Voedsel dat je beter kunt vermijden als je astma hebt
Mensen met astma zijn vaak op zoek naar zelfgemaakte recepten van voeding die ze kunnen eten zonder last te krijgen van aanvallen, maar niet veel mensen weten welk voedsel je moet vermijden. Geloof het of niet, sommige voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren.
Lees hieronder verder om meer te leren.
Dieet is belangrijk voor astma
Dit klinkt misschien een beetje pretentieus, omdat eten niet de enige oplossing voor astma is. Wat je eet heeft echter een grote impact op je leven.
Het limiteren van je consumptie van bepaalde voeding en het eten van een voedingsrijk dieet kan helpen bij het behandelen van astma. Het gaat geweldig samen met conventionele behandelingen!
Als je astma hebt, vermijd of verminder dan je inname van de volgende voedingsmiddelen:
Verzadigde vetten
Je komt het tegen in veel voeding waar we van genieten als lunch of avondeten, zoals gebakken producten, rood vlees en gefrituurd voedsel.
Verzadigd vet is ook aanwezig in bewerkt voedsel en volgens de Mayo Clinic verergert het de symptomen van astma. Dit komt door de reactie van het immuunsysteem op het innemen van deze middelen.
Daarom is het eten van omega 3-vetzuren aan te bevelen (vette vis, vlaszaad en walnoten bijvoorbeeld) en ook een bron van eiwitten (magere melk, kipfilet en peulvruchten bijvoorbeeld).
Wanneer je boodschappen gaat doen, bekijk dan de etiketten om voeding te vinden die geen verzadigd vet bevat. Begin tegelijkertijd met het stomen, bakken of grillen van je voeding in plaats van het te frituren.
Volle melk
Volle melk heeft een hoog vetgehalte en verergert je symptomen. Maar maak je geen zorgen, je hoeft geen veganist te worden!
Kies je zuivel gewoon zorgvuldig uit: kies voor vetvrije producten en probeer af en toe eens een vervanger. Heb je bijvoorbeeld amandelmelk of aardappelmelk al eens geprobeerd?
We eten vaak veel zuivel zonder erover na te denken, aangezien het in allerlei dagelijkse recepten en voeding voorkomt, zoals crèmeachtige soepen, gevulde pastagerechten, ijsjes, latte, vruchtensapjes en boter.
Alsof dat nog niet genoeg was, verhoogt de structuur en textuur van melkproducten de productie van slijm en verhoogt daardoor de congestie. Dit maakt het moeilijk om vrij te ademen tijdens een astma-aanval.
Lees dit ook eens: Welke zuivelproducten bevatten weinig lactose?
Rood vlees
Opnieuw zullen we het over verzadigde vetten moeten hebben, omdat vlees het in grote hoeveelheden bevat. Hoewel er wel uitzonderingen zijn zoals lamsvlees, wat magerder is, verergeren de astmasymptomen door het verzadigde vet dat je tegenkomt in rundvlees of varkensvlees.
Volgens een onderzoek van het Nutrition Journal hebben mensen die veel rood vlees eten ook meer kans om astma te ontwikkelen. Eet het maximaal eens per week en kies voor gezondere opties, zoals kip, kalkoen of vis.
Citrusvruchten en tomaten
Hoe kunnen deze fruitsoorten, die goed voor ons zouden moeten zijn, astma verergeren? Zowel citrusvruchten als tomaten bevatten veel voedingsstoffen en vezels, maar ook componenten die de symptomen kunnen verergeren.
Je hoeft niet van de ene op de andere dag te stoppen met het eten van deze producten, maar probeer op zijn minst je consumptie ervan te beperken.
Zoute voeding
Te veel natrium wekt nierproblemen op en leidt tot overgewicht en het opzwellen van de benen. Het kan ook een negatieve impact hebben op mensen met astma, omdat het de reactie van je immuunsysteem verhoogt en je symptomen opwekt.
Gebruik weinig zout op je maaltijden en vermijd bewerkte voeding, zoals ingeblikte of kant-en-klare soep, diepvriesfriet en andere snacks.
Zet eens niet het zoutvaatje op tafel en lees de verpakking van de producten die je koopt goed, want vele bevatten ‘verborgen natrium’ (zelfs snoep bevat zout!).
Transvet
Transvet wordt gevormd tijdens een proces waar waterstof wordt toegevoegd aan plantaardige olie. Het is erg schadelijk en verhoogt je risico op hartziektes en diabetes, terwijl het astmasymptomen versterkt.
Vermijd alle voeding met transvet, ook margarine, gefrituurde voeding van restaurants en gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën. Deze vetten zitten ook in koekjes en commercieel gebakken producten, cakes en cakemix.
Kies in plaats daarvan voor voeding met ‘goede vetten’ zoals olijf- of lijnzaadolie en noten zoals amandelen of walnoten. Dit zal niet alleen je astmasymptomen doen afnemen, maar beschermt je ook tegen vele andere ziektes.
Misschien ook interessant om te lezen: Elf redenen waarom je magnesium nodig hebt
Magnesium versus astma
Je kunt voeding die rijk is aan magnesium niet vergeten wanneer het aankomt op een goed dieet voor mensen met astma. Dit mineraal is noodzakelijk om je spieren en ademhalingssysteem te kalmeren.
Het is ook een ontstekingsremmer en verwijdt de bronchiën. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 500 mg.
Om genoeg magnesium binnen te krijgen, moet je een dieet volgen met veel rauwe groente en fruit, en ook peulvruchten en noten.
Als je astma hebt, voeg deze voedingsmiddelen dan toe aan je dieet:
- Sesamzaad en pompoenpitten
- Soja (in alle vormen)
- Peulvruchten (linzen, garbanzobonen, erwten)
- Tarwezemelen
- Sleutelbloemolie
- Groenten (snijbiet, spinazie, groene bonen, peterselie, wortelen, uien)
- Fruit (bananen, dadel, rozijnen, maracuja)
- Noten (pistachenoten, walnoten)
- Haver
- Wakamezeewier
- Knoflook
Probeer het uit!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
- Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
- Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
- Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
- Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
- Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
- Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
- Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
- Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
- Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
- American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.