12 redenen waarom bier gezond is

18 mei 2016
Dankzij het hoge gehalte flavanoïden en antioxidanten kan bier bij sommige vrouwen helpen botbeschadiging na de overgang te voorkomen.

Tijdens de zomer, op die bijna verstikkend hete en vochtige dagen, smaakt vrijwel niets beter dan een heerlijk koud biertje. Deze drank wordt meestal geassocieerd met feestjes, bijeenkomsten met vrienden en andere plezierige gebeurtenissen. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat bier niet alleen heerlijk verfrissend is, maar dat het ook goed is voor de gezondheid wanneer het met mate gedronken wordt.

Gezondheidsdeskundigen kiezen er vaak voor om het drinken van bier niet aan te raden, daar veel mensen denken dat je er dan net zo goed zo veel van kunt drinken als je wilt, aangezien het toch zo gezond is. Onderzoek toont aan dat het drinken van 1 of 2 biertjes gezond is, zolang je verantwoord drinkt.

Nog een gegeven dat het waard is te onthouden, is dat een glas bier ongeveer 220 calorieën bevat, afhankelijk van de soort. Dit is dus nog een reden om slechts met mate van deze drank te genieten. Nu je dit allemaal weet, willen we in dit artikel 12 geweldige voordelen die het drinken van bier kan bieden met je delen.

Gaat slapeloosheid tegen

Slapeloosheid

Bier bevat twee bestanddelen die een goede nachtrust ondersteunen, namelijk nicotinezuur en riboflavine. Als je plots slaperig wordt nadat je een biertje hebt gedronken, dan zijn deze twee bestanddelen hier vrijwel zeker verantwoordelijk voor.

Ontspant je voeten

Na een lange, zware dag kunnen je voeten misschien moe en opgezwollen zijn. Om je arme voetjes te kalmeren, kun je proberen ze even te weken in een bak met bier. De bruisende drank zal helpen de voeten langzaamaan te ontspannen.

Vermindert stress

Volgens een verslag van de Mayo Clinic kan een matige bierconsumptie helpen stress en angst tegen te gaan. De maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen is 235 ml en voor mannen 475 ml.

Gezonde huid

Vrouw die Bier Drinkt

Bier bevat vitaminen en antioxidanten die de gezondheid van de huid verbeteren, doordat ze onzuiverheden verwijderen en de groei van nieuwe cellen stimuleren. Het is zelfs zo dat deze drank vaak een ingrediënt is in de schoonheidsbehandelingen in veel Europese kuuroorden, waar ze allang op de hoogte zijn van de vele voordelen die bier biedt voor de huid.

De overgang

Het hoge flavanoïdegehalte is gerelateerd aan de toename in calcitonine, een hormoon dat essentieel is om de botbeschadiging die zich voordoet na de overgang te voorkomen. Daarnaast bevat bier krachtige antioxidanten die vroegtijdige veroudering voorkomen.

Beschermt het hart

Een matige bierconsumptie kan de kans op een hartaanval tussen de 40 à 60% verkleinen. Onderzoek toont aan dat gist het gehalte slecht cholesterol kan verlagen, waardoor het voorkomt dat de aderen verstopt raken en het ontstaan van bloedpropjes tegengaat en er daarnaast voor zorgt dat de gehele cardiovasculaire gezondheid erop vooruitgaat.

Verbetert het geheugen

Hersenen

Meerdere studies tonen aan dat het siliciumgehalte in bier kan helpen cognitieve problemen en geheugenverlies tegen te gaan. Deze onderzoeken tonen ook aan dat mensen die regelmatig en met mate bier drinken minder kans hebben om Alzheimer te ontwikkelen.

Beschermt de nieren

Het drinken van één of twee biertjes per dag kan ervoor zorgen dat je nieren gezond blijven. Onderzoek uitgevoerd in Finland toont aan dat mensen die elke dag een biertje drinken tot wel 40% minder kans hebben op nierstenen. Deze voordelen zijn verbonden aan het hop dat bier bevat, een bestanddeel dat de botten sterker maakt.

Verbetert de spijsvertering

Bier voorziet het lichaam van een grote hoeveelheid vezels die een natuurlijke laxerende werking op het lichaam hebben. In tegenstelling tot andere dranken die geen vezels bevatten, bevordert deze drank een gezonde stoelgang en kan het helpen maag- en darmproblemen als constipatie en diarree te voorkomen.

Rijk aan B-vitamines

Bier is een geweldige bron van B-vitamines. Vooral donker bier bevat grote hoeveelheden vitamine B3, B6 en B8 (foliumzuur). Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij het herstel van lichaamscellen, terwijl vitamine B6 de symptomen van PMS verlicht. Foliumzuur kan daarnaast helpen darmkanker te voorkomen.

Ondersteunt een gezond gezichtsvermogen

Gezichtsvermogen

Meerdere studies uitgevoerd in de VS en Canada tonen aan dat het dagelijks drinken van bier de kans op staar aanzienlijk kan verkleinen. Dit voordeel is vooral van belang voor mensen met diabetes, want deze mensen hebben namelijk meer kans deze aandoening te ontwikkelen.

Middel tegen verkoudheid

Het drinken van warm bier wanneer je verkouden bent kan helpen je symptomen onder controle te houden en het herstel te versnellen. Hete gerst stimuleert de bloedsomloop en ademhaling, heeft een positief effect op spierpijn en versterkt je immuunsysteem.

Hoe consumeer je bier bij verkoudheid?

Dompel een flesje bier onder in een heet bad. Wanneer de drank warm is geworden, voeg je vier eetlepels honing toe alvorens het op te drinken.

Bekijk Ook