
 • Zorg voor een gezond dieet.
 • Val af.
 • Vermijd triggers.
 • Doe aan cardiopulmonale revalidatie.
 • Handhaaf lichamelijke activiteit.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
De oorzaken en symptomen van COPD

De voordelen van lichamelijke oefeningen en je levensstijl aanpassen met COPD

Wandelen
Alle mensen met COPD moeten de oefeningen en vormen van beweging kiezen waar hij/zij zich prettig bij voelt en activiteiten die hij/zij leuk vindt, zodat hij/zij zich eraan houdt.

Mensen met COPD halen grote voordelen uit lichamelijke oefeningen. In het algemeen verbetert het de werking van het hart en het cardiovasculaire systeem, evenals de bloeddruk en de symptomen van de ziekte.

Enkele van de andere specifieke voordelen zijn dat het de manier verbetert waarop het lichaam zuurstof gebruikt en beheert, de energie verhoogt, helpt een gezond gewicht te behouden en de spierkracht en prestaties verhoogt.

Het is het beste om alles geleidelijk te doen terwijl je comfortabele kleding en schoenen met gesloten tenen draagt. Het is ook aan te raden om de tijd of het aantal keren dat je de oefening kunt doen op te nemen tot je een lichte ademnood voelt.

Je moet altijd een paar minuten rusten tussen de ene serie en de andere. Het is het beste om de intensiteit elke week te verhogen, niet elke dag.

Daarnaast is het een goed idee om dansen op te nemen als onderdeel van je regelmatige lichaamsbeweging. Je kunt ook activiteiten doen als schaatsen of roeien.

Mensen met COPD moeten dagelijks geschikte lichamelijke oefeningen doen

Als na een paar dagen oefeningen doen je COPD-symptomen toenemen, kun je het beste een dag vrij nemen. Als je duizeligheid, kortademigheid, snelle hartslag of verwarring ervaart, zorg dan dat je een medisch centrum bezoekt.

mensen met COPD moeten van lichamelijke oefeningen een routine maken. Het is niet raadzaam ze slechts af en toe te doen, want dat vermindert de effectiviteit en kan zelfs bepaalde risico’s opleveren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Holland A, Hill C, Jones A, McDonald C. Ejercicios respiratorios para la enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 10. Art. No.: CD008250. DOI: 10.1002/14651858.CD008250
 • Priego Jiménez, Susana, Torrijos Laín, Teresa, & Carrascosa Martínez, A. Guía de Rehabilitación respiratoria en pacientes con EPOC.
 • Montejo, Yeny Marlies Traba, and Wilson Alberto Mora León. “Los ejercicios físicos terapéuticos y su influencia en pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Orientaciones metodológicas.” Opuntia Brava 10.4 (2018): 116-123.
 • Salinas, Ruth, and Liliam Herrera. “Evolución clínica del estadio cero de epoc en pacientes tabaquistas con intervenciones médicas no farmacológicas.” Crea Ciencia Revista Científica 12.1 (2018): 3-18.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.