8 tips voor snellere verlichting van gezwollen benen

Het masseren van je benen en het nuttigen van diuretisch voedsel kan de bloedsomloop helpen stimuleren en daardoor de zwelling van je benen en de bijbehorende symptomen verminderen.
8 tips voor snellere verlichting van gezwollen benen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hieronder bekijken we de belangrijkste oorzaken van gezwollen benen en geven we je niet minder dan acht eenvoudige tips voor een snellere verlichting van gezwollen benen. Het hebben van gezwollen benen kan onder andere het gevolg zijn van:

 • overbelasting
 • problemen met de bloedsomloop
 • vochtretentie

Dit symptoom treft meestal vrouwen en wordt beschreven als een gevoel van zwaarte, dat het soms moeilijk maakt om te bewegen. Een zwelling leidt vaak tot periodes van langdurige pijn die alleen verdwijnt door middel van rust.

Bovendien kan het gepaard gaan met klachten zoals:

 • tintelingen
 • gevoelloosheid
 • andere symptomen die moeilijk te behandelen zijn en je levenskwaliteit verminderen

Hoewel deze aandoening in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt zonder dat er behandelingen nodig zijn, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het op een natuurlijke manier te behandelen.

Oorzaken van gezwollen benen

Vrouw die haar benen masseert

De belangrijkste oorzaak van deze aandoening is een slechte bloedcirculatie in het onderste deel van het lichaam. De zwaartekracht en het gewicht van het lichaam maken het moeilijk voor het bloed om efficiënt terug te keren naar het hart.

Daarnaast is een andere veel voorkomende oorzaak vochtretentie, die kan optreden als gevolg van nierproblemen. Problemen met de nierfunctie zijn vaak het gevolg van overmatige zoutconsumptie. Nierproblemen kunnen echter het gevolg zijn van verschillende ziekten.

Andere oorzaken van gezwollen benen

De volgende situaties kunnen ook gezwollen benen veroorzaken:

 • lang zitten of staan
 • zwangerschap
 • overgewicht of obesitas
 • het nemen van medicijnen voor diabetes of hypertensie
 • hart- of nierfalen
 • autoimmuunziekten zoals reumatoïde artritis
 • het dragen van ongeschikte schoenen (zoals hakken)
 • sedentaire levensstijl
 • lichamelijk trauma

Symptomen van gezwollen benen

Gezwollen benen worden gekenmerkt door een merkbare ontsteking in gebieden zoals de knieën en de kuiten. Dit ongemak heeft echter de neiging om andere ongemakkelijke symptomen te veroorzaken. De intensiteit van deze symptomen kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

De meest voorkomende symptomen omvatten:

 • een gevoel van zwaarte en vermoeidheid in de benen.
 • tintelingen, jeuk en kramp in de benen.
 • benen zijn rood en voelen warm aan.
 • pijn die toeneemt bij elke vorm van lichamelijke inspanning.
 • het ontstaan van spataderen.

Natuurlijke manieren voor de verlichting van gezwollen benen

Wanneer gezwollen benen worden veroorzaakt door een ziekte, is het meestal noodzakelijk om ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen te gebruiken om deze aandoening te verlichten.

Ongeacht de oorzaak kunnen de volgende tips samen met de juiste medische behandeling meestal snel verlichting van gezwollen benen geven.

1. Doe je voeten omhoog

Vrouw met haar benen omhoog tegen de muur

Als je je benen een paar minuten omhoog houdt, kan dit helpen om de bloedcirculatie te reactiveren. Op die manier kan het bloed makkelijker terugstromen naar het hart. Bovendien ontspant deze eenvoudige oefening ook de spieren en vermindert de spanning in je benen.

2. Draag comfortabele schoenen

Het gebruik van comfortabele en goed ventilerende schoenen kan het optreden van zwellingen verminderen. Kies daarom in plaats van het dragen van hakken en strakke schoenen voor platte schoenen, de beste optie voor dagelijks gebruik.

3. Drink meer water

Het drinken van zes tot acht glazen water per dag kan het risico van ontstekingen die ongemak veroorzaken in de onderste ledematen verminderen. Water drinken stimuleert de lymfedrainage en een goede afvoer van vloeistoffen die in de weefsels worden vastgehouden.

4. Neem een koude douche

Douchen met koud water

Een van de beste natuurlijke manieren om gezwollen benen te verlichten is met koud water. De lagere temperatuur stimuleert de bloedtoevoer en helpt spataderen voorkomen. Bovendien ontspant het de spieren en vermindert de pijn.

5. Gebruik natuurlijke diuretica

Diuretische voedingsmiddelen zoals ananas, selderij en artisjok zijn ideaal voor het bestrijden van vochtretentie in de benen. Deze producten kunnen helpen bij het verbeteren van de nierfunctie en, als gevolg daarvan, de regulatie van de urineproductie verhogen.

6. Doe aan beweging

Lichaamsbeweging biedt verschillende voordelen als je last hebt van oncontroleerbare ontstekingen die je beweging beperken, vooral in de benen.

 • Ten eerste helpt het je om je gewicht onder controle te houden, wat een veel voorkomende oorzaak van een ontstekingsreactie is.
 • Ten tweede helpt het ook bij het bestrijden van vochtretentie en het bevorderen van de circulatie.

7. Gebruik magnesiumsulfaat

Een houten lepel met epsomzout

Baden met magnesiumsulfaat (ook bekend als epsom zout) zijn een klassieke remedie voor het verlichten van gezwollen benen. Bovendien werkt dit ingrediënt als een spierverslapper, waardoor de stijfheid en spanning afnemen. De lichte pijnstillende werking kalmeert de pijn en laat de spieren rusten.

8. Laat je masseren

Massage, bij voorkeur met etherische oliën, stimuleert de lymfatische afvoer en de bloedsomloop, waardoor de ontsteking van de benen vermindert. Als gevolg daarvan verhoogt het de eliminatie van giftige stoffen, vloeistoffen en ander afval dat kan bijdragen aan de zwelling.

Conclusie

Tot slot, vergeet niet dat je een arts moet raadplegen als je regelmatig gezwollen benen hebt of als de zwelling niet verdwijnt. Soms, zelfs wanneer je deze tips volgt, kunnen er andere complicaties optreden als gevolg van ongediagnosticeerde aandoeningen. Neem daarom bij twijfel contact op met een deskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gunderson, Craig G., and John J. Chang. “Risk of deep vein thrombosis in patients with cellulitis and erysipelas: a systematic review and meta-analysis.” Thrombosis research 132.3 (2013): 336-340.
 • Steichen, O., and C. Bachmeyer. “Pierna hinchada y roja.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-6.
 • Valencia, Cayo Martín. “Patologías dolorosas de brazos y piernas.” Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas 20.3 (2002): 140-141.
 • United Kingdom National Health Service. Swollen ankles, feet and legs (oedema). (2018). Recuperado el 14 de mayo de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/oedema/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.