9 voordelen van het met mate drinken van bier

Het drinken van alcoholische dranken, waaronder bier, door gezonde mensen lijkt het risico op het ontwikkelen van sommige ziekten te verminderen
9 voordelen van het met mate drinken van bier

Laatste update: 02 januari, 2019

Omdat bier een natuurlijk product is, kan het de gezondheid verbeteren op een aantal manieren, maar alleen als je niet meer dan twee glazen per dag drinkt.

Bier is een traditionele drank die in honderden landen over de hele wereld wordt gedronken. De karakteristieke smaak en het verfrissende effect zorgen ervoor dat het vooral op hete dagen wordt gedronken met vrienden of na een lange werkdag.

Overdaad schaadt, maar …

Net zoals met alle alcoholische dranken is het drinken van dit gerstenat in overmaat slecht voor de gezondheid. Dankzij de voedende eigenschappen kan het met mate drinken van bier meerdere voordelen hebben voor het lichaam. 

Hoewel veel mensen dit niet weten, bevat bier slechts 45 calorieën per 100 ml en is het een bron aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Dus vandaag zullen we het hebben over de negen hoofdvoordelen van bier, om je er aan te herinneren dat het prima is om af en toe een biertje te nemen.

1. Het drinken van bier versterkt de botten

Ruggengraat

Naast calcium is silicium ook een essentieel mineraal om de botten gezond te houden. Bier bevat veel van dit mineraal, wat helpt bij het verhogen van de botdichtheid bij oudere personen. Let op: als je meer dan twee glazen per dag drinkt, verhoog je het risico op botbreuken juist meer.

2. Gezondere nieren

Een van de redenen dat je meer urineert na het drinken van dit brouwsel, is omdat het werkt als een diureticum. Omdat het 90% uit water bestaat, laag aan natrium is en veel kalium bevat, stimuleert bier de uitscheiding van vloeistoffen.

Ook dankzij de hop die in bier zit, vermindert het drinken van matige hoeveelheden het risico op nierstenen met maximaal 40%.

3. Het voorkomt neurodegeneratieve ziektes

Hersencellen

Beheerste bierconsumptie speelt ook een rol bij de productie van nieuwe zenuwcellen, die helpen bij het verbeteren van het geheugen. Het silicium in bier helpt bij het elimineren van giftige metalen die in verband staan met degeneratieve ziektes.

4. Het is anticarcinogeen

Een van de polyfenolen in bier, xanthohumol, staat bekend als een krachtige antioxidant die de groei van kankercellen kan tegenhouden.  Als preventief middel tegen prostaat- en darmkanker kan men deze afgeleide van hop gebruiken.

Het bevat ook voedingsstoffen die men gebruikt als supplement bij hormoonbehandelingen bij vrouwen.

5. Het is een ontstekingsremmer

Zere Knie

Hop, een van de belangrijkste ingrediënten van bier, heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Daardoor vermindert het het risico op ziekten die samenhangen met veroudering. Dit actieve ingrediënt kan enorm helpen bij het beheersen van artritis en andere ziekten die worden veroorzaakt door overmatige ontsteking.

6. Verbetert de spijsvertering

De vezels en ontstekingsremmende eigenschappen in een biertje zorgen ervoor dat het een geweldige hulp voor de de spijsvertering. Omdat het een gefermenteerde vloeistof is, helpt het bij het stimuleren van goede bacteriën in de darmflora en het balanceert ook de pH van de maag.

Het kan worden gebruikt voor de bestrijding van gas, ontsteking en pijn. Het is ook een geweldig middel tegen constipatie, dankzij de voedingsvezels.

7. Het is rijk aan vitaminen en mineralen

Granen zoals gerst en tarwe worden gebruikt om bier te maken, naast water en gist. De korrels zitten vol met voedingsstoffen die het brouwproces overleven. Ze worden ook versterkt door de fermentatie en het filterproces.

Bier is een natuurlijke bron van:

  • B-vitaminen (vooral foliumzuur)
  • Mineralen (silicium, kalium, magnesium, calcium, selenium)
  • Vezels

8. Het brengt cholesterol onder controle

Cholesterol

Mensen die alcoholische dranken met mate drinken, hebben een hoger niveau van goede cholesterol (HDL). Dit soort gezonde vetten vermindert overmatige lipiden in het bloed en voorkomt daarmee verstoppingen.

Bier vermindert ook de fibrinogeenniveaus, een eiwit dat bloedstolling kan veroorzaken.

Ook dankzij de polyfenolen helpt bier bij hoge bloeddruk en biedt het bescherming voor de gezondheid van het hart.

9. Het voorkomt veroudering

De actieve ingrediënten in deze drank controleren het ontstekingsproces van het lichaam en verminderen de kans op chronische ziekten. Het bevat ook een grote hoeveelheid antioxidanten, moleculen die de oxidatieve schade door vrije radicalen kunnen verminderen.

Kortom, hoewel het is aangeduid als een alcoholische drank, is het drinken van kleine hoeveelheden bier goed voor het lichaam. Geniet van een rustig moment van ontspanning of drink het gewoon een paar keer per week.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.