8 gezonde voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn

Zou het kunnen dat je iets eet dat schadelijk is voor je gezondheid? Veel voeding lijkt gezond, maar het is altijd beter om het zelf te maken om er zeker van te zijn dat het geen schadelijke ingrediënten bevat. Leer meer!
8 gezonde voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 29 november, 2022

Heb je besloten om een gezonde levensstijl aan te nemen? Voor sommige mensen kan dit komen door het verlangen naar het eten van gezonde voedingsmiddelen, een beter figuur te hebben of om een ziekte te bestrijden. Als je een plan maakt, houd dan in je achterhoofd dat je reden een van de minst belangrijke dingen is.

Wat belangrijk is om te weten, is dat er sommige voeding is die gezond lijkt, maar dat niet is. Het kan zelfs je energieniveau saboteren. Dit gebeurt door veel verkeerde informatie of marketingstrategieën.

Er zijn sommige voedingssoorten die de reden zijn dat we geen goede resultaten zien wanneer we ze consumeren. Deze voedingsmiddelen zijn erg misleidend. Dit komt doordat ze eigenlijk niet zo gezond zijn of niet zo weinig calorieën bevatten.

Hierdoor hebben we een lange lijst met gezonde voedingsmiddelen, die eigenlijk niet zo gezond zijn.

8 gezonde voedingsmiddelen die niet zo gezond zijn

1. Voorverpakte salades
Voorverpakte salade

Voorverpakte salads zijn gezonde voedingsmiddelen die we normaal gesproken in supermarkten kopen. We denken in ieder geval dat ze gezond zijn.

Ook al zijn ze gemaakt met een basis van groenten, soms bevatten ze weinig voedingsstoffen. Ook komt het voor dat deze salades enkele weken zijn ingevroren. Dit betekent dat het voedsel niet vers is. Dit betekent ook dat er conserveringsmiddelen zijn gebruikt.

Alsof dat niet genoeg is, zitten bij het grootste deel van deze salades dressings die veel zout, zoetstoffen en conserveringsmiddelen bevatten.

De beste optie is om zelf een salade te bereiden. Dit doen bespaart je niet alleen geld, maar je zult ook afvallen.

2. Commerciële smoothie

Niet alle smoothies zijn hetzelfde. Soms denken we dat ze gezond zijn, maar wanneer iets bestempeld wordt als smoothie, betekent dit niet per sé dat het ook gezond is.

Commerciële smoothies bevatten over het algemeen:

Het is veel goedkoper en eenvoudiger om je eigen smoothies klaar te maken in de ochtend. Op deze manier ben je er zeker van dat ze verse groenten en fruit bevatten die van het seizoen zijn. En je hebt altijd controle over de porties.

3. Notenmix
Noten en gedroogde vruchten

Je hebt vast weleens gedroogd fruit met noten in een zakje gekocht, en wel meer dan één keer ook. Die worden verkocht in supermarkten en buurtwinkels. We kopen ze omdat we denken dat ze gezond zijn.

Als je gedroogde fruitmixen koopt in grote hoeveelheden, moet je weten dat ze vaak het volgende bevatten:

  • sulfieten, die als conserveringsmiddelen werken
  • een hoog vetgehalte
  • oude zaden
  • te veel zout

Als je op deze fruitsoorten eet als een snack tussen je maaltijden door, kies dan voor droge zaden of verse fruit en groente.

4. Muesli- en energierepen

Veel commerciële muesli- en energierepen hebben een hoog fructosegehalte, bevatten geraffineerde suiker en zowel verzadigde vetten als transvetten.

Het is veel gezonder om je eigen lading zelfgemaakte mueslierepen te maken. Probeer verscheidene recepten uit totdat je jouw favoriet vindt.

5. Vetarme producten

Voedingsmiddelen die zonder vet worden gemaakt, garanderen niet het gewichtsverlies waar je misschien naar zoekt. Sterker nog, gezonde vetten geven je een vol gevoel.

Je moet voorzichtig zijn met voeding die zegt vetvrij te zijn. Deze ‘gezonde’ voedingsmiddelen kunnen je lege calorieën geven.

Het beste wat je kan doen, is of de voeding zelf maken of biologische voeding eten.

6. Frozen yoghurt

Frozen yoghurt is het meest misleidende iets van deze eeuw. Veel mensen denken dat door dit te eten, ze een gezondere optie kiezen. In werkelijkheid is dit niet waar.

Het bevat grote hoeveelheden geraffineerde suiker. Frozen yoghurt heeft ook kunstmatige toevoegingen.

Als je echt een betere optie voor frozen yoghurt wilt, kan je je eigen variant maken met natuurlijke yoghurt. Zoet het met stevia, voeg fruit toe en onthoudt dat je niet te veel toevoegt.

7. ‘Gezonde’ drankjes

Lightdrankjes of iets anders gelijksoortigs zouden verwijderd moeten worden van je lijst met zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. Dit is omdat die chemische brouwsels niet beter zijn dan het drinken van een glas normale frisdrank.

Ze zitten normaal gesproken vol met synthetische chemische zoetstoffen die gerelateerd zijn aan kanker. Je zou ze altijd moeten vermijden.

In plaats daarvan, kun je beter kokoswater drinken. Of maak simpelweg je eigen fruitwater.

8. Volkoren brood
Gesneden en heel brood

Dit is nog een van die voedingsmiddelen waarvan je denkt dat ze gezond zijn, maar die dat niet zijn. De sticker op deze broodsoorten suggereren vaak dat ze erg gezond zijn en dat je ze dagelijks kunt eten. Vaak is het zo dat het eten van die broden hetzelfde is als het eten van wit brood.

Veel broden die worden bestempeld met woorden als ‘meergranen’ of  ‘volkoren’, worden over het algemeen gemaakt van geraffineerde granen. Hierdoor zul je niet zo veel voordelen krijgen op het gebied van voedingsstoffen dan bij volkoren granen.

Zorg dat je altijd de ingrediënten naleest. Of, nog beter, maak het zelf klaar met glutenvrije bloem. Het is niet moeilijk en je zal het vast lekker vinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rippe JM., Angelopoulos TJ., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. Eur J Nutr, 2016. 55: 45-53.
  • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.