9 reinigende sappen die je lichaam kunnen helpen verjongen
Reinigende sappen zijn een geweldige manier om voor je lichaam te zorgen. Ze kunnen gifstoffen elimineren die het gevolg zijn van onder andere een slecht dieet, alcohol- en tabaksmisbruik, en stress. Bovendien zijn deze vruchtensappen heel eenvoudig te maken en ze zijn heerlijk.
Je kunt ze het beste ‘s morgens drinken, het liefste op een lege maag. Uiteraard moet je zelf uitvinden wat voor jou het meest plezierig is. Je moet ze ook combineren met een bewegingsroutine en een gezond voedingspatroon. Daarnaast raden we je aan om samen met een van deze reinigende sappen twee liter water per dag te drinken. Vandaag laten we je 9 reinigende sappen zien om je lichaam te verjongen en gifstoffen af te voeren.
9 reinigende sappen die je lichaam kunnen helpen verjongen
1. Citrussap
Citrussap is ontgiftend en reinigend. Het is perfect om het vasthouden van vocht te voorkomen en je taille en buikomvang te verkleinen. Het is een natuurlijk diureticum, bevat vitamine A, B, en C, en mineralen als kalium, ijzer, calcium, en magnesium. Je moet het een maand lang elke dag drinken. Dit sap heeft heel eenvoudige ingrediënten en is heel gemakkelijk te bereiden. Je hebt nodig:
- sap van 1 grapefruit
- 2 spinazieblaadjes
- sap van 3 sinaasappels
- 1 kop in blokjes gesneden papaja
- 1 plakje of schijfje ananas
Om het te maken meng je gewoon alle ingrediënten door elkaar in een blender en drink je het sap vervolgens meteen op.
2. Cellulite-bestrijdend sap
Dit sap is perfect om cellulite te bestrijden omdat het je lichaam helpt zich te ontdoen van de opgehoopte vloeistoffen en gifstoffen die dit probleem veroorzaken. Het kan ook het vet elimineren dat zich in je spieren ophoopt. Je moet dit drankje een maand lang elke dag ‘s morgens drinken. Dit zijn de ingrediënten:
- het sap van 2 grapefruits
- 1 kop in blokjes gesneden perziken
- 1 geschilde komkommer
- 6 aardbeien
- 1 kopje water
- 1 kop ananassap
Blend eerst alle ingrediënten samen, zeef ze vervolgens en drink dit reinigende sap meteen op.
3. Groen sap
Groen sap is geweldig om je lichaam te ontgiften en te reinigen, en het is ook een natuurlijk diureticum. Het bevat vitamine A en C en grote hoeveelheden vezels, wat betekent dat het geweldig is voor je spijsverteringsstelsel. Net als de andere twee moet je dit sap een maand lang elke dag drinken, bij voorkeur ‘s morgens. De ingrediënten zijn:
- 1 kopje in blokjes gesneden ananas
- 1 komkommer
- 2 stengels selderij
- 1 eetlepel honing
Je hebt een keukenmachine nodig om dit sap te maken. Doe eerst al het fruit en de groenten in de keukenmachine en zet deze aan tot het helemaal glad is. Meng er dan de honing door. Als je geen keukenmachine hebt, kun je een blender gebruiken. Als je dit doet, zorg er dan voor dat de ingrediënten eerst in stukjes gesneden zijn en blend totdat ze goed gemengd zijn. Zeef het en serveer het vervolgens meteen.
4. Rode bessensap
Dit sapje bevat veel antioxidanten, die onder andere helpen het verouderingsproces te vertragen. Het bevat ook tannines, kalium, magnesium, natrium en calcium. Deze zijn allemaal erg belangrijk voor een goede gezondheid. Je moet het elke dag drinken, het liefste ‘s morgens. Hier zijn de ingrediënten:
- het sap van 2 citroenen
- 1 eetlepel honing
- 6 aardbeien
- 2 plakjes of schijfjes ananas
- 1 kopje in blokjes gesneden druiven
Doe het fruit in een keukenmachine of blender tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Combineer ze dan met citroensap en voeg een eetlepel honing toe.
5. Een reinigend sap voor de spijsvertering
De vijfde op onze lijst van reinigende sappen is goed voor je spijsverteringskanaal. Dat betekent dat het je helpt een flinke hoeveelheid gifstoffen te elimineren. Het bevat ook vezels, die de spijsvertering verbeteren en de stoelgang vergemakkelijken. Je kunt het het beste ‘s morgens na het ontbijt drinken, of wanneer je maar wilt. De ingrediënten voor dit sap zijn:
- 1 stengel selderij
- het sap van 1 citroen
- 2 ananasschijven
- 2 geschilde en gehalveerde wortels
- 1 gele appel
Om dit sap te maken moet je alle ingrediënten mengen en ze dan met het citroensap vermengen. Laat het je direct goed smaken!
6. Een diuretisch sap
Een diuretisch sap heeft een belangrijk vochtafdrijvend effect. Het is dus geweldig om af te vallen, te reinigen en gifstoffen te elimineren. Je moet het elke ochtend op een lege maag drinken, zo lang als je wilt. De ingrediënten voor dit sap zijn:
- 1 glas sinaasappelsap
- 1 stengel selderij
- 4 takjes peterselie
- 1 eetlepel fijngehakte cactusvijg
- 1/4 van een schijf ananas
Blend eerst alle ingrediënten tot ze goed gemengd zijn, zonder klontjes, en serveer meteen. Als je wilt, kun je het vooraf zeven.
7. Een kruiden- en specerijensap
Dit soort sap is geweldig om gifstoffen in je lichaam te elimineren en bevat bovendien veel vitaminen en mineralen. Het is ook een goede manier om je spijsverterings- en maagstelsel goed te laten werken. Je moet het ‘s morgens op een lege maag drinken, zolang als je wilt. Hier zijn de ingrediënten voor kruiden- en specerijensap:
- 2 grote tomaten
- 1 komkommer
- 2 eetlepels koriander
- 2 eetlepels peterselie
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 eetlepel basilicum
- 3 teentjes knoflook
- 1/4 theelepel cayennepeper
Doe eerst alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en ze deze aan totdat het een gladde drank is. Strooi er dan de cayennepeper over.
We denken dat je het misschien ook leuk vindt om te lezen:
Zelf cayennepeperzalf voor spataderen maken
8. Veenbessensap
Veenbessensap is een zeer effectief natuurlijk diureticum. Het bevat ook veel antioxidanten, die helpen het verouderingsproces te vertragen. Het is extra nuttig voor vrouwen omdat het infecties van de urinewegen kan voorkomen. Je kunt het het beste ‘s morgens drinken, en zo lang als je wilt. De ingrediënten voor het maken van dit sap zijn:
- 2 grote rode appels
- 1 grote groene peer
- 1/2 kopje rode veenbessen
- 1 stengel bleekselderij
- 1 grote komkommer
Doe eerst alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en meng alles tot ze goed gemengd zijn. We raden aan om het sap niet te zeven en het meteen op te drinken.
9. Pruimensap
Dit is het laatste van de reinigende sappen op onze lijst. Net als veenbessen zijn pruimen heel goed om te ontgiften door de darmwerking te bevorderen en het verouderingsproces te vertragen. Het is ook een uitstekend natuurlijk diureticum. We raden aan het ‘s morgens te drinken, op een lege maag, zo lang als je wilt. Hier zijn de ingrediënten:
- 3/4 kopje fijngehakte pruimen
- 2 grote groene peren
- 1 grote grapefruit
- 1/4 van een kleine citroen
- 1 grote stengel selderij
Doe eerst alle ingrediënten in een processor of blender totdat alles goed gemengd is. Dien dan onmiddellijk op.
Dus, welke van deze reinigende sappen klinkt jou het beste in de oren? Wacht niet langer en probeer er vandaag nog eentje uit!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ahmed, T., Sadia, H., Khalid, A., Batool, S., & Janjua, A. (2010). Report: prunes and liver function: a clinical trial. Pakistan journal of pharmaceutical sciences, 23(4), 463–466. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20884464/
- Askarpour, M., Ghalandari, H., Setayesh, L., & Ghaedi, E. (2023). Plum supplementation and lipid profile: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Journal of nutritional science, 12, e6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9869099/
- Apples. (2018). The Nutrition Source. Consultado el 23 de abril de 2024. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/
- Ashkar, F., Bhullar, K. S., & Wu, J. (2022). The Effect of Polyphenols on Kidney Disease: Targeting Mitochondria. Nutrients, 14(15), 3115. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370485/
- Basu, A., Nguyen, A., Betts, N. M., & Lyons, T. J. (2014). Strawberry as a functional food: an evidence-based review. Critical reviews in food science and nutrition, 54(6), 790–806. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24345049/
- Blumberg, J. B., Camesano, T. A., Cassidy, A., Kris-Etherton, P., Howell, A., Manach, C., Ostertag, L. M., Sies, H., Skulas-Ray, A., & Vita, J. A. (2013). Cranberries and their bioactive constituents in human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 4(6), 618–632. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/
- Chen, L., Zhu, Y., Hu, Z., Wu, S., & Jin, C. (2021). Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity. Food science & nutrition, 9(11), 6406–6420. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
- National Center for Complementary and Integrative Health.(2019).“Detoxes” and “cleanses” What you need to know. Consultado el 23 de abril de 2024. https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know
- Edwards, A. J., Wiley, E. R., Brown, E. D., Clevidence, B. A., Vinyard, B. T., Collins, J. K., Perkins-Veazie, P., & Baker, R. A. (2003). Consumption of watermelon juice increases plasma concentrations of lycopene and β-carotene in humans. The Journal of Nutrition, 133(4), 1043–1050. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622157226
- El-Mostafa, K., El Kharrassi, Y., Badreddine, A., Andreoletti, P., Vamecq, J., El Kebbaj, M. S., Latruffe, N., Lizard, G., Nasser, B., & Cherkaoui-Malki, M. (2014). Nopal cactus (Opuntia ficus-indica) as a source of bioactive compounds for nutrition, health and disease. Molecules (Basel, Switzerland), 19(9), 14879–14901. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270776/
- Farhan, M. (2024). The promising role of polyphenols in skin disorders. Molecules (Basel, Switzerland), 29(4), 865. https://www.mdpi.com/1420-3049/29/4/865
- Hodges, R. E., & Minich, D. M. (2015). Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of nutrition and metabolism, 2015, 760689. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488002/
- Igwe, E. O., & Charlton, K. E. (2016). A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytotherapy Research: PTR, 30(5), 701–731. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5581
- Koyama, T., Nagata, N., Nishiura, K., Miura, N., Kawai, T., & Yamamoto, H. (2022). Prune Juice Containing Sorbitol, Pectin, and Polyphenol Ameliorates Subjective Complaints and Hard Feces While Normalizing Stool in Chronic Constipation: A Randomized Placebo-Controlled Trial. The American journal of gastroenterology, 117(10), 1714–1717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9531972/
- Liu, S., Lou, Y., Li, Y., Zhang, J., Li, P., Yang, B., & Gu, Q. (2022). Review of phytochemical and nutritional characteristics and food applications of Citrus L. fruits. Frontiers in nutrition, 9, 968604. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9339955/
- Mandrich, L., Esposito, A. V., Costa, S., & Caputo, E. (2023). Chemical composition, functional and anticancer properties of carrot. Molecules (Basel, Switzerland), 28(20), 7161. https://www.mdpi.com/1420-3049/28/20/7161
- Mokhtari, E., Farhadnejad, H., Salehi-Sahlabadi, A., Najibi, N., Azadi, M., Teymoori, F., & Mirmiran, P. (2021). Spinach consumption and nonalcoholic fatty liver disease among adults: a case-control study. BMC gastroenterology, 21(1), 196. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8088717/
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia, 84, 227–236. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098877/
- Pavan, R., Jain, S., Shraddha, & Kumar, A. (2012). Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnology research international, 2012, 976203. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/
- Roberts, J. L., & Moreau, R. (2016). Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food & function, 7(8), 3337–3353. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353735/
- Santana, L. F., Inada, A. C., Espirito Santo, B. L. S. D., Filiú, W. F. O., Pott, A., Alves, F. M., Guimarães, R. C. A., Freitas, K. C., & Hiane, P. A. (2019). Nutraceutical Potential of Carica papaya in Metabolic Syndrome. Nutrients, 11(7), 1608. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31315213/