7 tips om sportblessures te voorkomen

Alle lichamelijke activiteit heeft zowel voordelen als risico's. Hier hebben we het over een paar goede tips om sportblessures te voorkomen.
7 tips om sportblessures te voorkomen

Laatste update: 28 juli, 2022

Sporten heeft veel voordelen als je ze regelmatig doet, en ze worden steeds populairder omdat ze onze kwaliteit van leven verbeteren. Er is echter ook een andere kant van de medaille, namelijk lichamelijke blessures. Daarom is het van cruciaal belang de beste tips te kennen om sportblessures te voorkomen.

De oorzaken van sportblessures zijn meestal te wijten aan slechte technieken, onevenredige inspanningen, plotselinge variatie in intensiteit, en onnatuurlijke bewegingen.

Op hun beurt zijn er voor elke activiteit speciale overwegingen. Nu is het tijd om de beste praktijken te leren om je risico op blessures te verminderen. Blijf lezen om meer te weten te komen!

Tips om sportblessures te voorkomen

De tips die we nu met je gaan delen staan niet op zichzelf. Met andere woorden, ze zijn het meest effectief als je ze samen gebruikt.

Bovendien is het belangrijk te weten dat er bij vrouwen meer kans op blessures is, omdat ze als bevolking de volgende kenmerken hebben:

  • Verminderde stabiliteit van de gewrichten.
  • Hoger risico op lage calcium- en vitamine D-spiegels, vooral tijdens de menopauze.
  • Bredere bekkens.
  • Verminderde ruimte voor de voorste kruisband van hun knieën.

Dit geldt echter niet voor alle atleten.

1. Doe een goede warming-up om sportblessures te voorkomen

Vrouw aan het rekken

De eerste tip om sportblessures te voorkomen is een goede warming-up. Hoewel dit basaal is, kan het lang doen van een sport of activiteit sommige mensen soms overmoedig maken.

De gemiddelde duur van een warming-up moet ongeveer 15 minuten zijn. Ook rekken en strekken, matig joggen, en een geleidelijke reeks weerstanden zijn goed om in te bouwen(Engelse link).

Enkele effecten van een goede warming-up zijn:

  • Betere bloed- en zuurstoftoevoer naar de spieren
  • Verbeterde competitieve bewegingen
  • Groter bewegingsbereik door grotere lenigheid
  • Verhoogde concentratie

2. Gebruik juiste technieken

Jarenlang een sport beoefenen betekent nog niet dat je de beste technieken gebruikt. In feite kan het betekenen dat je ongewenste spanning hebt opgebouwd op plaatsen die vroeg of laat een blessure kunnen uitlokken.

Daarom is het belangrijk elke beweging te bestuderen en er aandacht aan te besteden voor je er meer spanning aan toevoegt. Specialisten raden aan dat een trainer de bewegingen zorgvuldig observeert en helpt de techniek van de patiënt te perfectioneren.

3. Blijf gehydrateerd

Hydratatie is van cruciaal belang omdat je tijdens het sporten veel vocht verliest. Deze toestand wordt erger in een warme omgeving. Het gaat erom dat je vervangt wat je verloren hebt om de homeostase te handhaven en later te helpen herstellen.

In die zin veroorzaakt de afwezigheid van de nodige hoeveelheid vocht in het lichaam zwakte, gebrek aan coördinatie, en gebrek aan concentratie. In het algemeen vermindert dit de controle over bewegingen en kan tot blessures leiden.

4. Zoek en ken je grenzen

Sport heeft een emotionele component. Vaak wil je meer doen dan wat je lichaam aankan. Dan begin je bewegingen te maken die te veel zijn, en raak je geblesseerd.

Een andere tip om sportblessures te voorkomen is daarom te weten hoe je de maximale capaciteit van je lichaam kunt bepalen en aandacht te besteden aan de gevoeligheid en signalen van je lichaam.

5. Kies voor sportvoeding om sportblessures te voorkomen

Je kunt geen geweldige prestaties willen leveren en blessures voorkomen zonder de juiste balans te eten (wetenschappelijke link). In dit geval is er een algemene hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die sporters nodig hebben. Je moet het echter nog steeds aan je eigen behoeften aanpassen.

Daarom moet je een privé-deskundige nemen die de maaltijden aan je lichamelijke eisen aanpast. Bovendien heeft iedereen unieke behoeften waaraan aandacht besteed moet worden. Met dit in gedachten kun je steeds terugkerende blessures onder controle houden.

6. Neem massages na de training

Vrouw wordt gemasseerd

Massages zijn een zeer effectieve optie tegen spierproblemen. Pas daarom de traditionele en diepe weefseltypen toe na het trainen om spanningen los te maken.

Een ontspanningsmassage, bijvoorbeeld eenmaal per week, helpt om het risico op blessures te verminderen. Enkele van de andere mogelijkheden zijn bovendien:

  • Zweedse massage
  • Hot stone massage
  • Zelfmassage
  • Ayurvedische massage
  • Lomi Lomi of Hawaïaanse massage
  • Triggerpoint massage

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Leer om thuis spierkrampen te behandelen

7. Rust tot herstel om sportblessures te voorkomen

Rust is misschien wel de meest effectieve tip om sportblessures te voorkomen. In theorie zou het moeten ophouden als je spier volledig hersteld is, en je kunt bewegen zonder pijn of ongemak te voelen. Natuurlijk is dat in de professionele sport moeilijk door de strenge schema’s.

Als een sporter flexibiliteit in zijn schema heeft, moet hij rustdagen afwisselen en niet te veel dicht op elkaar trainen. Ook kan hij zelfs elke dag verschillende spiergroepen trainen.

Tips om sportblessures te voorkomen vergroten je prestaties en je plezier

Deze tips om sportblessures te voorkomen zijn dus verschillende manieren om de kans op lichamelijke problemen zo klein mogelijk te maken. Er zijn echter onvoorspelbare gebeurtenissen waarbij je snel moet handelen om te rusten, ijs te geven, compressie te gebruiken en de boel hoog te houden.

Tenslotte, als je je op enigerlei wijze ongemakkelijk voelt bij het doen van een bepaalde beweging die je sport vereist, kun je het beste meteen naar een specialist gaan. Wacht niet tot het erger wordt!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.