Vier sleutels voor de perfecte nautische inrichting

Een nautische inrichting raakt nooit uit de mode. Het is ontspannend, nostalgisch, vriendelijk en zeer uitnodigend. Ontdek in dit artikel vier sleutels voor een perfecte nautische inrichting!
Vier sleutels voor de perfecte nautische inrichting

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een nautische inrichting is populairder dan ooit. Je hoeft immers niet naar het strand te gaan om omringd te zijn door elementen die je aan de zee herinneren. Blauwe en witte muren, vazen en kussens, evenals nautische accessoires kunnen je allemaal het gevoel geven dat je aan de rand van het water bent.

Mensen hebben de neiging om voor een nautische inrichting te kiezen voor hun tweede of vakantiehuis, vooral als deze dichtbij de zee zijn. Je kunt echter elke woning in deze stijl inrichten.

Een nautische inrichting raakt namelijk nooit uit de mode. Het voelt ontspannend, nostalgisch, vriendelijk en zeer uitnodigend. Ontdek in dit artikel vier sleutels voor een nautische inrichting.

De sleutels voor een nautische inrichting

De kleuren

Kleuren zijn belangrijk bij een bij een nautische inrichting

Een nautische inrichting wordt gekenmerkt door de kleur blauw, de kleur wit en door strepen. Je kunt elke tint blauw gebruiken, van lichtblauw tot indigo. Deze kleur voert je mee naar een kalme en vredige zee. Je kunt ook gebroken wit, gewoon wit of elke andere tint wit gebruiken.

Hoewel deze kleuren de koningen zijn van een nautische inrichting, gaan andere kleuren ook heel goed samen met deze stijl. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • ceder
 • groen
 • grijs
 • een vleugje rood

Je moet die kleuren kiezen en combineren op basis van je voorkeuren en afhankelijk van de stijl die je voor je huis wilt.

Deze kleuren moeten niet alleen aanwezig zijn in de meubels, het textiel en de decoratieve accessoires. De muren zijn ook een fundamenteel onderdeel van een nautische inrichting. Door je muren in deze kleuren te schilderen zorg je ervoor dat ze de rust, ruimte en frisheid van de zee overbrengen.

Materialen voor een nautische inrichting

Om een perfecte nautische inrichting te krijgen, moet je ook rekening houden met de materialen die je gaat gebruiken. Hout weerspiegelt het leven in de zee het beste. Bovendien is het een gezellig materiaal dat je helpt een warme sfeer te creëren.

 • Idealiter zou een ruimte met een nautische inrichting houten vloeren moeten hebben.
 • Je kunt hout echter ook op het plafond of zelfs op de muren kunnen gebruiken door er houtsnijwerk te plaatsen.

Het is het beste als je kiest voor lichte kleuren voor dit soort decoraties. Het hout wit schilderen is de beste keuze. Hout moet ook aanwezig zijn in de stoelen, tafels en de rest van het meubilair.

Ook interessant om te lezen:
Hoe onderhoud je houten meubelen?

Decoratieve objecten

Decoratieve objecten

Decoratieve objecten die je aan de zee doen denken zijn essentieel. Hoe meer decoratieve elementen je gebruikt, hoe beter je maritieme omgeving eruit zal zien.

Je kunt veel thematische elementen vinden die je ruimte net dat beetje extra geven. Deze accessoires brengen iedereen in gedachten naar de zee. Denk bijvoorbeeld aan:

 • rifknopen
 • bootankers
 • vissen
 • schelpen
 • zeesterren

Wat betreft de meubels, kussens, tapijten, tafelkleden en servetten, zou je voor strepen moeten gaan. De beste kleuren zijn ook hier natuurlijk blauw en wit. Je kunt ook blauw-en witgestreepte borden gebruiken.

Andere decoratieve elementen zoals vazen, kaarsen en lampen helpen ook om iedere ruimte op te fleuren. Ook hier moet je objecten in dezelfde blauwe en witte tinten kiezen, of objecten van natuurlijke materialen die je aan de zee doen denken, zoals schelpen of touwen.

Als je je huis een meer verfijnd gevoel wilt geven, kun je ook elementen toevoegen zoals:

 • verrekijkers
 • reddingsvesten
 • kompassen

Deze objecten moeten er wel een beetje gebruikt uitzien. Hoe meer versleten ze eruit zien, hoe beter. Je kunt verschillende accessoires kopen in bijvoorbeeld antiekwinkels en -beurzen, rommelmarkten en via diverse websites.

Zorg voor veel natuurlijk licht

Tot slot is licht een essentieel onderwerp wat een nautische inrichting betreft. Een ruimte die de zee oproept moet vol licht zijn. Immers, als je aan de zee denkt denk je meestal meteen aan een zonnige, open omgeving met veel natuurlijk licht.

Om een perfecte ruimte te creëren met een nautische inrichting, moet deze daarom zo veel mogelijk natuurlijk licht hebben. Als het kan moet je de zon en het licht zo veel mogelijk naar binnen laten schijnen. Probeer daarom altijd de gordijnen open te houden. De kleur wit zal je ook helpen om dit effect te bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.