12 redenen waarom bier gezond is

Tijdens de zomer, op die bijna verstikkend hete en vochtige dagen, smaakt vrijwel niets beter dan een heerlijk koud biertje. Deze drank wordt meestal geassocieerd met feestjes, bijeenkomsten met vrienden en andere plezierige gebeurtenissen.
12 redenen waarom bier gezond is

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn maar weinig mensen die weten dat het niet alleen heerlijk verfrissend is, maar ook dat bier gezond is wanneer het met mate gedronken wordt.

Gezondheidsdeskundigen kiezen er vaak voor om het drinken van bier niet aan te raden. Veel mensen denken namelijk dat je er dan net zo goed zo veel van kunt drinken als je wilt, aangezien het toch zo gezond is. Onderzoek toont daarentegen aan dat het drinken van 1 of 2 biertjes gezond is, zolang je verantwoord drinkt.

Drink met mate

Nog een gegeven dat het waard is om te onthouden, is dat een glas bier, afhankelijk van de soort, ongeveer 220 calorieën bevat. Dit is dus nog een reden om slechts met mate van deze drank te genieten. Nu je dit allemaal weet, willen we ten slotte in dit artikel 12 geweldige voordelen die het drinken van bier kan bieden met je delen.

12 redenen waarom bier gezond is

Gaat slapeloosheid tegen

Een van de redenen dat bier gezond is is dat het slapeloosheid tegen kan gaan

Bier bevat twee bestanddelen die een goede nachtrust ondersteunen, namelijk nicotinezuur en riboflavine. Als je plots slaperig wordt nadat je een biertje hebt gedronken, dan zijn deze twee bestanddelen hier vrijwel zeker verantwoordelijk voor.

Ontspant je voeten

Na een lange, zware dag kunnen je voeten misschien moe en opgezwollen zijn. Om je arme voetjes te kalmeren, kun je proberen ze even te weken in een bak met bier. De bruisende drank zal helpen de voeten langzaamaan te ontspannen.

Vermindert stress

Volgens een verslag van de Mayo Clinic kan een matige bierconsumptie helpen stress en angst tegen te gaan. De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen is 235 ml en voor mannen 475 ml.

Gezonde huid

Nog een reden dat bier gezond is is dat het goed is voor de huid

Ook is bier gezond voor de huid. Bier bevat namelijk vitaminen en antioxidanten die de gezondheid van de huid verbeteren. Ze verwijderen onzuiverheden en stimuleren de groei van nieuwe cellen.

Het is zelfs zo dat deze drank vaak een ingrediënt is in de schoonheidsbehandelingen in veel Europese kuuroorden. Hier zijn ze allang op de hoogte van de vele voordelen die bier biedt voor de huid.

De overgang

Het hoge flavanoïdegehalte is gerelateerd aan de toename in calcitonine. Dit is een hormoon dat essentieel is om de botbeschadiging die zich voordoet na de overgang te voorkomen. Dit is dus nog een reden waarom bier gezond is. Daarnaast bevat bier krachtige antioxidanten die vroegtijdige veroudering voorkomen.

Beschermt het hart

Een matige bierconsumptie kan de kans op een hartaanval tussen de 40 à 60% verkleinen. Onderzoek toont aan dat gist het gehalte slecht cholesterol kan verlagen.

Daardoor voorkomt het dat de aderen verstopt raken en gaat het het ontstaan van bloedpropjes tegen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de gehele cardiovasculaire gezondheid erop vooruitgaat.

Verbetert het geheugen

Dat het het geheugen helpt is een andere reden dat bier gezond is

Meerdere studies tonen aan dat het siliciumgehalte in bier kan helpen cognitieve problemen en geheugenverlies tegen te gaan. Deze onderzoeken tonen ook aan dat mensen die regelmatig en met mate bier drinken minder kans hebben om Alzheimer te ontwikkelen.

Beschermt de nieren

Bier is gezond in het geval van nierstenen. Het drinken van één of twee biertjes per dag kan er zo voor zorgen dat je nieren gezond blijven.

Onderzoek uitgevoerd in Finland toont namelijk aan dat mensen die elke dag een biertje drinken tot wel 40% minder kans hebben op nierstenen. Deze voordelen zijn verbonden aan het hop dat bier bevat, een bestanddeel dat de botten sterker maakt.

Verbetert de spijsvertering

Nog een reden waarom bier gezond is, is dat bier het lichaam voorziet van een grote hoeveelheid vezels. Deze hebben immers een natuurlijke laxerende werking op het lichaam.

In tegenstelling tot andere dranken die geen vezels bevatten, bevordert deze drank daardoor een gezonde stoelgang. Het kan zo helpen maag- en darmproblemen als constipatie en diarree te voorkomen.

Rijk aan B-vitamines

Bier is ook een geweldige bron van B-vitamines. Vooral donker bier bevat grote hoeveelheden vitamine B3, B6 en B8 (foliumzuur). Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij het herstel van lichaamscellen, terwijl vitamine B6 de symptomen van PMS verlicht. Foliumzuur kan daarnaast helpen darmkanker te voorkomen.

Ondersteunt een gezond gezichtsvermogen

Dat het het gezichtsvermogen ondersteunt is een andere reden dat bier gezond is

Meerdere studies uitgevoerd in de VS en Canada tonen aan dat het dagelijks drinken van bier de kans op staar aanzienlijk kan verkleinen. Dit voordeel is vooral van belang voor mensen met diabetes. Deze mensen hebben namelijk meer kans deze aandoening te ontwikkelen.

Middel tegen verkoudheid

Het drinken van warm bier wanneer je verkouden bent kan helpen je symptomen onder controle te houden en het herstel te versnellen. Hete gerst stimuleert de bloedsomloop en ademhaling, heeft een positief effect op spierpijn en versterkt je immuunsysteem.

Hoe consumeer je bier bij verkoudheid?

Dompel een flesje bier onder in een heet bad. Wanneer de drank warm is geworden, voeg je vier eetlepels honing toe alvorens het op te drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • LEAKE,C.D., and SILVERMAN, M: “Alcoholic beverages in clinical medicine”, Year Book Medical
    Publishers, Chicago, 1966, 160p.
  • GASTINEAU, D.F. DARBY, W.J, and TURNER, T.B EDS: Fermented food beverages in nutrition,
    Academic Press, New York, 1979, 537p.
  • The american journal of Medicine. Association between alcohol consumption and both osteoporotic fracture and bone density. (2009)DOI:  amjmed.com/article/S0002-9343(08)00109-5/fulltext
  • Ganry O, et al. Effect of alcohol intake on bone mineral density in elderly women: The EPIDOS Study.
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10965974

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.