8 basisprincipes en elementen van de binnenhuisarchitectuur

Je huis is de belangrijkste plek in je leven. In dit artikel leggen we een paar basiselementen van binnenhuisarchitectuur uit om het mooi te maken.
8 basisprincipes en elementen van de binnenhuisarchitectuur

Laatste update: 24 augustus, 2022

Binnenhuisarchitectuur is een heel interessant vakgebied dat o.a. harmonie, texturen en ruimte-indeling bestudeert, om functionele en aangename plaatsen te creëren. In dit artikel leren we je enkele begrippen, basisprincipes en elementen van  de binnenhuisarchitectuur die je in je huis kunt toepassen.

De Barcelona School of Design  (Spaanse link) legt uit dat binnenhuisarchitectuur, als studiegebied, verschilt van binnenhuisarchitectuur in die zin dat het de structuur van ruimten bestudeert en niet alleen de decoratieve afwerking. Binnenhuisdecoratie daarentegen grijpt in om een uiteindelijke esthetische waarde te geven.

Een binnenhuisarchitect bestudeert dus de structuur van gebouwen of woningen. Zo bepalen ze de methoden om de ruimte te verdelen en combineren die met andere elementen, zoals verlichting of meubels. Laten we ze eens nader bekijken.

De basisprincipes en elementen van binnenhuisarchitectuur

De inrichting en decoratie van de woning zijn beslissingen die niet lichtvaardig genomen moeten worden. Maar niet iedereen besluit om een vakman in te huren om deze zaken te regelen.

Hier zijn de basisprincipes die je in gedachten moet houden om je ruimtes in te richten terwijl je duidelijke richtlijnen volgt. Eerder dan starre regels zijn het richtlijnen om bij de planning rekening mee te houden. Ze kunnen bovendien aangepast worden aan je smaak, bedoelingen en behoeften.

Bovendien moet je, voor je begint met het inrichten van de ruimte die je leven wilt inblazen, rekening houden met de activiteiten die er zullen plaatsvinden. Zo is het gemakkelijker om de configuratie van de elementen in gedachten te hebben.

1. Harmonie

De inrichting van een slaapkamer
Ruimtes moeten functioneel en aangenaam zijn. De combinatie van beide factoren is de sleutel.

De harmonie van de ruimten is te bereiken dat de elementen die ze samenstellen met elkaar in evenwicht zijn. Ze mogen elkaar niet tegenwerken of beconcurreren. Dit evenwicht wordt bereikt door de elementen zo te rangschikken dat hun visueel gewicht ze niet stoort.

Er moet een evenwicht gezocht worden tussen esthetiek en het optimaliseren van ruimten om functioneel te zijn. Het begrip harmonie is waarschijnlijk het belangrijkst, omdat het dwars door de andere basisprincipes en elementen in de binnenhuisarchitectuur gaat.

2. Verhouding en schaal

Ben je ooit op een plek geweest die te klein lijkt omdat hij te vol staat met voorwerpen? Dit is een van de meestvoorkomende fouten, en de juiste verhoudingen blijven er niet in bewaard.

Eerst en vooral heeft schaal betrekking op de grootte van de voorwerpen in verhouding tot de grootte van de ruimte. Evenredigheid daarentegen beoordeelt de grootte van het ene voorwerp ten opzichte van het andere.

Zo is een piepklein tafeltje naast een enorme bank niet evenredig. Ook houdt een kleine kamer met een bed dat bijna de hele ruimte in beslag neemt geen goede schaal.

3. Kleur

Kleur is een van de meest fundamentele elementen in decoratie en binnenhuisinrichting. Een juiste toepassing van kleur kan omgevingen scheppen met verschillende bedoelingen, zoals die door ieder persoon of gezin gewenst worden. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde tinten een kamer een gevoel van ontspanning opwekken.

De invloed van kleur op emoties en gedragingen staat bekend als kleurenpsychologie. Zo stimuleren blauwe tinten kalmte; oranje tinten moedigen creativiteit aan; gele tinten stimuleren vreugde en energie, en groene tinten beïnvloeden gevoelens van vrede.

4. Texturen

Texturen worden gegeven door de meubels en decoratieve voorwerpen die in de kamer gebruikt worden. Ze zijn echter ook aanwezig in de muren, vloeren en andere materialen waaruit de ruimte is opgebouwd.

Ze moeten strategisch worden aangebracht, naargelang de stijl van decoratie die je wilt bereiken. Het is belangrijk een beperkte variëteit toe te voegen. Anders kun je een verzadiging van texturen opwekken.

5. Verlichting

Een publicatie van de Universiteit van Palermo (Spaanse link) zegt dat binnenhuisarchitectuur de taal van de verlichting moet spreken omdat ze communiceert en een theatraal doel heeft. Zo probeert het bepaalde sferen te scheppen.

Bij het plannen van de inrichting van een kamer is het nodig het natuurlijke licht dat de kamer ontvangt te evalueren en te bekijken hoe dat met kunstlicht aangevuld kan worden. Bovendien is het een goed idee om enkele brandpunten te zoeken die je wilt verlichten.

We denken dat je dit artikel misschien interessant vindt:
7 fouten voor de inrichting van kleine kamers

6. Verdeling van de ruimte

Bij de verdeling van ruimte en voorwerpen is het essentieel dat je het begrip praktisch bij de hand hebt. Het gaat om het beoordelen van de relaties van mensen met de omgeving. Dat wil zeggen dat het belangrijk is om in het oog te houden hoe voorwerpen en ruimten zich aanpassen aan de activiteiten die er worden uitgevoerd.

In deze zin is het nodig de ruimten zo in te richten dat de meubels en decoratieve voorwerpen de circulatie vergemakkelijken. Bovendien mogen de meubelen de doorgangen niet hinderen. Zo is het van essentieel belang de hoogte te beoordelen waarop schilderijen, planken en laden komen te hangen.

7. Vormen en lijnen

Lijnen en vormen zijn elementen voor de bepaling en inrichting van woonruimten. De vorm van deze voorwerpen en hoe je ze samen rangschikt bepaalt hoe de visuele en fysieke rondgang door de plaats gemaakt zal worden. Ze helpen ook om sensaties op te wekken.

Verticale lijnen op de muur helpen om de sensatie van hoogte op te wekken. Horizontale lijnen daarentegen wekken amplitude en informaliteit op in ruimtes. Het aanbrengen van cirkels brengt dynamiek, terwijl afgeronde lijnen helpen een ruimte te verzachten.

8. Accenten of een brandpunt

Schilderijen
Foto’s zijn vaak brandpunten bij het inrichten als ze groot zijn en op ooghoogte geplaatst zijn.

Het brandpunt of accentpunt in de inrichting is datgene wat in de ruimte de meeste aandacht trekt. Dat wil zeggen dat het zich onderscheidt van de rest en de rest van de decoratie bepaalt.

Soms kan het opzettelijk bepaald worden. Bij anderen is het echter bijna van nature aanwezig, zoals bij open haarden of grote ramen.

Je kunt ook opzettelijke brandpunten creëren door voorwerpen in een opvallende kleur of op ooghoogte te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen zoals een schilderij of een vaas. Als je het brandpunt kent, kun je bepalen waar je de meeste aandacht aan moet besteden.

Tips om je voordeel te doen met de basisprincipes en elementen van de binnenhuisarchitectuur

Voordat je je ruimtes inricht, is het een goed idee om inspiratie en ideeën op te doen. Tegenwoordig is dat heel gemakkelijk, want je vindt veel referenties op sociale netwerken, blogs, of websites van ontwerpers. Daarna is het een goed idee om een inventaris te maken om te weten welke middelen je hebt.

Het is ook belangrijk dat je nadenkt over wat je met de hervorming van de inrichting of decoratie van de ruimte wilt bereiken. Bijvoorbeeld een aangename omgeving hebben om te lezen, een ruimte om te telewerken, een plek om te mediteren, of een speelplaats voor kinderen.

Je kunt tekeningen maken, een ideeënbord hebben, schetsen maken, of een takenlijst maken. Het is ook een goed idee om eerst te budgetteren en prioriteiten te stellen.

Nu je de basisprincipes en elementen van binnenhuisarchitectuur kent, heb je waardevolle kennis opgedaan om je huis een complete make-over te geven! Bedenk dat een goede binnenhuisinrichting gebaseerd is op een mooie inrichting en te maken heeft met het scheppen van ruimten die emotioneel welzijn opwekken en nuttig zijn.

Zoek naar aangename gewaarwordingen door ook aandacht te besteden aan de geur, temperatuur en netheid van een ruimte. Huizen moeten aangepast worden aan de behoeften van de leden van het huishouden. Het is immers anders om een ruimte in te richten voor baby’s of kinderen dan voor oudere volwassenen of een jong echtpaar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.