8 zelfgemaakte exfoliërende gezichtsmaskers

Als je een gevoelige huid hebt, dan wordt het afgeraden om te vaak te exfoliëren, omdat het de situatie alleen maar erger kan maken. Je zou ook bepaalde agressieve ingrediënten moeten vermijden.
8 zelfgemaakte exfoliërende gezichtsmaskers

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Exfoliëren is een schoonheidsbehandeling die te allen tijde deel zou moeten uitmaken van je huidverzorgingsroutine. Hoewel je alleen af en toe mag exfoliëren, is het zeer belangrijk te onthouden dat exfoliëren de verwijdering van dode huidcellen en andere onzuiverheden die de schoonheid van de huid kunnen aantasten vergemakkelijkt.

Er zijn veel soorten exfoliërende producten verkrijgbaar in de winkels die verzorgend werken voor de huid en die deze bovendien diep reinigen om hem gezond te houden. Ook de natuur biedt ons enkele ingrediënten die zeer veel voordelen bieden voor de huid.

Als we met deze ingrediënten gezichtsmaskers maken, dan zullen we onze huid op natuurlijke wijze reinigen, waardoor deze egaal wordt en daarnaast ook vrij van vettigheid en andere onzuiverheden die huidproblemen zoals acne kunnen veroorzaken.

Als je natuurlijke producten wenst te gebruiken voor je huidverzorging, probeer dan eens de volgende 8 exfoliërende gezichtsmaskers met natuurlijke ingrediënten die je vast en zeker al in huis hebt. 

Probeer deze maskers om je gezicht te exfoliëren

Yogurt-avocadomasker

Avocado bevat gezonde vetten en vitamine E en is daardoor geweldig voor de huid. Combineer je avocado met yoghurt, dan heb je een natuurlijk exfoliërend product dat in staat is onzuiverheden te verwijderen en dat zorgt voor een gladde, gehydrateerde huid.

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 3 eetlepels natuurlijke yoghurt

Wat moet je doen?

Prak het vruchtvlees van een rijpe avocado, voeg de yoghurt toe en meng het tot je een pasta hebt. Breng het mengsel aan als een gezichtsmasker. Laat het ongeveer vijftien minuten zitten en verwijder het vervolgens met een nat doekje. Herhaal deze behandeling één keer per week.

Havermout-amandelmasker

Havermoutmasker

Havermout en amandelen zijn twee van de beste ingrediënten om de huid op natuurlijke wijze te exfoliëren en om de verwijdering van dode huidcellen te vergemakkelijken. Dit exfoliërende masker is zeer speciaal omdat het niet alleen exfoliërend werkt, maar ook vochtinbrengend en egaliserend.

Ingrediënten

  • 50 gram havermout
  • 2 theelepels amandelen (12 gram)
  • 2 druppels essentiële rozenolie
  • 1 eetlepel vochtinbrengende lotion

Wat moet je doen?

Meng alle ingrediënten in een blender en breng de crème vervolgens over je gehele gezicht aan om te exfoliëren. Laat het masker daarna vijftien minuten inwerken en verwijder het vervolgens met een zacht doekje.

Papajamasker

Een hydraterende vrucht zoals papaja is geweldig om te gebruiken voor een exfoliërend masker. 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pulp van de papaja
  • 1 theelepel honing (7,5 gram)
  • 2 druppels essentiële lavendelolie
  • 1 eetlepel smeerwortelbladpoeder (Symphytum officinale)

Wat moet je doen?

Meng alle ingrediënten in een kom tot zich een pasta vormt en breng vervolgens aan over je hele gezicht. Laat daarna tien tot vijftien minuten inwerken.

Koffiemasker

Exfoliëren met Koffie

Koffie is een van de beste exfoliërende ingrediënten die je kunt gebruiken. Koffie is goed voor de huid en vergemakkelijkt de verwijdering van onzuiverheden, wat het gezicht fris en schoon houdt. 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemalen koffie
  • 3 eetlepels hydraterende lotion

Wat moet je doen?

Meng beide ingrediënten in een kom en breng het mengsel vervolgens met ronde bewegingen aan op het gezicht. Laat het daarna tien minuten zitten en was ten slotte je gezicht.

Vlaszaad-honingmasker

Dit zelfgemaakte masker is ideaal voor het verwijderen van dode huidcellen en verwijdert daarnaast ook onzuiverheden in gebieden zoals de ellebogen en knieën.

Ingrediënten

  • 25 gram vlaszaad
  • 1 kop honing (335 gram)
  • ½ kop warm water (125 ml)

Wat moet je doen?

Meng alle ingrediënten en bewaar het mengsel daarna drie uur in de koelkast. Na drie uur is het koud genoeg en kun je het vervolgens dan ook gebruiken om je ellebogen en knieën te reinigen met een lichte massage.

Suiker-citroenmasker

Suiker

Dit masker is geweldig om de huid te exfoliëren en op natuurlijke wijze te bleken. Het is echter belangrijk dat je dit masker alleen ‘s avonds gebruikt, want het maakt de huid namelijk gevoelig voor donkere vlekken als je deze kort na het aanbrengen van het masker blootstelt aan zonlicht.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels suiker (30 gram)
  • Het sap van een halve citroen

Wat moet je doen?

Meng de twee ingrediënten samen en breng het masker vervolgens met gelijkmatige, ronde bewegingen aan. Laat het daarna vijftien minuten zitten en verwijder het ten slotte met warm water.

Karnemelk-zoutmasker

Dit natuurlijke exfoliërende masker is ideaal voor het verminderen van grove poriën, het verwijderen van overtollige olie van de huid en daarnaast ook voor een gladdere en zachtere textuur van de huid. 

Ingrediënten

  • 3 eetlepels karnemelk (45ml)
  • 1 eetlepel zout

Wat moet je doen?

Meng beide ingrediënten samen tot een pasta en breng deze vervolgens aan op het gezicht met gelijkmatige, ronde bewegingen.

Honing-havermoutmasker

Honing

Dit exfoliërende masker gemaakt van honing en havermout is ideaal voor het verwijderen van dode huidcellen en geeft de huid bovendien een frisse uitstraling. 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels havermout (20 g)
  • 1 theelepel honing (7,5 g)

Wat moet je doen?

Meng beide ingrediënten goed door elkaar. Breng het mengsel aan als een masker op een vochtige huid en verdeel het masker goed over het hele gezicht. Laat het twintig minuten zitten en verwijder het vervolgens met warm water. Maak hierbij gebruik van ronde, masserende bewegingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Academy of Dermatology Association. (2019). How to safely exfoliate at home.
    Available in https://www.aad.org/skin-care-secrets/safely-exfoliate-at-home
  • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012, March). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629
  • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
  • Lin, T. K., Zhong, L., & Santiago, J. L. (2018). Anti-inflammatory and skin barrier repair effects of topical application of some plant oils. International journal of molecular sciences, 19(1), 70. https://www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70
  • Li, Y. F., Ouyang, S. H., Tu, L. F., Wang, X., Yuan, W. L., Wang, G. E., … & Kurihara, H. (2018). Caffeine Protects Skin from Oxidative Stress-Induced Senescence through the Activation of Autophagy. Theranostics, 8(20), 5713. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6276298/
  • Jiménez, P., Masson, L., & Quitral, V. (2013). Composición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega-3. Revista chilena de nutrición, 40(2), 155-160. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182013000200010&script=sci_arttext
  • Talamantes, C. S., Ninet, V. Z., Martinez, A. E., Pujalte, B. F., & Llatas, F. P. (2015). Reacciones de fotosensibilidad de origen exógeno: Fototoxia y fotoalergia. Enfermería Dermatológica, 9(26), 10-18. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/5444252.pdf
  • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012). Oatmeal in dermatology: a brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 78(2), 142. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22421643
  • McLoone, P., Oluwadun, A., Warnock, M., & Fyfe, L. (2016). Honey: A therapeutic agent for disorders of the skin. Central Asian journal of global health, 5(1). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661189/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.