Deze 7 voedingsmiddelen zijn een must om af te vallen

Als het je doel is om af te vallen dan moet je een uitgebalanceerd dieet volgen dat vol zit met vullende voedingsmiddelen zoals eieren en peulvruchten, en je moet ook veel water drinken.
Deze 7 voedingsmiddelen zijn een must om af te vallen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel sommigen hier anders over denken bestaat er geen wonderbaarlijke manier om veilig en stabiel af te vallen. Het vereist namelijk meerdere inspanningen vooral wat voedsel en lichaamsbeweging betreft. Het eten van verschillende voedingsmiddelen is dan ook een must om af te vallen. 

Hoewel er veel supplementen zijn die kunnen helpen om goede resultaten te behalen in minder tijd is het essentieel om te beseffen dat voeding een cruciale rol speelt.

Je moet je calorie-inname onder controle houden. Ook moet je producten uit alle voedingsgroepen die het lichaam nodig heeft eten. Deze veranderingen moet je niet slechts tijdelijk toepassen. Het is namelijk belangrijk om permanent goed te eten zodat je niet weer aankomt.

Het goede nieuws is dat er tientallen gezonde voedingsmiddelen zijn om je eetplan te variëren. Er zijn dus veel mogelijkheden om te beginnen het te verbeteren.

Welke voedingsmiddelen zijn een must om af te vallen?

In dit artikel willen we 7 alternatieven met je delen die je aan je keuken moet toevoegen. Ze zijn namelijk een grote hulp en een must om af te vallen.

1. Eieren

Eieren zijn een must om af te vallen

Lange tijd dacht men dat het eten van eieren gewichtstoename veroorzaakte. Tegenwoordig weten we echter dat er meer voordelen verbonden zijn aan het eten van eieren voor de gezondheid en het gewicht.

 • Dit voedingsmiddel is rijk aan aminozuren en gezonde vetten. Ook helpt het de vorming van spiermassa en verlengt het het gevoel van verzadiging.
 • De vitaminen en mineralen die het bevat helpen te voldoen aan de voedingsbehoeften van het lichaam. Ze zijn daarom een goede keuze.

2. Groene bladgroenten

Bij elk dieetplan om af te vallen kunnen alle soorten groene groenten in de gerechten worden opgenomen.

 • Met weinig calorieën en rijk aan antioxidanten ondersteunen ze het functioneren van de stofwisseling om vet optimaal te verbranden.
 • Hun aanzienlijke vezelgehalte vermindert het hongergevoel. Het helpt onder andere de opname van slecht cholesterol (LDL) te verminderen.
 • De traag absorberende koolhydraten die ze bevatten reguleren de bloedglucose en houden het lichaam vol met energie.
 • Sla, kool en spinazie zijn enkele van de beste opties.

3. Kipfilet

Kipfilet is een must om af te vallen

Kipfilet is een van de magere vleessoorten die de moeite waard is om in je dieet op te nemen. Het is niet alleen heerlijk en veelzijdig maar het levert ook eiwitten met een grote biologische waarde.

 • De verscheidenheid aan voedingsstoffen helpt om gewicht te verliezen. Ze spelen namelijk een rol bij de vorming van vetvrije massa, vooral wanneer het eten ervan wordt aangevuld met high-impact sporten.
 • Het verbetert de fysieke en mentale prestaties en controleert de lekkere trek.

4. Peulvruchten

Peulvruchten zijn een zeer compleet voedingsmiddel als we naar de voedingswaarde kijken. Ze leveren namelijk eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

 • Peulvruchten bevatten weinig calorieën en een minimum aan vetzuren.
 • Ze hebben ook veel waarde door de energie die ze leveren. Ze fungeren als een bron van brandstof voor het lichaam.
 • Ook zorgen ze ervoor dat je je langer vol voelt en helpen je cholesterolgehalte te beheersen.

5. Avocado’s

Avocado's zijn een must om af te vallen

Avocado’s moet je eigenlijk altijd in je koelkast hebben liggen. Ze zijn namelijk heerlijk en zitten boordevol essentiële voedingsstoffen.

 • Ze bevatten gezonde vetzuren en koolhydraten die de metabole activiteit bevorderen. Als gevolg verbetert dit je energieverbruik.
 • Ze zijn gezond voor het cardiovasculaire systeem. Ook verminderen ze onder andere het risico op obesitas.
 • Hun vitamine E en essentiële mineralen beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en veroudering.

6. Noten

Hoewel noten veel calorieën bevatten zijn ze een must om af te vallen, mits je ze in gematigde hoeveelheden eet.

 • Het is een gezonde snack die dankzij de eiwitten en koolhydraten helpt om betere fysieke en mentale prestaties te leveren.
 • Hun voedingsvezels helpen de opeenhoping van lipiden in de slagaders te verminderen. Ze geven het lichaam ook langer een verzadigd gevoel.

7. Volkorenbrood

Brood is een must om af te vallen

Dit product is gemaakt van volkoren granen en gezonde zaden die samen helpen gewicht te verliezen zonder je gezondheid te beïnvloeden.

 • Het bevat belangrijke hoeveelheden vezels. Dit is een voedingsstof die de spijsvertering verbetert en de honger vermindert.
 • Het levert ook omega 3-vetzuren. Deze zijn goed voor het bestrijden van ontstekingen en een hoog cholesterolgehalte.
 • De koolhydraten die het bevat zijn traag absorberend. Als gevolg houden ze het lichaam actief en de glucosewaarden stabiel.

Kost het je moeite om af te vallen? Wil je je dieet verbeteren? Aarzel dan niet om al deze voedingsmiddelen te overwegen en geniet van hun interessante voordelen. Ze zijn in ieder geval een must om af te vallen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Clayton ZS, Fusco E, Kern M. Egg consumption and heart health: A review. Nutrition. 2017 May;37:79-85.
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056
 • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.